Skapa en perennrabatt som blommar hela säsongen

Ibland kan det vara lite knepigt att få till en blomsterrabatt som blommar oavbrutet en hel säsong – men med rätt valda perenner blir det lättare. Här tipsar vi om perenner som blommar länge och ger förslag på en långblommande rabatt i rosa, vitt, lila och blått.

Skapa en perennrabatt som blommar hela säsongen

För att få en blomning under hela säsongen bör de växter som ingår i rabatten avlösa varandra i blomningstid. Lättast blir det om du använder dig av perenner som har en lång blomningsperiod som till exempel trädgårdsnävor, flerårig stockros, stort fänrikshjärta och stäppsalvia. Du kan också förlänga blomningen genom att välja remonterande, det vill säga återblommande sorter. Vissa växter kan också ge nya blommor om du kontinuerligt klipper bort vissnande blommor innan de hinner sätta frö.

Vi har ett stort urval perenner i sortimentet, ovan ser du några av dem.

Skapa en rabatt

När du skapar en blomsterrabatt är det bra att välja ett fåtal växter som får återkomma på flera ställen, i grupper om minst tre, det gör intrycket lugnt och mindre plottrigt. En annan sak att tänka på är växternas höjd, placera som regel höga växter längre bak och lägre längre fram, på det viset syns alla och de högre skymmer inte ljuset för sina lägre grannar. Därefter kommer ditt eget tycke och smak in, vilka färger och strukturer passar ihop? Kan olika bladverk kombineras för större effekt?

Tre typer av växter i rabatter

Växter som ingår i rabatter brukar delas in i följande grupper:

 • Strukturväxter
  Dessa växter skapar struktur och höjd och innehar huvudrollerna i rabatten. Ofta har de spiror eller blad som strävar uppåt och de passar fint längst bak i en fondrabatt eller i mitten av en rund rabatt. Exempel är kransveronika, trädgårdsriddarsporre, flerårig fingerborgsblomma, fackelblomster och höstsliverax.
 • Utfyllnadsväxter
  Dessa växter väver samman strukturväxterna och fyller ut, de är ofta lösare i formen och ser vackra ut i grupp och i matchande färger. Exempel på utfyllnadsväxter är hjärtbergenia, daggfunkia, nävor och pimpinell/blodtopp.
 • Marktäckande växter
  Dessa är rabattens bottenskikt, låga växter som fyller ut och hindrar ogräs att etablera sig. Exempel på marktäckare är gul eller vit fetknopp, mattslöja och myskmadra.

Stora perenner ger ett lyft i rabatterna.

Förslag – långblommande perennrabatt i rosa, vitt, lila och blått 

Så här skulle du kunna planera en långblommande perennrabatt.

Strukturväxter  

 • Kransveronika: juni–augusti 
  Finns i rosa, lila, vit, ser även vacker ut i kombination med något högre prydnadsgräs till exempel glansmiskantus.
 • Blå trädgårdsriddarsporre: juli–september

Utfyllnadsväxter   

 • Trädgårdsnäva eller Anisisop: juni–september 
  Kan även användas som marktäckare beroende på höjd.
 • Stäppsalvia: juni–oktober
 • Kärleksört är fin om du vill ha lite styrsel i mellanskiktet, det är en rosa perenn som blommar på sensommaren fram till frosten, men innan dess är den vacker bara genom sin friska gröna färg, den passar fint tillsammans med prydnadsgräs.

Marktäckare

 • Vit mattslöja: maj–juni 
 • Rödbladig alunrot: juni–september

Köp perenner i pantbar kruka, var sjätte kruka du lämnar tillbaka ger dig en ny perenn kostnadsfritt.

Söker du extra tidig blomning?  

Lägg gärna till tidigblommande lökväxter som allium och narcisser, de gynnar också bin och fjärilar.

Naturligtvis kan du även kombinera med ettåriga sommarblommor, särskilt innan de nyplanterade perennerna vuxit sig stora är de mycket vackra att fylla upp med.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och rådAlunrot 'Melting Fire'
Medlem 50%

Alunrot 'Melting Fire'

Ø11 cm, Röd

8490
Läs mer

Odlingsbricka K&C

Längd 60 cm, Grön

269:-
Läs mer

Kruka Royal

Ø50 cm, Brun

2499:-
Läs mer
Loungeset Kinsley K&C
Rea 30%

Loungeset Kinsley K&C

4 sittplatser, Trä

909930 12999:-
Läs mer

Planteringslåda Kinsley K&C

Höjd 34 cm, Trä

999:-
Läs mer

Kruka Royal

Ø36 cm, Brun

1999:-
Läs mer

Planteringslåda Kinsley K&C

Längd 107 cm, Trä

1299:-
Läs mer
Cafésett Marokko
Rea 30%

Cafésett Marokko

2 sittplatser, Svart

349930 4999:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen