Bekämpa sorgmyggor – Så får du bort sorgmygg

Många tror att de fått bananflugor hemma, men bor djuren i krukväxterna är det nog dessvärre sorgmyggor du har råkat ut för. Lyckligtvis finns det sätt att bli av med denna växternas fiende. Trumfkortet är nematoder, som kommer från naturen själv och kan köpas på Plantagen.

Bekämpa sorgmyggor – Så får du bort sorgmygg

Sorgmyggor är frustrerande. De förökar sig i hög hastighet och i larvstadiet gnager de på rötter och sticklingar. I bästa fall lyckas du stävja dem innan de hunnit att etablera sig och ta död på dina växter, i värsta fall har du bara en sorglig samling döda sticklingar kvar därhemma.  

Sorgmyggorna är förvirrande lika bananflugor – åtminstone för det otränade ögat. Men det finns några stora skillnader. Bananflugor är knubbiga, bruna och trivs bäst bland frukt och matavfall i köket. Sorgmyggor däremot är tunnare, har ett svart huvud och hittas vanligen i och runtomkring krukväxterna när som helst på året. Du kan också få besök av dem både inomhus, utomhus och i växthuset. 

Var kommer sorgmyggan ifrån? 

Det krävs inte mycket för att sorgmyggor ska få fäste inomhus. De lever naturligt ute i fuktiga områden och kan lätt flyga in genom öppna fönster och dörrar.  

Det är heller inte ovanligt att man får med sig sorgmyggor i växter som har stått ute under sommaren, eller från nya växter eller ny jord som du tar med dig in i ditt hem.   

Sorgmyggans ägg 

När sorgmyggorna väl har tagit sig in förökar de sig fort. Varje hona lägger mellan 40-120 ägg under sina första 5-10 dygn i livet. Genomsnittet är drygt 100 ägg per sorgmygga.  

Med en sådan fortplantningsförmåga är det inte konstigt att du upplever att det pågår en invasion i ditt hem. 

Vilken skada gör sorgmyggor på växterna?  

En vuxen sorgmygga gör inte särskilt mycket skada på växterna, den flyger mest runt på sitt klumpiga vis och irriterar de boende. Det är istället sorgmyggans larver som är problematiska.  

Sorgmyggor lägger mängder av ägg i de översta centimetrarna av jorden. Efter 4-5 dagar kläcks äggen och förvandlas till larver. Dessa lever i sin tur i jorden och äter allt organiskt material de kommer över, vilket inkluderar växtrötter.  

Larverna kan även gnaga på rothalsen, på eventuella löv som ligger ovanpå jorden samt röra sig uppåt längs stjälken.  

Sorgmyggan förblir i larvstadiet i 17-20 dagar och passerar sedan in i puppastadiet, innan de efter 3-4 dagar förvandlas till fullvuxna sorgmyggor.

Väletablerade växter tar sällan någon större skada av en tillfällig sorgmyggattack. Men stora, obehandlade angrepp kan på sikt försvaga även stora växter och därmed göra dem mer sårbara för andra typer av sjukdomar, exempelvis svampangrepp.  

De flesta skador gör dock sorgmyggor på rötter och sticklingar. Växter som ännu inte har hunnit att etablera sig ordentligt är mest utsatta, där kan larverna på kort tid äta upp en stor del av rötterna. Konsekvensen blir att växterna slutar att växa eller till och med dör. På sticklingar kommer larverna också in i växtvävnaden genom sårytorna.  

Tips för att bekämpa sorgmyggor

Sorgmyggan är en ganska dålig flygare, och den lockas av gul färg, vatten och ljus. Vi kan utnyttja detta för att övervinna dem.  

En kombination av flera metoder fungerar vanligtvis bäst, så välj ett par stycken och kom igång.  

Göra fälla till sorgmygg 

  • Sätt upp gula klisterremsor i och runt krukorna som attackeras. Om du lämnar ljuset (vid remsorna) på över natten får du maximal effekt.  
  • En skål med vatten kan vara effektiv. Välj gärna en gul skål. Tillsätt en droppe diskmedel för att bryta ytspänningen så att myggorna inte "går på vattnet". Vissa upplever att de fångar fler sorgmygg i fällan om de tillför en droppe vinäger utöver diskmedlet. 
  • Använd dammsugaren! Skakar eller knackar du lite på krukorna ser du snabbt en armé av sorgmyggor flyga upp. Eftersom de inte flyger så bra är det ganska lätt att få tag på många på det här sättet.  
  • För varje sorgmygga du tar undviker du dussintals nya ägg i krukorna. Men om invasionen är ett faktum måste du också bekämpa ägg, larver och puppor för att bli av med problemen. Utöver fällor finns det då andra knep att ta till. 

Fler knep för att bli av med sorgmyggor 

  • Larverna och myggäggen är mer känsliga för uttorkning än vad många växter är, så du kan försöka att torka ut dem, till exempel genom att låta växterna torka tills de hänger med huvudet och nästan vissnar. Sorgmyggan dör vanligtvis innan växten gör det.  
  • Genom att ta bort de översta 2-3 centimetrarna av jorden och ersätta dessa med ny jord kan du bli av med många av äggen.  
  • Den mest effektiva och säkra metoden är dock att använda sig av naturens egna medel – nematoder. Nematoder är små rundmaskar som äter upp larverna. På Plantagen kan du köpa Nemablom, som innehåller sådana nematoder. Dessa nematoder är insektsparasiter, men de är helt ofarliga för både växter, människor och djur. 

Få bort sorgmyggor med effektiva Nemablom  

  • Nemablom är ett miljövänligt och effektivt sätt att bekämpa sorgmyggor. 10 dagar efter behandlingen ska alla sorgmyggor vara helt borta.  
  • Nemablom innehåller nematoder av arten Steinernema feltiae. Dessa förekommer naturligt i svensk jord. Nematoderna attackerar och dödar mygglarverna.  
  • Nemablom ger långsiktigt skydd eftersom nematoderna kan ligga upp till ett år vilande i jorden utan "mat", värddjur.  
  • Tänk på att nematoderna bara angriper larver – inte puppor, ägg eller färdiga insekter – så använd den i kombination med åtgärderna ovan som bekämpar dessa.  
  • En förpackning Nemablom är lagom till 15-25 krukor, alternativt cirka 2 m² i växthus.  

Läs mer och köp Nemablom

Källa: BioNema  

Tips för att förebygga sorgmyggor 

När du har haft en invasion av sorgmyggor vill du förstås undvika att de kommre tillbaka. Det finns inga garantier för att du aldrig kommer att få en ny invasion, men genom god vård av växterna och genom att använda rätt sorts jord förhindrar och minskar du risken för att sorgmyggorna flyttar in i vardagsrummet igen. 

Checklista: Förebygga sorgmyggor

  • Låt de växter som tolererar det torka upp ordentligt mellan varje vattning. Sorgmyggor föredrar att lägga sina ägg i fuktig jord. Dessutom bör du aldrig vattna växter mer än nödvändigt. 
  • Vattna från botten. Genom att jorden på toppen förblir torr, och därmed obehaglig i ögonen på sorgmyggor, så minskar du risken att de bosätter sig i krukorna. Krukväxterna suger ändå upp det vatten de behöver från botten. Var noga med att hälla ut överflödigt vatten så att det inte finns något vatten ståendes i krukor och skålar. 
  • Se till att det är bra dränering. Till exempel kan du lägga till perlit, vermikulit, biokol eller lerbollar i jorden. 
  • För att göra krukväxten mindre attraktiv för sorgmyggor som ska lägga ägg kan du täcka jorden med vermikulit eller sand. 
  • Använd välkomposterad jord avsedd för inomhusväxter. Eftersom sorgmyggor äter okomposterat organiskt material är jorden mindre attraktiv om den är väl komposterad. 


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra stort intresse för krukväxter generellt och kaktus och Philodendron speciellt.
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du tankar och funderingar kring växterna du har hemma, eller om odling och trädgård? Våra trädgårdsmästare och växtexperter svarar gärna på dina frågor. Ställ en fråga i vårt forum Fråga Plantagen.



Stroller Insektsfälla för blomkrukor

10-pack

129:-
Läs mer

Bananflugefälla

5-pack

7990
Läs mer

Stroller Insektsfälla för växthus

7-pack

129:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen