Skapa dig en vacker rabatt så här

Skapa dig en vacker rabatt så här

Tips till hur du skapar en vacker rabatt som du har glädje av år efter år från tidig vår till sen höst. Allt som krävs är lite planering, växter som trivs ihop och lust att skapa något fint i trädgården.

Så här fixar du rabatten

 1. Planera
  Börja med rabattens läge. Är det soligt söderläge? Skugga eller halvskugga? Torrt eller fuktigt? Välj växter som passar läget. Fundera också på olika blomningstider för att få en fin rabatt från vår till höst.
   
 2. Gräv och rensa
  Vänd på jorden och ta bort allt ogräs.

  Gräv och rensa
 3. Förbättra
  Blanda i planteringsjord och kogödsel. Är jorden lerig tillför gärna barkmylla. Är jorden sandig behöver du fylla på rikligt med jord och barkmull.
   
 4. Införskaffa växter
  På de flesta krukor till perenner finns information om planteringsavstånd så att du kan räkna ut hur många plantor som behövs per kvadratmeter. Tänk på att plantera dem så snart som möjligt, de behöver komma i jorden för att må bra.
   
 5. Plantera i grupper
  Placera ut växterna som du har tänkt dig, gärna i grupper om tre till fem av samma sort. Samla färger och sorter så får rabatten ett lugnt och harmoniskt intryck. Tänk på att högre perenner är fina längst bak, exempelvis nära en husvägg.

  Plantera i grupper

 6. Arbeta med händerna
  När jorden är uppgrävd och förbättrad behöver du bara gräva precis så mycket att roten får plats. Lossa växten genom att vända krukan upp och ner och knacka på botten. Håll i plantan så att den inte ramlar ur. Använd händerna för att trycka till jorden runt plantan.
   
 7. Vattna och gödsla
  Vattna direkt efter plantering och sedan vid behov. Cirka tre till fyra veckor efter plantering är det dags att gödsla igen.
   
 8. Rama in och rensa
  Ett tips är att rama in rabatten med kantband eller varför inte lavendel? Då får du en tydlig gräns mellan rabatt och gräsmatta. Dessutom blir det enklare att rensa ogräs och hålla rabatten fin. Klipp bort vissna blommor för längre och rikligare blomning.

Mer rabattinspiration

Skapa din drömrabatt i fem steg >>
Två färdigkomponerade rabatter för din trädgård >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc