Solvända – plantering och skötsel

Denna lågt växande, nästan mattbildande växt beskrivs många gånger som en dvärgbuske, och det har sina anledningar till att det är så. Solvända är en fantastisk liten växt som har förmågan att verkligen nyttja solljuset när det väl kommer.

Solvända – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Helianthemum
Familj: Solvändeväxter (Cistaceae)

Odla solvända från frö

Solvändan blir inte speciellt hög, omkring 10-20 centimeter. Blomningstiden är under juni och juli. Det går bra att odla solvända från fröer och då ska man förkultivera den inomhus under februari och mars om man vill kunna plantera ut den under sommaren. Annars går det också bra att så fröerna direkt i jorden under perioden mellan maj och september, och då behöver det täckas över för vintern.

Skötsel för solvända

 • Ljusbehov
  Solvända trivs som bäst på en väldigt solig plats.
   
 • Jord
  Solvändan trivs bäst om den får stå i jord som är uppluckrad och väldränerad.
   
 • Frostkänslig
  Det som är viktigt att tänka på är att solvändan är känslig mot frost, vilket gör det viktigt att skydda växterna under vintern med övertäckning.
   
 • Beskärning
  Beskärningen av solvända sker med fördel på våren, och då är det främst lättare putsning av växten som gäller, inte några större beskärningar.

Ett marktäckande tillskott till trädgården

Solvända har små, söta myntstora blommor och ganska anspråkslösa blad. Den rotar sig i partier av trädgården där andra inte trivs speciellt bra, som i steniga miljöer eller slänter. Genom sin marktäckande egenskap och sitt lilla skötselbehov så är det också en växt som tryggt och pålitligt växer till sig på dessa platser och ger grönska och vackra blommor som skapar en betydligt mysigare känsla i trädgården.

Det finns många olika varianter av solvända, och även om den vanligaste varianten är den med vackert solgula blommor, finns det också sorter av solvända som ger härligt röda blommor eller charmigt rosa. Oavsett vilken variant du väljer, kan du därför räkna med att få en rabatt, slänt eller ett stenigt parti full av färg från solvändan.

Soldyrkande egenskap

En intressant egenskap som denna växt har går att hitta i dess namn – blommorna vänder sig nämligen mot solen när den är framme. Skulle dagen vara mulen eller regnig stängs blommorna istället, för att öppnas på nytt när solen återigen hälsar på.

solvända

Genom att öppna och stänga sina blomblad kan man räkna med att de förhöjer den fina dagens väder med att också visa upp sig från sin bästa sida, i olika färger beroende på vilken typ av solvända du har.

Snabbfakta solvända

 • Finns i sorten Ölandssolvända, som är Ölands landskapsblomma.
 • Är en flerårig växt.
 • Härdig och torktålig.
 • Vanlig i södra och mellersta delarna av Sverige.
 • Växer vilt i bland annat skogsbryn, betesmarker och vid vägkanter.
 • Nämns första gången i text år 1662.
 • Öppnar och stänger sina blommor, och vänder sig mot solens ljus – därav namnet.

Fler odlingstips och växtinspiration

Smarta råd och inspiration för en lyckad perennodling >>
Fem steg till din drömrabatt >>

Du är här:

Teman:

Redskapsset
Rea 30:-

Redskapsset

Längd 38 cm

30:- 5990
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen