Schalottenlök – odla din egen

Schalottenlök är en väl använd lök på många olika sätt i det svenska köket. Dels är det många gånger en vital del av en mängd olika såser, däribland béarnaisesås, men den används allt som oftast precis som sina nära släktingar, gul- och rödlök, som en smaksättare och krydda i flertalet rätter.

Schalottenlök – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Allium cepa
Familj: Lökväxter (Alliaceae)

Odla schalottenlök

Lökar, oavsett om de är vanliga gula lökar eller schalottenlökar, odlas på samma sätt. Schalottenlöken kan odlas upp från frö, men det är betydligt enklare att odla schalottenlök som sättlök. Det betyder att när du väl har köpt en schalottenlök kommer du också kunna odla den, genom att sätta lökar i din kryddträdgård. Att odla lök kan vara en utmaning, men så länge man har ett vakande öga på sina odlingar så ska det inte vara några problem. Schalottenlök kan du med fördel odla i pallkragar.

Förodla med sättlök

Att plantera sättlökarna i krukor och odla inomhus under tidig vår är en bra idé för att se till att löken utvecklas på ett bra sätt och att den växer till sig i styrka inför utplanteringen. Detta gör också att du har möjlighet till skörd av schalottenlök tidigare.

Plantera sättlöken i näringsrik såjord och gör det med ett avstånd på en decimeter så att utrymme finns. Ställ sedan löken i rumstemperatur och vänta på att den börjar komma upp, efter vilket du placerar den på ett ljust och svalt ställe.

Utplantering

  • Du kan så fort som möjligt, efter det att frostrisken har försvunnit och att jorden håller några plusgrader, plantera ut dina schalottenlökar. Schalottenlök gillar när jorden och omgivningen är varm, så det är en bra idé att plantera sättlökarna i en pallkrage eller något upphöjt för att jorden ska kunna vara så varm som möjligt.
  • Se till att luckra upp jorden och gödsla rikligt innan du planterar dina sättlökar. Lökar behöver ha gott om kalcium för att växa och är samtidigt känsliga mot kväve.
  • Plantera ut dem ganska tätt, ungefär med tio centimeters mellanrum på ett djup av 2-3 centimeter. Ett radavstånd på 20 centimeter är att rekommendera. Tryck därefter till jorden och försäkra dig om att dina sättlökar har en stadig plats att växa på.

Skörd av schalottenlök

Dina schalottenlökar kan du skörda mitt på sommaren, omkring juli och augusti. Den växer ungefär som potatis och bildar flera lökar. Du märker när blasten börjar vissna och viker sig, och när hälften av det lagt sig är precis rätt läge att plocka upp dina lökar.

Efter att du plockat upp dem ska de torkas hängande, gärna svalt och torrt. Efter det kan du förvara dina schalottenlökar i kylskåp.

Skötselråd för schalottenlök

Som många andra lökar är schalottenlöken beroende av att tas om hand väl. Det är viktigt att jorden hålls fuktig och att tänka på att hellre vattna ofta och lite, än mycket och sällan. Vattna också med växtnäring under sommaren. Skydda dina odlingar mot angrepp och ogräs och se till att rensa bort ogräs så snabbt du ser det och använd gärna en fiberduk för ännu bättre skydd. Det finns också sjukdomar som snabbt kan spridas mellan lökarna och för att undvika det rekommenderas det att du inte odlar lök på samma plats längre än sex år.

Schalottenlökens smak uppskattas i de lyxiga köken

Schalottenlöken är en lök som är en nära släkting till den traditionellt gula och röda, men som växer på ett annorlunda sätt och har en smak som gör den betydligt lättare att använda i matlagning där lök ska vara en subtil och mjuk smak. Schalottenlök kan användas på precis samma sätt som sina släktningar, det vill säga som både rå och tillagad på olika sätt. Denna lök har genom sin mjuka och mer diskreta smak blivit väldigt populär i världens alla välrespakterade kök då den uppskattas utifrån lättheten att kombinera löksmak i mat utan att den blir alldeles för framträdande.

Utseende

Utseendet på schalottenlök varierar, eftersom den växer med flera små lökar i knippen som har oregelbunden form. I vissa lökar kan det växa upp till tio klyftor och formen blir därför kantig. Skalet på schalottenlöken är oftast rödbrunt eller gult och själva löken har en vit till violett färg. Värt att nämna är att schalottenlök också har tunnare hinnor och skal än sina släktningar, vilket gör den lättare att både skala och hacka.

Lök är en av de grönsaker som tillhör de riktigt nyttiga alternativen på våra köksbord, och schalottenlök inget undantag. Är du intresserad av att prova på en större variant av schalottenlök, som är närmre besläktad med gula löken, ska du testa bananschalottenlök som är större än en vanlig schalottenlök, men som fortfarande har samma smak.

schalottenlök odla

Det som skiljer schalottenlök från de övriga lökarna är att den har en betydligt mildare smak av lök, så är man ute efter att inte ha en alltför dominerande löksmak i sina rätter är schalottenlök helt rätt lök att välja. 

Schalottenlök är en lök med en omfattade historia som sträcker sig tillbaka minst 5 000 år i tiden. Den har sitt ursprung i Asien och anses ha kommit till Europa genom korstågen som inträffade på 1100- och 1200-talet. På grund av sitt karaktäristiska växtsätt och sin milda löksmak har den blivit en favorit hos många av världens bästa kockar.

Odlingen av schalottenlök är inte speciellt omfattande i Sverige, det är främst på Öland som den odlas kommersiellt. Av den anledningen är schalottenlök en lök som importeras i ganska bred skala, främst från länder som Nederländerna, Frankrike och Danmark.

Snabbfakta schalottenlök

  • Finns i en avlång variant som kallas för bananschalottenlök
  • Anses vara den finaste av löksorterna
  • Odlas i lätt jord genom sättlökar
  • Bildar hela knippen med små lökar
  • Har en mildare och mjukare smak av lök än sina släktingar
  • Älskas av många av världens främsta kockar och en viktig ingrediens i recept till olika såser och maträtter
  • Härstammar från Asien

Löklängtan? Kolla här!

Mer om lökväxter >> 
Odla i pallkrage >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen