Skydda dina växter från värmen

Vi människor njuter gärna av värmen när den kommer, men det är inte alltid växterna gör det. Visst finns det växter som föredrar hettan, såsom taklök, medan andra växter lider när det är varmt. Till och med rosor, som sägs vara soldyrkande, mår dåligt när det är för varmt. Dock ska det inte tolkas som att du inte kan ha växter under varma somrar, det handlar bara om att vidta förebyggande åtgärder. Med dessa tips håller dina växter sig fräscha och friska hela våren och sommaren.

Sköt gräsmattan rätt i värmen

Innan du vet hur du ska sköta din gräsmatta kan det vara bra att veta vilken temperatur gräs växer bäst i. Gräset växer och trivs bäst vid temperaturer upp till 26 grader Celsius. Skulle temperaturen istället gå upp till mer än 30 grader Celsius kommer gräset i princip inte växa alls. Det är inte heller gynnsamt om gräset är för kort eftersom det ökar risken för att det bränns. Samtidigt gör det att jorden torkar ut. Låt därför gräset vara tre cm längre, med en totallängd på runt fem cm för att det ska vara optimalt.

Ett annat sätt som du kan skydda din gräsmatta på är genom att låta lite klippt gräs ligga kvar på den. Klipp gräset under kvällstid och låt gräsklippet ligga kvar så skyddar det mot den varma solen samtidigt som det håller fukten kvar. Om du blandar i träflis kan du vara säker på att gräsklippet är fluffigt nog.

När du vattnar din gräsmatta spelar också roll, det bör göras mellan klockan fyra och åtta på morgonen. Vattnar du på kvällen ökar risken för svampangrepp till följd av fukten. Även mördarsniglar trivs i fukten som uppstår om du vattnar på kvällen. Om du vill veta om din gräsmatta är tillräckligt vattnad ska du kontrollera att jordens översta fyra centimeter är dränkta av vatten. Det brukar handla om 10 till 15 liter vatten per kvadratmeter. Det är inte bra att vattna gräset för mycket eftersom det kan leda till mögeltillväxt. Du kan ta hjälp av bevattningstillbehör för att få en optimal bevattning av din gräsmatta.

Vattna dina växter på rätt sätt

Du som vill att dina växter ska överleva även de varmaste dagarna måste vattna dem på rätt sätt. Det är inte så invecklat som det låter, utan det handlar mest om att vattna vid rätt tid på dygnet och med rätt vattenmängd. Du behöver till exempel inte vattna din trädgård varje dag, det räcker gott och väl med varannan eller var tredje dag. Det viktigaste är att växterna får tillräckligt med väta.

Vi rekommenderar att du lägger vattenslangen vid växterna och vattnar tills jorden känns tillräckligt fuktig. Ett av våra bästa tips är att du luckrar upp jorden vid plantorna med jämna mellanrum, då når vattnet ner lättare. Det finns flera sätt att vattna på, du kan använda vattenslang men även vattenspridare. Se till att hela växten får vatten så att du inte bara vattnar på ena sidan, då växer rötterna ojämnt.

Precis som när du vattnar gräsmattan finns det tidpunkter som är bättre för att vattna växterna än andra. Även för växter är morgonen allra bäst. Då är jorden inte så varm vilket gör att vattnet inte avdunstar och går till spillo. Du bör aldrig vattna under de timmarna mitt på dagen när det är som varmast. Det är också bra om vattnet inte hamnar på blommorna och bladen eftersom det kan leda till bladen bränns. Vattendropparna förstärker nämligen solstrålningen. Om du har rosor är det extra viktigt att vattnet inte hamnar på dem, eftersom det kan leda till svartfläcksjuka eller mjöldagg. Det finns praktiska bevattningssystem som vattnar växterna nedanifrån för att undvika att det kommer vatten på bladen.

Olika typer av värmeskydd

Det finns en del produkter som kan hjälpa dig att skydda dina växter mot värmen. Du kan till exempel använda en fiberduk till de känsligaste växterna. Solen gör inte bara att växterna kräver mer vatten utan en del växter behöver täckas för att solstrålarna inte ska skada dem. Du bör också tänka över vilka växter du har, om du vet att solen står på mycket i vissa delar av trädgården bör du välja värmetåliga blommor där. Lavendel, röllika och kärleksört är exempel på torktåliga växter som enklare överlever i värmen.

Kompost och gödsel

Att använda sig av kompost eller kogödsel kan också vara en bra idé när du vill skydda trädgården från värmen. Kogödsel håller jorden fuktig längre och förhindrar därmed torka. Kompost kan användas på vintern för att skydda växterna mot kyla, men fungerar precis lika bra som skydd mot värmen på sommaren. Dessutom förhindrar komposten jorden från att torka ut vilket innebär att du behöver vattna mindre. Du sprider bara ut ett lager på tre till fem cm finfördelat material, såsom bark eller halm, antingen över alla växter i din trädgård eller över enstaka växter.

Du kan också använda överblivet gräsklipp till rabatterna, såvida det inte innehåller ogräs- eller gräsfrön. Det är alltså inte tvunget att köpa saker för att skydda dina växter för värme utan en del saker har du redan. Gräsklippet håller jorden fuktig och skyddar mot den varma solen.

Skydda trädgårdslandet

Ingenting slår tillgången till färska grönsaker, speciellt inte när du har dem i din egen trädgård. Om det blir väldigt varmt när du precis har planterat grönsakerna måste du vara ännu mer noggrann med fukten. Nyplanterade plantor är nämligen mycket känsligare än de som stått ett tag och får inte bli uttorkade.

Det går att ha en vattenrundel runt varje växt för att förhindra torka, den fyller du sedan på dagligen. En populär och beprövad metod för tomatplantor är att sätta ner en kruka av plast eller keramik i jorden intill plantan och fylla den med vatten två gånger om dagen. Krukan bör ha en diameter på mellan 13 och 15 cm. De känsliga växterna behöver också skyddas extra när det blåser och är varmt, då är det bra att skydda dem med en fiberduk.

Välj rätt jord

Värme innebär torka och vissa typer av jord är bättre för värme än andra. Dålig jord är för tät och kompakt precis som betong, då kommer inte fukten ner ordentligt. Dessutom är det svårare att rensa ogräs i jord som blir stenhård vid torka. Bra jord kan istället liknas vid isolering, den är lätt och luftig och står bra emot såväl värme som kyla. Det ger en svalare jord där vattnet inte avdunstar lika snabbt, vilket ger växterna rätt fuktighet.

Du kan också förbättra din jord för att den ska stå emot värmen bättre. Även här är det kogödsel och kompost som kan användas. Genom att blanda det i jorden får den en bättre struktur och en mullhalt som bättre klarar av höga temperaturer. Det är ett utmärkt sätt att få rabatterna att klara sig i värmen. Var därför noga med vilken typ av jord du väljer när du ska plantera sommarblommor eller anlägga ett grönsaksland.

Gräsklippare Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1649:-
Läs mer

Väggslangbox RollUp M/L (25M) Gardena

Längd 25 m, Svart

2299:-
Läs mer

Cylinderklippare Gardena 400

Grön

1849:-
Läs mer

Slangvagnset Gardena

Längd 20 m, Grön

849:-
Läs mer

Grästrimmer Gardena SmallCut 23R

Svart

1299:-
Läs mer

AquaZoom L Gardena

Svart

749:-
Läs mer

Grässax Gardena AccuCut Li

Grön

849:-
Läs mer

Gräs- och Häcksax Gardena ComfortCut Li

Grön

1199:-
Läs mer

Vattenspridaren Aqua S Gardena

Svart

329:-
Läs mer

Gräsklippare Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1649:-
Läs mer

Väggslangbox RollUp M/L (25M) Gardena

Längd 25 m, Svart

2299:-
Läs mer

Cylinderklippare Gardena 400

Grön

1849:-
Läs mer

Slangvagnset Gardena

Längd 20 m, Grön

849:-
Läs mer

Grästrimmer Gardena SmallCut 23R

Svart

1299:-
Läs mer

AquaZoom L Gardena

Svart

749:-
Läs mer

Grässax Gardena AccuCut Li

Grön

849:-
Läs mer

Gräs- och Häcksax Gardena ComfortCut Li

Grön

1199:-
Läs mer

Vattenspridaren Aqua S Gardena

Svart

329:-
Läs mer


Tips när du planterar i krukor

Om du har växter i krukor finns det också en del att tänka på för att de ska må bra i värmen. Där är det inte bara jordkvaliteten som spelar in utan även storleken på krukan. Ju större kruka desto större jordvolym, vilket i sin tur gör det enklare att sköta växten. Jorden lagrar nämligen näringen och vätskan som växten behöver. I små krukor torkar dessutom vattnet upp mycket fortare, vilket gör risken för uttorkning större.

Fördelen med att plantera i krukor är att de kan flyttas om det är alltför mycket sol. Det gäller såvida krukorna inte är för tunga förstås. Du kan också plantera i pallkragar, de är stora och har därmed också större jordvolym.

Ta tillvara på regnvattnet

När det är torrt och varmt lyser regnet med sin frånvaro, vilket gör det viktigt att spara på vattnet. Ett av våra råd är därför att du har någon typ av tunna som du samlar regnvatten i. Börja samla regnvatten redan tidigt på säsongen. Du kan också sätta mindre hinkar eller kärl under alla stuprör för att ta tillvara på så mycket av regnvattnet som möjligt.

Om du har en stor trädgård kan det vara en god idé att anlägga en damm där regnvattnet samlas. En damm är dessutom en snygg dekoration i trädgården. Vi bör ta tillvara på vatten så gott vi kan, är det riktigt varmt och torrt kan du till och med vattna blommorna med avsvalnat pastavatten. Häll av vattnet i en spann och låt det svalna innan du använder det till växterna.

Ge växterna skugga

Innan du anlägger rabatter i din trädgård bör du se över var solen brukar stå på. Det kan vara klokt att välja platser som har skugga under en del av dagens timmar. Det är också bra att välja en plats med bra, naturliga vattenhållning. Om du redan har rabatter som ligger i soliga lägen kan det vara nödvändigt att ge dem extra skugga under sommarens allra varmaste dagar. Det kan göras med ett helt vanligt parasoll eller med en odlingsväv, vilket minskar temperaturen och får växterna att trivas bättre.

Om du har varit i ett växthus en solig dag vet du hur varmt det kan bli därinne. Växthus fungerar nämligen som solfångare och inuti dem kan det bli så varmt som upp till 40 - 50 grader Celsius. Det är därför bra att måla sitt växthus med skuggpasta. Skuggpastan sänker temperaturen och får därmed växterna att trivas bättre. En tumregel är att om du tycker att växthuset är för varmt så tycker även växterna det.

Växter som tycker om värme

Vissa växter klarar värme bättre än andra och om du har mycket soltid i trädgården bör du satsa på sådana. Växter med djupgående rötter, växter med tjocka blad och krypande växter tål värmen bättre än andra växter. Det är bra att tänka på innan du väljer växter till en rabatt som får många timmars sol. Du behöver inte heller ge upp om växterna ser lite hängiga ut i värmen, oftast klarar de sig bra med tillräckligt med vätska.

Några blommor som tål värme och sol, även utan daglig bevattning, är pelargon, hibiskus och chokladblomma. Det finns också en del kryddväxter som bokstavligen älskar värme. Lagerblad, timjan, rosmarin och oregano står gärna på varma platser. En del grönsaker tycker också om värme och i viss mån sol, till exempel gurka, tomat och kronärtskocka. Dock är det förstås värme med måtta som gäller, det är ett fåtal växter som tycker om en temperatur över 35 grader Celsius. Det är i princip bara suckulenter och kaktusar som klarar av sådan värme.

För att få lite medelhavskänsla i din trädgård kan du plantera någon typ av citrusträd i en kruka. Följer du våra övriga tips för storlek på kruka och bevattning kommer de att trivas även i värme och sol. Ett citrusträd ska aldrig torka ut utan det är viktigt att det hålls fuktigt. Det ska vattnas med kalkfritt vatten och gärna duschas emellanåt. Dock ska det aldrig duschas när solen står på. De trivs optimalt på varma platser och med mycket sol.

Produkter som skyddar dina produkter från värme

Vi på Plantagen har gott om produkter som skyddar dina produkter från värme. Du hittar dem i kategorin Täcka och skydda. Där hittar du bland annat fiberdukar i varierande storlekar, vilka kan täcka dina växter vid blåst och värme. Fiberdukar finns i både lätta och kraftigare material beroende på dina behov och vi står gärna till din tjänst om du är osäker på vilka produkter du behöver.

Allt du behöver för en bra bevattning

Plantagen tillhandahåller också allting du behöver för att kunna förse dina växter och din gräsmatta med rätt vattenmängd. Det finns smarta, automatiska system som läser av vilken vattenmängd dina växter behöver. De passar dig som inte alltid har tid att tänka på vattningen. Givetvis erbjuder vi även vanliga vattenslangar och traditionella vattenkannor som du kan använda dig av.

Kompost, jord och gödsel finns också i vårt breda sortiment. Vi har helt enkelt allting du behöver för att ge dina växter bra omvårdnad under sommarens varmaste och torraste dagar.

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen