Såhär klipper du gräsmattan och tar hand om din gräsklippare

gardena gräsklippare gardena gräsklippare

Solen värmer återigen efter vinterns kyla, och vårblommorna har börjat att titta upp. Grönskan gör en efterlängtad återkomst och med den börjar också gräsmattan att växa. Nu är det med andra ord dags att väcka gräsklipparen ur vintervilan.

För att du ska kunna få en så vacker och lättskött gräsmatta som möjligt så finns det ett antal tips som du bör följa. Det är dock inte bara gräsmattan som behöver tas om hand - även gräsklipparen behöver omvårdnad. I vår artikel kan du lära dig mer om hur du klipper gräsmattan på rätt sätt, oavsett vilken tid på året det är. Du får också tips om gräsklippare och om hur du tar hand om den på bästa sätt.

Hos Plantagen kan du hitta det mesta du behöver för att sköta din gräsmatta. Titta gärna in på hemsidan där du hittar allt från gödsel och gräsfrön till gräsklippare och andra verktyg som underlättar skötseln av din gräsmatta. Behöver du hjälp kan du alltid fråga vår personal i butiken, eller kontakta vår kundtjänstpersonal via Plantagens hemsida.

När är det dags att börja klippa gräset?

Det gäller att du inte är allt för ivrig med att klippa gräset på våren. En för tidig klippning är negativ för gräsmattan och gör att mossa kan ta överhand. Oftast är det i slutet på april eller i maj som den första gräsklippningen bör ske, men det varierar beroende på växtzon och från år till år. Det finns några enkla riktlinjer att följa för att vara på den säkra sidan:

  • Gräset ska ha börjat växa och vara mellan 6-8 cm högt
  • Klipp bara torrt och frostfritt gräs
  • Temperaturen på dagarna bör ligga omkring 8 grader Celsius
  • En tumregel kan vara att låta vårblommor som narcisser och tulpaner blomma ut innan den första gräsklippningen

Klipp gräset på rätt sätt

Det går faktiskt att klippa gräset på fel sätt. Det är förstås något som påverkar både livskraften hos din gräsmatta, men också dess utseende. Klipper du på ett felaktigt sätt kan du riskera att gräset tunnas ut och att du får mossa istället för gräs. Gräsmattan kan också bli drabbad av torra fläckar som med tiden blir kala och mörka.

Några övergripande regler att följa är:

  • Klipp som mest 1/3 av gräsets längd
  • Låt aldrig gräset bli klippt kortare än 3 cm
  • Klipp inte vid regn eller när gräset är blött
  • Klipp inte under torra perioder
  • Gödsla med långverkande gödsel eller naturligt med ditt egna gräsklipp
  • Låt inte gräset växa för högt

Lekplats, rekreationsyta eller bara en gräsmatta?

Beroende på vad du använder din gräsmatta till så kan du med fördel variera gräsets längd. En gräsmatta där du inte vistas så mycket kan gärna ha ett lite längre gräs. Gräsmattan klarar då torka bättre och har du blommor i gräsmattan gynnas då också insekter och pollinatörer. Använder du däremot din gräsmatta frekvent och kanske har barn som leker där är det en fördel med ett kortare gräs. Du kan då klippa gräset så att det är 3-6 cm högt. Gräset hinner då torka upp från morgondagg och regn snabbare och du kan minska risken för fästingbett.

Låt gräset vara minst 3 cm högt

En viktig tumregel är att du bara klipper gräset så att det som lägst blir 3 cm högt. Du kan självklart låta gräset växa lite högre, men klipp inte kortare än så. Risken är då att gräsklipparen river upp gräsrötterna. När rötterna rivs upp får du därför ett mindre livskraftigt och tätt gräs.

Klipp ofta - och låt gräsklippet ligga

Hur ofta ska du då klippa gräsmattan för att den ska bli så vacker som möjligt? Det bästa är om du klipper regelbundet, exempelvis en gång eller två gånger i veckan. Det är bättre för gräset om du klipper lite och ofta, än att du klipper ned gräset för långt då och då. En del trädgårdsägare är även mycket noga med att kratta upp gräsklippet, eller att låta gräsklipparen samla upp det i uppsamlaren. En fördel med att klippa gräset ofta och lite är att du kan lämna gräsklippet på marken. Det här kallas också för kompostklippning. Gräsklippet kommer då att fungera som ett naturligt gödsel till gräsmattan.

Torra och varma perioder

Ett undantag från regeln "klipp ofta och regelbundet" är under torra och varma perioder. Märker du att det inte har kommit nederbörd på lång tid bör du inte klippa gräsmattan. Det gäller särskilt under högsommaren. Det som kan hända om du ändå klipper gräset är att du skadar gräsmattan som då får torra och kala fläckar. Med tiden kan då gräset få svårt att återhämta sig, och då får också mossan en chans att etablera sig i din trädgård.

Byt klippriktning

Oavsett om du klipper med en så kallad handjagare, bensin- eller eldriven gräsklippare eller med en robotgräsklippare bör du byta klippriktning regelbundet. Att alltid klippa gräset i samma riktning, eller i samma mönster, försvagar grässtråna och trycker ned dem. Många robotgräsklippare byter automatiskt klippriktning, men inte alla. Du bör därför tänka på att själv ändra klippriktningen varannan gång du klipper gräsmattan.

Första hjälpen för en gräsmatta som inte mår bra

En gräsmatta som inte mår bra kan uppvisa flertalet symptom. Det kan vara att den inte växer, den har kala fläckar där gräset har dött eller ser sjuklig ut, eller så har mossa och annat ogräs konkurrerat ut gräset.

För lite eller för mycket klippning

Klipper du gräset för mycket och för kort kan du skada gräsets rötter, vilket kan leda till att gräset dör. Det kan dock också vara så att du låter gräsmattan bli för hög innan du klipper den. Gräset trivs bäst om det är 8 cm eller lägre.

Orsaken till att gräsmattan mår dåligt av för lite gräsklippning beror på att gräset då enbart sätter toppskott. Klipper du för lite bildar gräset alltså för få sidoskott och gräsmattan kan därför börja att tunnas ut. Du riskerar då att ogräs och mossa tar över. Du kan se det som att du måste toppa gräsmattan regelbundet för att få en kraftig grästillväxt. Gräset fungerar således som de allra flesta växter och blommor.

Näringsbrist

Ser din gräsmatta tråkig ut så kanske den lider av näringsbrist. För en grönskande och livskraftig gräsmatta krävs gödsling.

Gödslingen bör ske första gången på våren, och kan sedan upprepas en till tre gånger ytterligare under säsongen. Gödsla gräsmattan när det regnar. Då hinner all gödsel rinna ner i jordlagret och gräset bränns inte sönder av gödsel som ligger kvar ovanpå gräsmattan.

Använd med fördel ett långverkande gräsmattegödsel. I Plantagens sortiment hittar du flertalet sorter som passar för detta ändamål. Låt även gärna gräsklipp ligga kvar efter att du har klippt gräset. Den naturliga gödslingen som gräsmattan då får blir regelbunden och skonsam.

För mycket mossa

Har din gräsmatta blivit drabbad av en stor tillväxt av mossa kräver det att du undersöker varför det har hänt. Är det för mycket skugga i den delen av trädgården? Dränerar marken inte bort vatten och fukt tillräckligt fort? En sur jord, näringsbrist och felaktig användning av mossbekämpningsmedel kan också ligga bakom en ökad tillväxt av mossa.

För att råda bot på problemet med mossan måste du åtgärda orsakerna till att mossan trivs. Se till att du ofta klipper gräsmattan, och gå gärna ofta där du klippt. Mossan mår inte bra av slitage, medan gräset främjas. Du kan också så ut gräsfrön och gödsla med icke surgörande gödsel. Att bara riva upp mossan och inte försöka förändra miljön där gräsmattan är kommer bara leda till att mossan kommer tillbaka - ibland ännu starkare. Det kan därför krävas kraftfullare åtgärder. Fokusera på att ta bort skuggande träd och buskar, eller ser till att skapa en bättre jord med bättre dränering.

I Plantagens sortiment hittar du olika produkter som kan hjälpa dig att bekämpa mossan. Det finns bland annat gödsel som hjälper gräset samtidigt som mossa motverkas. Vi har även gräsfrön och bekämpningsmedel.

Grästrimmer Gardena SmallCut 23R

Svart

1299:-
Läs mer

Gräsklippare PowerMax Li-40/37 Gardena

4799:-
Läs mer

Cylinderklippare Gardena 400

Grön

1849:-
Läs mer

Turbotrimmer EasyCut 450/25 Gardena

Svart

1199:-
Läs mer

Gräs- och Häcksax Gardena ComfortCut Li

Grön

1199:-
Läs mer

Vertikalskärare Gardena Vertikalskärare EVC 1000

Grön

2399:-
Läs mer

Trimmerkniv till 2417/884 Gardena

20-pack, Orange

189:-
Läs mer

Gräsklippare Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1649:-
Läs mer

Grästrimmer Gardena SmallCut 23R

Svart

1299:-
Läs mer

Gräsklippare PowerMax Li-40/37 Gardena

4799:-
Läs mer

Cylinderklippare Gardena 400

Grön

1849:-
Läs mer

Turbotrimmer EasyCut 450/25 Gardena

Svart

1199:-
Läs mer

Gräs- och Häcksax Gardena ComfortCut Li

Grön

1199:-
Läs mer

Vertikalskärare Gardena Vertikalskärare EVC 1000

Grön

2399:-
Läs mer

Trimmerkniv till 2417/884 Gardena

20-pack, Orange

189:-
Läs mer

Gräsklippare Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1649:-
Läs mer

Vilken gräsklippare ska jag välja?

Vilken gräsklippare som kommer att underlätta din gräsmatteskötsel varierar beroende på hur din tomt ser ut. Kanske behöver du flera olika verktyg för bästa resultat. Beakta följande faktorer:

  • Tomtens storlek och om den är kuperad
  • Om det finns mycket sly, kuperad mark med högt gräs eller stenpartier med gräs som du vill sköta om
  • Se över hela tomten kan bli nådd med en elgräsklippare med sladd
  • Din hälsa

Handjagare och elgräsklippare

Generellt kan det sägas att mindre tomter som tillhör exempelvis radhus, eller om du bara vill klippa en liten del av din tomt, kan skötas med handjagare och elgräsklippare. Hur stor tomt som du klarar av att klippa med de här verktygen beror dock på din fysiska hälsa och om du enkelt kan nå hela tomten med en gräsklippare som har en sladd.

Fördelar med dessa gräsklippare är att de vanligtvis är tystgående och att de använder ett drivmedel som är mer miljövänligt.

Det finns även elgräsklippare som använder ett uppladdningsbart batteri. Du behöver då inte tänka på någon sladd, men är gräsmattan för stor kan du behöva klippa den i etapper eftersom gräsklipparen kan behöva laddas innan du är helt färdig. Var noga med att läsa på om den gräsklippare som du har tänkt att köpa, så att du får en klippare som klarar av hela din tomt.

Bensindrivna gräsklippare och åkgräsklippare

Dessa gräsklippare lämpar sig väl för en större tomt som dessutom har viss del sly eller andra kraftigare växter. Eftersom de här gräsklipparna är kraftfullare och har en längre användningstid kan du klippa färdigt en stor gräsmatta på en gång.

En åkgräsklippare kan också underlätta för den som har fysiska besvär. En annan fördel med åkgräsklippare är att många modeller går att utrusta med tillbehör. Det går då även att använda dem till exempelvis snöröjning och transport.

Om du aldrig har haft en åkgräsklippare tidigare är det viktigt att du kommer ihåg säkerheten. Kör aldrig i branta slänter - använd istället en trimmer eller röjsåg där. Koppla inte heller ur dödmansgreppet och om du ska köra på en bilväg måste du använda bälte och sätta upp säkerhetsbågen. När du klipper gräs ska du dock aldrig ha säkerhetsbåge eller bälte eftersom du snabbt måste kunna hoppa av om maskinen välter.

Robotgräsklippare

Med en robotgräsklippare sköter gräsklippningen sig nästan helt av sig själv. Även med dessa gräsklippare kan du ställa in hur lågt gräset ska klippas, men också schemalägga när gräsklipparen ska klippa.

Många modeller kan du enkelt styra och ändra inställningar på via mobiltelefonen. Med Gardenas robotgräsklippare Sileno Smart kan du koppla den till deras övriga Smart System. På så vis kan du skapa ett schema för hur hela trädgården ska bli omskött. Exempelvis så upphör gräsklippningen automatiskt när gräsmattan behöver vattnas med Gardenas sprinklersystem.

Underhåll av gräsklipparen

För att din gräsklippare ska hålla så länge som möjligt och för att gräset ska bli korrekt klippt och inte bli skadat måste du underhålla gräsklipparen. Det är även viktigt för din säkerhet att kontrollera och underhålla din gräsklippare.

Inför säsongsstart

Innan du börjar att använda gräsklipparen bör du kontrollera att vitala delar verkar hela. Det kan tyvärr hända att en sladd har böjts till eller blivit angripen utav råttor i förrådet.

På vissa gräsklippare kan du också behöva byta ut tändstift och luftfilter varje säsong. Genom att byta ut dessa delar får du en effektivare klippning som också kan göra din gräsklippare mer miljövänlig. Läs igenom instruktionsmanualen till din gräsklippare för att lära dig mer om hur just din modell ska skötas.

Kontrollera robotgräsklipparens gränser och hus

Har du en robotgräsklippare som du kontrollerar genom att sätta upp gränser? Dessa gränser kan du behöva kontrollera varje vår eftersom de ibland kan gå sönder. De kan också ha råkat blivit flyttade när du har skottat snö eller liknande.

De flesta robotgräsklippare har ett hus som de kör in i när de behöver ladda, samt när de är färdiga med gräsklippningen. Kontrollera så att huset och dockningsenheten fungerar som den ska. Det kan vara en fördel att se till så att inget onödigt regn tar sig in i huset. Gräsklipparen tål oftast en hel del regn, men som de flesta mekaniska maskiner är det bra om överdriven vätska kan undvikas.

Regelbundet underhåll under säsongen

Använder du en bensindriven gräsklippare är det viktigt att kontrollera olje- och bränslemängd innan du startar den. Startar du den med för lite bränsle och olja kan motorn skära och det blir dyrt att reparera. Byt ut motoroljan efter ungefär 25 timmars arbetstid. Byter du inte ut oljan kan oljerelaterade skador och motorproblem uppstå.

Rengöring

Efter varje gång som du har klippt gräsmattan behöver du också rengöra gräsklipparen från gräsklipp, jord och annan smuts. Det är viktigt att du följer säkerhetsinstruktionerna för din gräsklippare så att du inte skadar dig. Därefter kan du rengöra rotorbladen eller knivarna samt resten av underredet med en borste. Det här gäller också för robotgräsklippare. Genom att göra detta underhåll förlänger du livslängden på gräsklipparen och du får ett bättre resultat när du klipper med den.

Håll gräsklipparen vass

De knivar som skär av gräset måste alltid vara vassa. När knivbladen blir slöa skadar knivbladen grässtråna eller så böjer de sig för gräsklipparen. Det leder till att gräsmattan får ett mindre estetiskt tilltalande utseende. Det här underhållet gör du lämpligast i början av säsongen. Ibland kan du behöva upprepa slipningen om du klipper en kraftig gräsmatta eller råkar köra på stenar.

Det här underhållet behöver du göra oavsett om du har valt en handjagare, en elgräsklippare, robot- eller åkgräsklippare. Alla gräsklippare har nämligen knivblad som sköter själva klippningen.

Inför vintern

Inför vintervilan är det bra om du gör en extra noggrann rengöring av gräsklipparen. Det är viktigt att gräsklipparen är ren och torr så att inte rost och andra skador uppstår. Det är också lämpligt att göra ett vinterunderhåll av gräsklipparen och kontrollera om delar behöver bli smorda eller utbytta. Har du en bensindriven gräsklippare så behöver du också tömma bensintanken innan du ställer undan den för vintern.

En kort sammanfattning

Sammanfattningsvis så kräver en vacker gräsmatta och en välfungerande gräsklippare att du vidtar en del regelbundna åtgärder. Till en början kan det kännas som att det är mycket att hålla reda på, men när du väl har lärt känna din trädgård går det enkelt att anpassa skötseln av din gräsmatta till just din trädgårds förutsättningar. Eftersom vårt klimat är i ständig förändring kan det vara bra att med några års mellanrum göra en ordentlig inventering av gräsmattan. Kontrollera om några delar har blivit skadade eller verkar ligga i för mycket skugga. Ser du till att åtgärda problemen i tid kan du slippa att behöva så ny gräsmatta och att bekämpa mossa.

Detsamma gäller för din gräsklippare. Genom att läsa på om just din gräsklippare och hur du bäst sköter om den kan du njuta av en väl fungerande klippning i många år. Genom att vara noggrann med underhållet kommer din gräsklippare inte heller att gå sönder lika lätt.

Behöver du råd om gräsmattor och gräsklippning kan du komma in till oss i butiken eller ta kontakt med oss via vår hemsida.

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen