September – härliga höstmånad

Ta vara på en bra planteringstid och njut av sensommarvärmen i skog och mark. Nu är det tid för nystart både på jobb och i skola och visst finns det energi nog att förnya och förändra även hemma.

September – härliga höstmånad

Plantera, förnya och förändra i trädgården

Sensommar och höst är en utmärkt tid för att nyplantera, plantera om och förändra med buskar, perenner och träd i trädgården. Nu ser vi hur trädgården ser ut när den är som mest uppväxt och har färsk i minnet vad som kanske saknades under vår och försommar. Nätterna är fuktiga vilket gynnar växterna som får lättare att etablera sig och trivas på sin nya växtplats. Många perenner som blommat över är lämpliga att dela nu.

Odla på hösten

Passa på att höstså lite sallat, ruccola och bladspenat i början av månaden så kan du äta egenodlat till frosten kommer. Om inte annat kan du skörda dem som ”micro greens”, som är olika sorters sallat såsom plocksallat, rucola, rödbeta, basilika och spenat som skördas när bladen är små. Även inomhus går det bra att göra en höstsådd, tillsätt gärna växtbelysning så trivs växterna extra bra nu när mörkret kommer krypande tidigare på kvällarna.

Skapa en grön och skön vardag

Med förnyad energi efter sommar och semester får många av oss lust att förnya och förbättra vår hemmiljö. Kanske krukväxterna fick en tuff sommar? Med fler fräscha växter blir våra hem trivsammare. Vår inomhusmiljö blir både friskare och fuktigare av växter, vilket får oss att må bättre.

  • Stora gröna växter som guldpalm, dracena och ficus kan med fördel placeras en bit in i rummet.
  • Miniväxter och sticklingar i vas och kruka blir alltmer populärt och många har små samlingar av växter på hyllor, bänkar och bord.
  • Gröna växter på köksbordet kan ju få vara höstens nya?!
  • Orkidéer fortsätter vara en stor favorit som med sina vackra blommor pryder sin plats både på fönsterbleck, bord och skänk.

Höstblommor till din uteplats

Under sensommar och höst kommer säsongens blommor för krukor och balkonglådor i dovare och mustigare färger.

  • Ljung, prydnadskål, cyklamen, krysantemum, alunrot, gräs och hebe är några favoriter som är fina både tillsammans och var för sig.
  • Många perenner och buskar som kärleksört, höstanemon, och hortensia passar också bra att plantera i kruka.
  • Ett riktigt hållbart arrangemang kan göras av olika barrväxter där växternas utseende och färg varierar stort och ger spännande kombinationer inte minst tillsammans med höstblommor.

Nästa vår börjar nu

September är en perfekt månad att förbereda trädgården för en tidig start nästa vår. Vårblommande lök som tulpan, krokus, alliumbollar och scilla planterar du ner nu för att kunna njuta av dess blomsterprakt redan nästa vår. Tips på bra ställen är i roslandet och under träd och buskar som grönskar sent.

Egen vitlök

För att kunna skörda egen vitlök nästa säsong ska denna planteras nu på hösten. Har du ett grönsaksland finns det säkert plats för den efter sommarens skörd. Vitlöken kan även planteras ner lite varstans i trädgården. 

Mer septemberinspiration

Förbereda trädgården för en tidig start >>Guldpalm

Höjd 120 cm, Grön

399:-
Läs mer

Cyklamen

Ø10,5 cm, Rosa

5490
3 för 149:-
Läs mer

Växtbelysning LED No.1 60cm 15W m.adapter

Längd 60 cm

599:-
Läs mer

Plocksallat 'Green salad bowl'

4990
Läs mer

Plantspade Quickfit Fiskars

Längd 41 cm

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen