Smultron – odla dina egna

Det finns vissa delar av växtriket som verkligen definierar sommaren och är givna sommarsmaker. En av dem är givetvis jordgubbar, men även den nära släktingen har stor sommarkänsla omkring sin doft och smak – smultronet.

Smultron – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Fragaria vesca
Familj: Rosväxter (Rosaceae)

Tacksamt att odla smultron

När det gäller att odla smultron är det en mycket tacksam växt som inte kräver speciellt mycket av dig. Om du bara ger växten rejält med kärlek vid själva planteringen kommer du att kunna njuta av smultron lite var som helst i trädgården under många år. Smultron kan nämligen planteras både som en marktäckare eller som en kantväxt på flera håll, och det är samtidigt väldigt bra om du kan se till att den får så mycket sol som möjligt – även om den också kommer att växa till sig på platser som är skuggiga.

Odla smultron från frö

Smultron går också bra att driva upp från frö och det gör du genom att så den grunt inomhus mellan mars och april. Det enda som krävs är att du trycker fast den lätt i toppen av jordytan och täcker över dem för att fukten ska hållas kvar. Med en temperatur på 16-24 grader så kommer fröna att gro på omkring två veckor. Skola gärna om dem efter det och plantera dem sedan ute på våren när frostrisken inte längre finns.

Plantera och sköt om dina smultronplantor

 • Rensa och förbered
  Det första du ska göra är att rensa platsen på ogräs, där du tänkt plantera smultron.
   
 • Jord
  Se till att använda dig av planteringsjord och blanda gärna upp den med kogödsel eller hönsgödsel. Smultron gillar när jorden är väldränerad och mullrik, så ger du plantorna de förutsättningarna så kommer skörden att bli god.
   
 • Plantera
  När du sedan planterar så ska plantorna sättas på samma djup som de stod i den ursprungliga krukan och se till att ge rejält med vatten från början. Plantera ut dem med omkring 30 centimeter emellan om det är bär du är ute efter, annars går det att sätta dem tätare om de ska fungera som marktäckare.
   
 • Vattning
  Tänk på att smultron kommer att behöva mer vatten under bärsäsongen, och denna infaller normalt mellan juni och juli men kan fortsätta ända in i september i vissa lägen.
   
 • Gödning
  Gödsla gärna på och har du kompost så är det ett utmärkt alternativ att ge dina smultron.
   
 • Snabbspridande
  Smultron sprider sig tämligen lätt genom revor, men det skadar verkligen inte att ge dem lite hjälp på traven på våren. Det finns de smultron som inte revar sig, månadssmultron, och de är mest lämpliga att ha som prydnadsväxt eller kantväxt.
   
 • Frostkänsliga
  Nyplanterade växter är väldigt känsliga mot frost, se därför till att nätterna är frostfria innan du planterar dem på vårkanten.

Perenn

Själva växten är en perenn och kommer att komma tillbaka år efter år, troligen också i ett större antal då smultron har en tendens att kunna sprida sig tämligen lätt. Växten blir mellan 5 till 20 centimeter hög och dess blad är läcker fingrade med en ljusgrön nyans som gör att du lätt kommer kunna känna igen var det växer smultron. Stjälken på en smultronplanta är ganska kort, men det är dess utlöpare som är desto längre, som sedan övergår i flera blomaxlar, på vilket blommorna och slutligen den falska frukten sitter. Växten har fina och karaktäristiska vita blommor och blomningsperioden infaller mellan maj och juli. Smultron är en vanligt förekommande växt på många håll runt om i landet, och den har en god spridning i Europa, Asien och i Nordamerika.

Smultron blomma

Den är intensiv, söt och väldigt speciell smak, vilket gör att den lockar till odling, även om det går att hitta den lite här och var växande vilt. Att äta dem som de är rekommenderas också, för när man försöker tillaga dem eller sylta dem så försvinner mycket av smaken, därför är det allra bäst att njuta av smultron precis som de är. Smultron är också mycket lättodlade och sköter sig själva mycket bra så länge de står på en solig plats.

Att trä smultron på ett strå under sommarens månader har nog de allra flesta provat på och tack vare sin långa skördetid under högsommaren kan man njuta av dessa skenfrukter under en lång tid. Smultron är faktiskt ursprunget till jordgubbar, där två arter av smultron kombinerats för att skapa jordgubben. Till skillnad från smultron förekommer alltså inte jordgubbar naturligt.

Snabbfakta smultron

 • Det finns tolv stycken sorter av smultron, med tre vilda hemmahörande i Sverige
 • Finns en sort som ger vita smultron, som är bättre lämpade för allergiker
 • Tillhör rosfamiljen och är släkt med bland annat rönn och humleblomster
 • Är upphovsväxt till jordgubbar, efter att man korsat ett amerikanskt smultron och ett sydamerikanskt smultron – jordgubben kallades först för ananassmultron när det kom till Sverige
 • Det röda är en skenfrukt och de riktiga frukterna är de små fröer som sitter på utsidan
 • Är vanligt förekommande i hela landet utom i fjälltrakten
 • Första fynduppgiften för smultron går så långt tillbaka som till medeltiden

Mer bär?

Vi ger dig tips för att lyckas med din bärodling >>
Sex vackra vitaminbomber att odla själv >>

Du är här:


Vattenkanna galvaniserad

9 L, Grå

329:-
Läs mer
Smultron 'Yellow Cream'
Rea 50%

Smultron 'Yellow Cream'

2495 4990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen