Postnummer |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.
Solros

Solrosen är en blomma som är väl utbredd över hela världen, där vi antingen odlar upp den som prydnadsväxt eller för framställning av solrosolja och solrosfrön. Denna ettåriga växt kan bli hela 3–5 meter hög, och den bjuder på en härligt solliknande blomma i gula och bruna nyanser.

Vetenskapligt namn (Latin): Helianthus annuus
Familj: Korgblommiga växter (Asteraceae)

Att odla solros är enkelt

Att odla och driva upp solros är ingen svår utmaning, utan det klarar man vare sig man har gröna fingrar eller inte. Det är en tacksam växt att så, men det kräver lite förplanering med tanke på den höjd som solrosen kan nå.

Delvis så behöver den ett stöd att luta sig mot, för att klara de hårdare vindarna och samtidigt är det också viktigt att den planteras på en plats med rikligt av sol, gärna i söderläge. För dig som har grönsaksland hemma så kan du även odla din solros direkt i landet, för att förbättra jorden. Mylla då ner solrosorna innan de sätter frö och låt dem växa direkt på plats. Undvik dock att plantera tillsammans med potatis. De hämmar nämligen varandras tillväxt.

Så solrosfrön

 • Fukta fröna
  Innan du sår så är det bra om fröna fuktas lite lätt. Genom att fukta ett hushållspapper och strö över fröna på detta, för att sedan täcka med ännu ett fuktigt hushållspapper så får de lagom mängd med fukt, och riskerar inte att bli för blöta. Håll sedan daglig koll på dina frön, för så snart de kommer igång att växa så ska de planteras.

 • Så dina frön   
  Du kan sedan antingen så direkt på växtplatsen eller i pallkrage så snart frosten är över, eller så kan du förkultivera inomhus under några veckor för att driva fram en tidigare blomning. Då ska fröna sättas i djupa, smala krukor som minimerar risken för att skada rötterna när det är dags för utplantering. Om du förkultiverar dina solrosor inomhus så kan du sätta ett par frön i varje kruka, och därefter ta bort den svagaste om båda fröna skulle växa upp. Använd dig av såjord under själva förkultiveringen, och byt därefter när det är dags för omplantering.
   
 • Jord
  Vid omplantering så trivs solrosen fint i vanlig planteringsjord, men om du är ute efter att driva upp de där riktigt höga exemplaren så gör du bäst i att hellre välja en djupare och bördigare jord, som du sedan gödselvattnar flitigt under sommaren.
   
 • Placera ut dina solrosor
  När de har nått en höjd på några decimeter så mår de bra om de får ställas utomhus under dagen, och därefter tas in igen under natten. Se till att dina solrosor får stöd redan från början för att stjälken inte ska gå av eller välta omkull. Framåt juni börjar det bli dags att placera ut dina solrosor. Placera då dina solrosor i ett läge där de får ordentligt med sol och ljus för att de ska trivas och frodas som allra bäst.
   
 • Vattning
  Något som är viktigt att tänka på är att solrosen inte trivs i torka, utan den vill gärna vattnas rikligt och lagom ofta, så att den aldrig riktigt torkar ut. Tänk även på att solrosen är mer utsatt för torka om den står i kruka än om den står på friland.
   
 • Näring
  Runt juli månad kan det också vara fördelaktigt att ge dina solrosor lite extra gödsel.
   
 • Skördetid
  Låt fröna sitta kvar till dess hela frövitan har blivit hård. Därefter kan du skörda fröna, lägga dem på en tallrik och låta dem få torka i några veckor. Lagra dem därefter på en mörk och sval plats för bästa hållbarhet. Därefter kan du välja att äta dessa proteinrika frön eller spara dem för plantering tills nästa år.

Solrosen är en tacksam blomma att driva upp som dessutom ger tillbaka till dig och din trädgård. Den håller skadeinsekter i schack, och ökar även jordens mullhalt på den plats som den växer på. Såväl bin, humlor och fåglar kommer med största sannolikhet att lockas dit för att äta pollen, dricka nektar och äta solrosfrön.

Solälskande blomma

Solrosen har faktiskt även en alldeles särskild relation till solen, vilket är att den innan blomningen vänder sig mot solen under dagarna – något man kallar för heliotropism. Efter att blomningen skett så stannar de däremot i det läget de växer i, och slutar följa solen. Dess namn talar också för en jämförelse med solen, med det grekiska helios som betyder just solen, samt annuus som betyder ettårig. Denna ståtliga växt bjuder på såväl näring till fåglarna, i form av solrosfrön – samt till oss människor, i form av solroskärnor. Det som skiljer dessa två åt är att kärnorna har skalats, vilket inte fröna har. Även frukten i solrosen används ofta för att mata fåglar med.

Snabbfakta solros

 • Vänder sig mot solen under dagarna, innan blomningen.
 • Nyttjas för såväl fågelmat som för mänsklig föda.
 • Kommer ursprungligen från södra och sydöstra USA.
 • Solrosbladen är hjärtlika, och glest tandade.
 • Blomkorgarna blir 30-40 cm vida.
 • Odlas i större mängder i Ryssland och Ukraina.
 • De allra flesta sorter är ettåriga, även om det finns undantag.
 • Härdig i Sverige ända till zon 6.

Mer odlingstips

Så vattnar du dina växter utomhus under vår och sommar >>
Hitta rätt jord för dina växter >> 

Solros 'Evening Sun'

1990
5 för 4
Läs mer

Solros 'Fantasy blandet'

Flerfärgad

3990
5 för 4
Läs mer

Solros 'Tall Sunflower Giganteus'

2990
5 för 4
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc