Så skapar du en allergivänlig trädgård

Sommaren kan vara en besvärlig tid för pollen- och doftallergiker med symtom som snuva och rinnande ögon, men det finns mycket du kan göra för att ändå kunna njuta i din trädgård. Här är knepen som hjälper.

Så skapar du en allergivänlig trädgård

Allergi kan variera stort mellan personer, men ofta reagerar den trädgårdsallergiske på pollen, dofter eller växtsafter. Vanliga reaktioner är rinnande ögon, snuvliknande symtom, hudirritation och andningsbesvär.

Minska pollenhalten

Många växtallergiker är allergiska mot pollen och besväras särskilt av växter som är vindpollinerade, dessa har nämligen mängder av flygigt, smått pollen som är lätt att andas in. De insektspollinerade växterna har ofta tyngre pollenkorn och vållar inte samma problem.

Anledningen till att de vindpollinerande växterna har så stor mängd pollen är att deras pollinering är mer slumpartad, ska ett enda pollenkorn hamna rätt behöver växten sprida mängder av dem och tack vare att pollenkorna är så pass små kan de hamna långt från ursprungsplantan. I norden kan vi till och med hitta pollen från andra länder såsom Tyskland, även om det inte är i några större mängder. Det mesta faller som tur är ner alldeles i närheten av trädet eller plantan. Det betyder att de växter du väljer att ha i din trädgård påverkar pollenhalten rejält.

När det gäller insektspollinerade växter tar insekten med sig lite pollen från en blomma till en annan på ett mer precist sätt och växten behöver därmed inte tillverka lika stora mängder. Kornen är även tyngre och klibbigare för att fästa vid insekten och det hindrar dem i viss mån från att flyga omkring i luften. Är du allergisk mot pollen är det alltså bättre att välja insektspollinerade växter eller växter som har lite eller inget pollen alls.

Mängder av allergivänliga blommor 

Det finns många allergivänliga blommor och växter att välja på, kärleksört är en av dem, den har mycket nektar, men låg pollenhalt och blommar ända fram till frosten. Aklejor, olika sorters klockor och alunrot är också allergivänliga och dessutom lättskötta. För den som gillar solrosor finns numera flera varianter som helt saknar pollen. De säljs bland annat under namnet Helianthus annuus 'Pollenfri mix. Det finns även vissa liljor som helt saknar pollen.

Ett tips är att plantera en bas av allergivänliga perenner och sedan prova sig fram med ettåriga växter. Tål du dem inte är det bara att rycka upp dem.

Några allergivänliga blommor 

  • Akleja
  • Alunrot
  • Daglilja
  • Pipört
  • Funkia
  • Höstanemon
  • Lammöron
  • Blåklocka
  • Kärleksört
  • Pollenfria solrosor
  • Fjärilskrasse
  • Hänglobelia
  • Fuchsia

Källa: Astma- och Allergiförbundet 

Rensa bort allergiframkallande växter

Att skapa en allergivänlig trädgård innebär inte bara att välja allergivänliga växter utan också att välja bort växter du inte tål – du kan till exempel ersätta allergiframkallande träd med honliga träd som saknar pollen. Vissa är även allergiska mot doftande växter som syren och hyacinter och då är det klokt att ersätta även dem.

Växter och träd som är kända för att framkalla allergi är exempelvis cypress, mullbär, al, alm, björk, bok, vide, gråbo, hassel, malörtsambrosia, sälg och gräs. Ett par av dessa är insektpollinerande, men har så stor mängd pollen att de ändå kan påverka negativt. 

Så skapar du en allergivänligare trädgård i sex steg

  1. Undvik vindpollinerade blommor, träd och buskar. Plantera istället insektspollinerade växter, det gynnar även mångfalden och många utrotningshotade insekter.
  2. Plantera växter som har låg pollenhalt eller helt saknar pollen – många framavlade växter har låga nivåer. Även dubbla blommor är bra då de håller kvar sitt pollen inne i bladverken. Nackdelen är att de inte är så lättåtkomliga för insekter.
  3. Många reagerar på blommande gräs av olika slag, i dessa fall kan det vara en bra idé att helt undvika gräs eller klippa det så ofta att det inte hinner gå i blom. Låt gärna någon som inte är allergisk göra jobbet åt dig om det finns möjlighet.
  4. Är det torrt ute – vattna med vattenspridare under kvällstid, då sköljs mycket pollen ner från blad och strån istället för att röras upp i luften. Vill du spara på grundvatten kan du använda regnvatten från vattentunnan. Även vattendrag, som exempelvis en damm kan fånga upp kringflygande pollen. 
  5. Klipp allergiframkallande häckar och buskar innan de börjar blomma. Det kan kännas lite tråkigt, men är effektivt. 
  6. Plantera allergivänliga häckar som till exempel häggmispel eller idegran runt trädgården och trädgårdsrummen, de silar då bort en hel del vindburet pollen.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Allergivänliga växter som passar nästan alla



Pipört 'Coccineus'

Ø11 cm, Röd

8490
3 för 219:-
Läs mer

Alunrot

Ø15 cm, Gul

149:-
2 för 239:-
Läs mer

Akleja mix

3990
5 för 4
Läs mer

Pipört 'Albus'

Ø11 cm, Vit

8490
3 för 219:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen