Stjärnflocka – plantering och skötsel

Är du ute efter att fylla det tomrum som kan uppstå i dina sommarrabatter med något väldigt vackert, sött och fyller sin plats med praktfull skönhet är det stjärnflocka du ska välja!

Stjärnflocka – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Astrantia
Familj: Flockblommiga växter (Apiaceae)

Lyckas med odling och skötsel av stjärnflocka

Denna söta perenn kräver inte mycket till omvårdnad för att trivas. Det går precis lika bra att så växten från frö som det gör att plantera den som planta. Stjärnflocka är också bra på att självså, vilket betyder att den år efter år kommer att öka i antal, vilket bygger upp en än större och lummigare yta.

Stjärnflocka trivs som allra bäst när den får stå i jord som är näringsrik, fylld med mull och som samtidigt har en bra dränerande förmåga. För mycket fukt kommer att betyda att blomman ruttnar, så hellre för lite vatten än för mycket. Använder du planteringsjord har du valt rätt och kombinerar du med lite kogödsel eller trädgårdsgödsel så kommer din stjärnflocka växa sig kraftig och vacker.

Stjärnflocka trivs som allra bäst när den får stå i soligt eller halvskuggigt läge, vilket betyder att den trivs på de flesta platser i trädgården. Tänk dock på att ju soligare läge desto bättre färger får blommorna och bladen.

Stjärnflocka i rabatt – en ljuvlig perenn

Är man ute efter att ha en rabatt som lutar åt det lite vildare hållet är stjärnflocka ett mycket bra val. Det här är en växt som trivs i det vilda, och du behöver inte lägga ner mycket tid eller kraft för att lyckas odla upp denna svenska klassiker.

Stjärnflocka är en växt som överöser dig med skönhet och blomning och ger dig vackra färger i ett myller som varar länge under sommaren. Det kommer finnas gott om tid att njuta av det som stjärnflocka gör, för både din rabatt och din trädgård som helhet.

Utseende och egenskaper

Stjärnflocka är, med sitt buskiga växtsätt och minimalistiska utseende, en väldigt neutral växt som passar att kombinera med mängder av olika andra växter – men den kan fungera alldeles utmärkt som en ensam solitär.

Utseendet är stjärnflockans storhet, och med sitt utseende i upprätt stil gör att den skapar väldigt lummiga miljöer som känns både mysigt, naturtroget och äkta. Med stjärnflocka blir det enkelt att lyckas få till den där härliga woodland-trädgården!

Stjärnflocka passar också utmärkt som snittblomma i buketter och går utmärkt att torka.

stjärnflocka

Stjärnflocka är växten som med lätthet ser till att inte bara ge fyllighet och känsla i rabatten utan också skapa härliga nyanser av olika färger precis där det behövs. Genom sina många olika sorter och med olika nyanser kan du välja precis den eller de färger som du behöver för att sätta den där sista touchen på dina sommarrabatter!

Snabbfakta stjärnflocka

  • Kallas också för Linnés döttrar eller Linnés fröknar
  • Förekommer helt naturligt i centrala och södra delarna av Europa
  • Är en traditionell växt i Sverige som trivs utmärkt på ängar
  • Blev 2005 utsedd till årets perenn
  • Kan bli upp till 70 centimeter hög
  • Blommar från juni till september

Smarta odlingstips och växtinspiration

Vi hjälper dig att lyckas med perenner - kolla här! >>
Njut av en grönskande sensommar! >>

Du är här:

Teman:

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen