Såpnejlika – plantering och skötsel

Såpnejlikan har en lång och omfattande historia om att vara en välanvänd växt i svenska hushåll. Den har använts både i medicinska syften och som såpa och tvättmedel, vilket också är anledningen till att den fått det namn den idag har.

Såpnejlika – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Saponaria officivalis
Familj: Nejlikväxter (Caryophyllaceae)

Plantering och skötsel för såpnejlika

Även om såpnejlikan är en väldigt tålig växt som kan växa på de allra flesta platser och miljöer har den ändå vissa krav eller behov som gör att den växer som allra bäst.

Såpnejlikan behöver en plats där den kan få mycket sol, samtidigt som jorden den står i ska vara väldränerad och rik på kalk. Den vill nämligen ha sparsamt med vatten, utan att torka ut, och en bra balans mellan gödning och vattning gör att man får en flerårig och uppskattad växt som definitivt gör sin del för att höja intrycket av trädgården.

Med tanke på att såpnejlikan växer vilt, och frodas på flera platser i landet är inte behovet av omvårdnad speciellt stort, men det finns all anledning att se till att den mår bra, med tanke på sitt karaktäristiska utseende. Beskärning av såpnejlika är inte nödvändig.

Såpnejlika – en förvildad skönhet med många egenskaper

Historiskt sett har såpnejlikan varit en växt som använts på många olika sätt. I växten finns bland annat skumbildande ämnen, vilket gjorde att den av många användes som ett tvättmedel eller såpa när till exempel textiler skulle tvättas. Denna fleråriga växt användes också för sina påstådda medicinala egenskaper, där ledvärk och gikt var de områden som den sas hjälpa, men även andra åkommor påstods kunna lindras med hjälp av såpnejlikans blad och rötter, krossade i en blandning.

Det finns en lång historia bakom denna växt. Genom sin tålighet överlever den det mesta och har också en förmåga att sprida sig, var därför inte förvånad om du upptäcker både den ena och den andra såpnejlikan när du vandrar i historiska svenska fotspår.

Idag är det primärt en prydnadsväxt som har en given plats i vilken rabatt som helst. Den har ett mattäckande växtsätt, vilket betyder att rabatter, stenpartier eller andra lämpliga områden lätt får ett grönskande hav med blommor i vitt eller rosa. Dessa vackra blommor blommar dessutom över en lång tid, juni till september, så med såpnejlika har du en garanterad lång grönska med omfattande blomning.

Historiskt sett har den därför varit en väldigt vanlig växt i svenska rabatter, och på grund av sin härdighet så går den att hitta långt upp i Sverige. Idag är själva användningen av såpnejlika inte lika utbredd, utan den odlas främst som en vacker och tålig prydnadsväxt.

Snabbfakta såpnejlika

  • Har historiskt sett använts som såpa och tvättmedel.
  • Sägs också ha läkande egenskaper beträffande gikt och gulsot.
  • Kan bli upp till 80 centimeter hög.
  • Växer på många platser vilt kring ödegårdar, ängar och vägrenar.
  • Växer och trivs upp till växtzon 8.

Mer inspiration till din rabatt

Fem steg till din drömrabatt >>
Hitta rätt jord till dina perenner >>

Du är här:

Teman:

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen