Salvia – plantering och skötsel

När man nämner salvia så är det nog mest troligt att tankarna vandrar till kryddörten med små blåvioletta blommor som vi kanske i första hand stöter på i köket. Men salviasläktet är större än så och innehåller över 900 olika arter av både ett- och fleråriga örter och buskar i olika färger och former.

Salvia – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Salvia
Familj: Kransblommiga växter (Lamiaceae)

Odla salvia från frö eller med sticklingar

Salvia kan du driva upp såväl från frö som genom en förökning med sticklingar. Medan frösådden kan sättas redan i mars så förökar du enklast din trädgårdssalvia med sticklingar från juli och fram till dess sommaren tagit slut. Denna väldoftande växt kan man sällan få nog av, så om du börjar med att odla fram egen salvia från frö kan du gott fortsätta att föröka din salvia med sticklingar framöver, för att sprida dem i din trädgård.

Det går även lika bra att köpa salvia som färdig planta hos oss, som du sedan gott kan plantera ner direkt i din trädgård eller pallkrage så snart frosten är över.

Förkultivera salvia inomhus

 • Sätt salviafrön
  Om du vill odla upp din salvia från frö till att bli härliga sommarblommor så behöver du förkultivera dessa innan utplantering. Börja med fördel att sätta fröna redan i mitten av mars månad, för att de ska hinna växa till sig ordentligt.
   
 • Såjord
  Använd dig av såjord och sprid fröna ytligt över jorden, varpå du trycker till lite lätt.
   
 • Ljus
  Salvian är ljusgroende, så fröna ska därför inte täckas av jorden. Se till att din salvia därefter får gott om ljus under hela groningstiden. Du kan med fördel använda dig av extralampor eller lysrör ovanför grodden.
   
 • Utplantering
  När nattfrosten är över så kan du börja avhärda plantorna inför utplantering, genom att låta dem vänja sig vid utomhusklimatet sakta men säkert. Börja med att ställa ut plantorna någon enstaka timme om dagen, och öka på detta successivt under en veckas tid.

Skötselråd salvia

 • Placering och ljusbehov
  Välj en plats i din trädgård där du kan ge din salvia ett varmt och soligt läge, då den trivs bäst under de förhållandena.
   
 • Vattning
  Vattna regelbundet och lagom mycket, men låt gärna plantan få torka ut mellan vattningarna. Se till att du satt dem på en plats som är väl dränerad, så att de inte riskerar att hamna med rötterna i blöt under alltför långa perioder.
   
 • Jord
  Salvian trivs som bäst i trädgårdsjord.
   
 • Näring
  Du kan även tillföra lite näring med jämna mellanrum, så trivs salvian ännu bättre.
   
 • Beskärning
  Det kan vara bra om du skämmer bort den med lite årlig beskärning. Under våren är det lämpligt att beskära salvian, innan dess den har börjat bilda nya knoppar. Skär då ner skotten till cirka 5 cm så förenklar för din salvia att skjuta nya skott och bli ännu yvigare och vackrare.
   
 • Skördetid
  Kryddväxter mår bäst av att skördas lite och ofta, än att man skördar precis allting på en gång. Från salvian kan du skörda såväl blad som blomster och använda direkt i matlagningen, torka eller frysa in. När blomningen börjar mister salvian lite av sin smak, så för att få den där allra mest intensivt aromatiska upplevelsen kan du skörda lite innan blomningen sätter igång.

Skötselråd inomhussalvia

För dig som föredrar att ha din salvia inomhus så är det fortfarande en ganska anspråkslös planta som kommer att leva gott så länge du förvarar den svalt och ljust under vinterhalvåret. Även här är det viktigt att tänka på att ha din salvia i en kruka med dränage, så att den inte blir stående med rötterna i vattnet – något som den inte tycker särskilt mycket om.

Förbered din salvia för vintern

Undvik att klippa ner din salvia innan vintern, då det utgör en risk för att regnvatten tränger in i de avklippta grenarna och orsakar att de ruttnar. Se till att göra i ordning en bra vinterboning åt din salvia, där du antingen använder dig av någon bra isolerande marktäckning eller lindar in dina krukor i något värmebevarande för att de ska kunna hålla en bra temperatur. Det kan även vara bra att lyfta upp krukor lite från marken för att se till att de får en god luftcirkulation även under vinterhalvåret, då de föredrar att ha det torrt runt sig. Undvik vattning under vintern.

Salvia som sommarblomma, perenn kryddsalvia, prydnadsväxt eller medicinalväxt

Eftersom salvian har en stor släkt så finns det givetvis ett flertal olika användningsområden att ta ställning till innan du bestämmer dig för vilken salvia det är som du är ute efter. Delvis så finns det ett flertal arter som passar utmärkt som sommarblommor, som man kan odla upp hemma från frö till planta. Därtill har du även kryddsalvian, och salvia som prydnadsväxt – varav den sistnämnda är härdig till zon 2, alternativt zon 3 om du kan tillhandahålla en riktigt bra vintertäckning.

Förutom att användas som krydda så fungerar salvia även utmärkt som prydnadsväxt, och den har även använts som medicinalväxt sedan urtider. Dess namn avslöjar salvians historia som läkeväxt då det latinska ordet salvare syftar på ”rädda” och ”frälsa”.

De mest kända arterna som vi stöter på idag är kryddsalvian och stäppsalvian, där den första används som köksväxt och den sistnämnda som prydnadsväxt såväl inomhus som utomhus. Det finns något alldeles särskilt i att driva upp sina egna kryddväxter hemma, och salvian är inget undantag. Förutom att den bjuder på både skönhet och väldoftande aromer så kan du bara skörda direkt från blad och blommor och använda direkt i matlagningen. Mer närodlat än så kan det knappast bli! Se det som en investering i en köksträdgård som du kan njuta av.

Snabbfakta:

 • Salviasläktet har över 900 arter.
 • Beroende på art blommar den från juni fram till september.
 • En lätthanterad växt som älskar sol.
 • Kryddsalvia är härdig till växtzon 5.
 • Har tvåläppiga violetta blommor.
 • Mycket omtyckt av fjärilar och bin.
 • Kryddsalvian blir runt 40-50 cm hög.

Mer om odling av kryddor och perenner:

Råd och vägledning för förkultivering >>
Vi guidar dig till odling i pallkrage >>
Fler tips för kryddodling >> 

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen