Selleri – odla din egen

För dig, som så många andra, som tycker att sellerin är en alldeles utmärkt ört för matlagning och smaksättning så kan det vara roligt att odla sin egna selleri i trädgården. Med hjälp av en bra förkultivering, tålamod, omtanke och skötsel så kan du med fördel få fram en riktigt fin skörd till hösten.

Selleri – odla din egen

Vetenskapligt namn (Latin): Apium graveolens
Familj: Flockblommiga växter (Apiaceae)

Att odla selleri

Eftersom den däremot tar lite tid på sig att växa så behöver du sätta fröna tidigt på året, gärna redan i februari.

  • Förså selleri i kruka
    Sätt fröna direkt i brätten eller i en kruka redan i februari, men undvik att täcka med jord då dessa frön behöver ljus för att gro. Täck grodden med en plastpåse för att bevara fukten, och se till att hålla den konstant fuktig under hela sin groningstid, vilket brukar vara mellan två till tre veckor.
     
  • Avhärda plantorna
    Innan utplantering behöver du avhärda plantorna och låta dem vänja sig med utomhusklimatet. Detta gör du enklast genom att ställa ut plantorna en begränsad tid varje dag, som du successivt sedan ökar på under cirka en veckas tid. Avvakta med att plantera ut innan jorden har nått en temperatur om cirka 15 grader för att förhindra för snabb blomning.
     
  • Jord
    Välj en jord som är djup, mullrik och jämnt fuktig. Selleri vill gärna ha mycket näring, så se till att jorden även är välgödslad för att få din selleri att trivas. Den vill gärna även ha mycket mineraler, något du kan tillhandhålla genom att tillföra lite träaska och/eller tång. Annars går det även bra att täcka planteringen med gräsklipp – något som dessutom gör att marken håller en jämn fuktighet.
     
  • Plantera
    Sätt ner dina plantor på en solig, men lagom vindskyddad plats i trädgården. Ge ett utrymme på cirka 20-30 cm mellan plantorna, och 30-40 cm mellan raderna, så att din selleri kan få plats för att växa ordentligt.
     
  • Vattning och näring
    Se till att du vattnar din plantering med gödselvatten under hela sommarperioden för att säkra att du får fram riktigt stora exemplar av din selleri.

Bli inte avskräckt om det inte händer så mycket i början efter din plantering. Det är framförallt mot sensommaren och hösten som sellerins tillväxt verkligen sätter fart. Om du täcker din selleri väl under hösten så kan den även klara av några minusgrader, och på så sätt behöver du inte skörda sellerin akut vid första frosten, utan då kan du gott avvakta till dess tjälen kommer.

När kan jag börja skörda?

Om du har en sort som kräver blekning kan du skörda ungefär sex till sju veckor efter dess att du har påbörjat blekningen. Annars är det i början på augusti som är riktlinjen för skörd av selleri.

Blekning är något som görs för att få fram riktigt spröda och milda stjälkar, och det görs oftast runt början av augusti månad. Du börjar med att ta bort alla de fulaste yttre bladen, för att sedan linda in stjälkarna i wellpapp eller annat kartongmaterial. Detta ska fästas så att sellerins stjälkar står stadigt i ett cylinderformat skydd av kartong med bladen tittandes upp i mitten. Man kan med fördel kupa upp lite jord runt cylindern för att ge den ett extra stöd. Därefter ska den stå så tills det är dags för skörd.

Skötselråd för selleri

När din selleri är planterad kräver den inte alltför mycket skötsel från dig, utan den reder sig ganska bra själv. Det du behöver göra är att se till att den har en jämn fuktighet under hela växtperioden och du kan även se till att hålla ogräset borta i största mån. Kupa gärna upp jorden runt plantorna med jämna mellanrum också.

Selleri blad

Rotselleri, blekselleri, stjälkselleri eller bladselleri

Idag brukar man prata om att selleri finns i tre olika varianter. Gemensamt för all sorts selleri är däremot att det i första hand är rot, blad, stjälk och frön som vi använder från plantan.

  • Blekselleri
    Bleksellerin, som även kallas för stjälkselleri eller bladselleri, odlas upp för sina blad och sin stjälk.
     
  • Rotselleri 
    Rotsellerin odlas istället som rotfrukt.
     
  • Kinesisk selleri 
    Den kinesiska sellerin har en starkare och mörkare smak än bleksellerin.

En nyttig ört, en smaksättare för likör eller ett afrodisiakum

Redan under antiken så sägs selleri har odlats och förekommit runt begravningar, medan det dröjer ända till 1600-talet innan den omnämns som köksväxt i det svenska köket. Oljan från dess frukter har förekommit inom produktionen av såväl brännvin och likör som parfymer, medan denna ört även länge har haft ett rykte om sig som ett naturligt afrodisiakum som man avrådde ungkarlarna från att äta i gamla kokböcker från 1800-talet.

Sitt ursprung har sellerin i Asien, men i över 3000 år har den odlats runt medelhavsområdet, där man redan i gamla Egypten använde sig av selleri både som krydda och medicinalväxt. Det var via romarna som sellerin sedan kom norrut, och i Sverige tros den ha funnits sedan medeltiden. I början användes dock främst frön och blad, och det skulle dröja länge innan man började nyttja selleri som grönsak inom matlagningen. Idag förekommer den däremot såväl i sallader som i grytor och soppor, och är även en standardingrediens i den välkända drinken Bloody Mary.

Bra att veta

  • Blommar i juli till augusti.
  • Blir upp till 8 decimeter hög.
  • Den starka doften kommer från eteriska oljor i växten.
  • Kan användas i sallader, soppor och grytor.
  • Förekommer som ingrediens i Bloody Mary.
  • Växte vilt i delar av Skåne ända till 1980-talet.
  • Kan ge upphov till allergiska reaktioner.

Mer odling och växter

Fler tips och råd till förkultivering >>
Odla selleri i pallkrage - vägledning för att lyckas >>

Du är här:


Redskapsset

Längd 38 cm

5990
Läs mer

Trädgårdshandske tyg

M, Flerfärgad

6990
Läs mer

Selleri 'Cutting pikant'

3990
5 för 4
Läs mer

Selleri 'Golden Self Blancing 2'

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen