September, härliga höstmånad

September, härliga höstmånad

Ta vara på en bra planteringstid och njut av sensommarvärmen i skog och mark. Nu är det tid för nystart både på jobb och i skola och visst finns det energi nog att förnya och förändra även hemma. Grönaväxtvågen fortsätter rulla, vi fyller våra hem och arbetsplatser med grön energi som gör inomhusklimatet skönare att vistas i.

Plantera, förnya och förändra i trädgården

Sensommar och höst är en utmärkt tid för att nyplantera, plantera om och förändra med buskar, perenner och träd i trädgården. Nu ser vi hur trädgården ser ut när den är som mest uppväxt och har färsk i minnet vad som kanske saknades under vår och försommar. Nätterna är fuktiga vilket gynnar växterna som får lättare att etablera sig och trivas på sin nya växtplats. Många perenner som blommat över är lämpliga att dela nu, kanske blir det så mycket att du kan dela med dig till grannar och vänner?!

Odla på hösten

Passa på att höstså lite sallat, ruccola och bladspenat i början av månaden så kan du äta egenodlat till frosten kommer. Om inte annat kan du skörda dem som ”micro greens”, som är olika sorters sallat såsom plocksallat, rucola, rödbeta, basilika och spenat som skördas när bladen är små. Även inomhus går det bra att göra en höstsådd, tillsätt gärna växtbelysning så trivs växterna extra bra nu när mörkret kommer krypande tidigare på kvällarna.

Skapa en grön och skön vardag

Efter sommar och semester får många av oss lust att förnya och förbättra vår hemmiljö. Med fler växter blir våra hem trivsammare. Vår inomhusluft blir både renare, friskare och fuktigare av växter vilket får oss att må bättre. Stora gröna växter som guldpalm, dracena och ficus kan med fördel placeras en bit in i rummet. Svärmorstunga och alovera är växter som renar luften även under natten och är därför extra bra att ha i sovrum. Miniväxter och sticklingar i vas och kruka blir alltmer populärt och många har små samlingar av växter på hyllor, bänkar och bord. Gröna växter på köksbordet kan ju få vara höstens nya?! Orkidéer fortsätter vara en stor favorit som med sina vackra blommor pryder sin plats både på fönsterbleck, bord och skänk.

Här kan du läsa mer om växter för ett bättre inomhusklimat >>

Höstblommor till din uteplats

Under sensommar och höst kommer säsongens blommor för krukor och balkonglådor i dovare, mustigare färger. Ljung, prydnadskål, cyklamen, krysantemum, alunrot, gräs och hebe är några favoriter som är fina både tillsammans och var för sig. Många perenner och buskar som kärleksört, höstanemon, och hortensia passar också bra att plantera i kruka. Ett riktigt hållbart arrangemang kan göras av olika barrväxter där växternas utseende och färg varierar stort och ger spännande kombinationer inte minst tillsammans med höstblommor.

Nästa vår börjar nu

September är en perfekt månad att förbereda trädgården för en tidig start nästa vår. Vårblommande lök som tulpan, krokus, alliumbollar och scilla planterar du ner nu för att kunna njuta av dess blomsterprakt nästa vår. Vi har färdigkomponerade perfekta kombinationer som du lätt kan plantera ut där det passar. Tips på bra ställen är i roslandet och under träd och buskar som grönskar sent.

Egen vitlök

För att kunna skörda egen vitlök nästa säsong ska denna planteras nu på hösten. Har du ett grönsaksland finns det säkert plats för den efter sommarens skörd. Vitlöken kan även planteras ner lite varstans i trädgården.