Solros – plantering och skötsel

Finns det någon blomma i trädgården som känns lika välkommande och glad som solrosen? Imponerande i färg och storlek, en fin matstation för småfåglar och dessutom Ukrainas nationalblomma. Här berättar vi mer om denna mångfacetterade blomma.

Solros – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Helianthus annuus
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Solrosen heter som den gör, inte för att liknar en sol, utan för att själva blommorna vänder sig mot solen, ibland kan vi därför se hela fält där alla blommor tycks titta åt samma håll.

Blomman kommer ursprungligen från Syd- och Nordamerika, men är sedan länge älskad även här i Europa. I Ukraina är solrosen kanske extra betydelsefull, den är nämligen landets nationalblomma och fram till Rysslands invasion har landet också varit världens största exportör av solrosfrö. Under kriget har blomman blivit en viktig symbol och mängder av privatpersoner har i en tyst protest skickat solrosfrö till ryska ambassader runtom i världen. Tanken på solrosen som fredlig symbol är dock inte ny, redan under 1960-talet planterades ett gigantiskt solrosfält på en missilbas i Ukraina i samband med att landet avvecklade sitt kärnvapenprogram.

Många olika sorter

Solrosor finns numera i mängder med olika färger, former och storlekar, allt från miniatyrer med bollformade blommor till klassiska bjässar med en höjd på upp till 5 meter. Det finns också pollenfria sorter som passar allergiker. De flesta solrosor är ettåriga, men det finns även fleråriga varianter. En solros för varje smak helt enkelt och som om det inte vore nog förbättrar solrosor jorden och ger mat till nyttiga insekter och småfåglar.

Odla solrosor

Solrosor är mycket lättodlade, får de bara djup, näringsrik och väldränerad jord, näring och regelbunden bevattning växer de snabbt. Bäst trivs denna solälskande blomma förstås i soligt läge.

Sådd

Solrosor kan direktsås i maj, men det är ofta praktiskt att förså dem inomhus i såjord någon månad innan utplantering (som bör ske efter sista frost). Lite större plantor står nämligen emot snigelangrepp bättre och blommar tidigare.

Solrosor växer kraftigt så vänta med förkultiveringen tills våren är igång ordentligt och se till att plantorna får rejält med ljus, då blir de knubbiga och fina. Plantorna bör omplanteras i plantjord allteftersom de växer. 

Utplantering

Avhärda plantorna innan utplanteringen. Det görs genom att låta dem stå ute i skyddat läge under dagtid i ungefär en vecka. Välj därefter ett soligt och vindskyddat läge med god jord för slutplantering.

Höga solrosor kan användas som avgränsare eller häck, men kan också behöva stöd av till exempel en spaljé eller blompinnar. Solrosor fungerar också fint i grönsakslandet men bör då inte växa med potatis eftersom de hämmar varandras tillväxt.

Skötsel

Solrosor bör vattnas regelbundet då de är känsliga för torka. Extra näring kan ges någon månad efter utplanteringen, det kan exempelvis vara naturgödsel, gräsklipp, gödselvatten eller kompost.

Om du plockar bort blommor som börjat vissna sätter plantan ofta fler blommor och du kan njuta av blomningen längre.

Så skördar du solrosfrön

Solrosfrö går att använda till fåglar, i mat, som snacks, till solrosskott eller till utsäde. Vill du använda dem till det senare bör du vara medveten om att de kan korsas med andra sorter i närheten, det innebär att det som kommer upp året därpå kan se annorlunda ut än du förväntat dig.

När frövitan blivit hård är det dags att skära av blomman och bryta loss fröna, de bör sedan få torka i ett par veckor innan de förvaras mörkt och svalt. Men det är inte bara solrosfröna som kan användas, blomman och stjälken kan till exempel torkas och användas som tändmaterial till brasor eller myllas ner i jorden som jordförbättring och outslagna blomknoppar kan kokas och ätas som kronärtskocka. Bladen är också ätliga och kan användas i sallad.  Solrosen är med andra ord inte bara strålande vacker utan även mångsidig.

Kolla in olika sorter av solrosor


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Solros 'Sunspot'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Solros 'Tall Sunflower Giganteus'

3990
5 för 4
Läs mer

Solros 'Fantasy blandet'

Flerfärgad

4990
5 för 4
Läs mer

Solros 'Sungold'

Flerfärgad

2490
5 för 4
Läs mer

Solros 'Evening Sun'

2490
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen