Stormhatt – plantering och skötsel

Stormhatt är ett släkte av fleråriga trädgårdsväxter med ungefär 300 arter. Två av dessa förekommer naturligt i Sverige, medan många andra är vanliga att ha som perenner i trädgården. Stormhatten är namngiven efter blommans hatt- eller hjälmliknande form.

Stormhatt – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Aconitum
Familj: Ranunculaceae (Ranunkelväxter)

Plantering stormhatt

Stormhatt är en perenn, alltså en flerårig växt som blommar år efter år. Stormhatt finns i ett antal olika sorter och färger, till exempel är klassikern Äkta stormhatt mörkt blå eller lila, eller vit. Den trivs bäst i måttliga mängder solljus, så plantera den gärna på en halvskuggig plats i trädgården. Jorden bör vara näringsrik och fuktig.

De olika varianterna blir mellan 70 och 130 centimeter höga och bör planteras ut med ungefär 30-35 centimeters avstånd. Vissa stormhattar kan dock bli ännu högre, och särskilt de förvildade variationerna kan nå upp till två meters höjd.

Lista över varianter av stormhatt

Familjen Aconitum är stor och giftig. De tillhör ranunkelväxterna och är alltså även släkt med exempelvis blåsippa, smörboll och akleja. Här är några av de typer av stormhattar som du kan stöta på i naturen eller hos din blomster- och trädgårdshandel.

  • Äkta stormhatt
    Förekommer ibland i det vilda men inte lika vanlig som den nordiska stormhatten. Har härliga klasar med lila blommor högst upp stjälken och blir över en meter hög. Bladen är släta till skillnad från den nordiska stormhattens mer håriga blomblad. Förekommer naturligt i bland annat Skåne men är också en perenn som används som trädgårdsväxt.

  • Nordisk stormhatt
    Den enda i gänget som förekommer relativt ofta i det vilda, då mest i svenska fjälltrakter. Kan bli upp till två meter hög och har vanligtvis matt lila blommor. Den är släkt med alpstormhatten som är vanligare i södra och centrala Europa.

  • Trädgårdsstormhatt
    Hybridväxt som är vanlig att ha just i trädgården. Finns i många färgvariationer.

  • Oktoberstormhatt
    Aconitum carmichaelii. Ursprungligen från Asien men har blivit en populär trädgårdsväxt i Skandinavien. Den blommar sent vilket bidrar till en mer långlivad färggrann trädgård.
     
  • Alpstormhatt
    Släkting till den nordiska stormhatten, men förekommer inte naturligt i svensk natur. Har gula blommor.
     
  • Dvärgstormhatt
    Aconitum hookeri. Som namnet antyder, en mindre variant i släktet.

När blommar stormhatt?

Stormhattar blommar i allmänhet sent på sommaren och vissa arter kan blomma så sent som i september. Detta gör dem till uppskattade trädgårdsväxter hos trädgårdsodlare som vill behålla färger och dofter i trädgården långt in på sensommaren och till och med en bit in på hösten.

Eftersom stormhattar finns i många både naturligt förekommande och framodlade hybrider är det klokt att kontrollera en gång extra när just din sort kommer att blomma.

Förökning

Vanligtvis förökas stormhattsväxter genom delning, alltså en rent fysisk delning av en befintlig stormhatt där växten med rötter och allt delas och beskärs för att sedan kunna planteras i två eller fler nya plantor. Var beredd på att delningen inte alltid lyckas, för bäst chans till framgång bör det göras tidig vår eller sen höst.

Är stormhatt giftig?

Ja, stormhatt är giftig och innehåller nervgiftet akotinin. Vissa arter av stormhatt kallas på engelska för “The Queen of all Poisons” - alla gifters drottning.

Historiskt har stormhatten därför använts som både läkemedel tack vare sina bedövande egenskaper och som gift för såväl mord som avrättningar. Till exempel försökte den grekiska mytologins Medea förgifta Theseus med just stormhattens gift. Som tur är så är stormhatten ingen välsmakande växt vilket gör att olycksfall är ovanliga. Har du öppna sår bör du vara särskilt försiktig om du hanterar stormhatten, men att få i sig en dödlig dos av giftet är mycket osannolikt såvida du inte faktiskt äter växten.

Om olyckan ändå är framme och du misstänker förgiftning, gör följande:

  • Ring 112 och be att bli kopplad till giftinformationen. 
  • Om du har möjlighet, ge den förgiftade medicinskt kol.

Stormhatt på andra språk

“Monks-hood” (“munkhuva”) eller “Wolfsbane” (vargfördärv) är två namn som används för stormhatt på engelska. På svenska har växten tidigare kallats för liknande saker, till exempel “munkhatt” eller “ulvatand”. Det latinska namnet aconitum kommer från “akoniton”, ett grekiskt namn på en giftig växt som blev känd genom grekiske filosofen Xenofon.

Guide när du ska köpa stormhatt

  • Stormhattar är som sagt giftiga, så har du små barn eller djur som gärna äter på växter i trädgården kanske en annan perenn är ett bättre alternativ. 
  • Plantera dem inte för tätt då de riskerar att inte få tillräckligt med vare sig sol eller näring från jorden. Tumregeln minst 30 cm mellan varje planta är klok att utgå från. 
  • Hör dig för med din återförsäljare av växter om när just din sort kommer att blomma och vilken färg blommorna har. Det finns många typer och färgskalan är i allt från vita till mörkt blåa eller lila blommor. 
  • Köp gärna näringsrik jord för att ge dina stormhattar bästa möjliga, till exempel jord med naturgödsel.

Mer för din perennodling

Hitta rätt jord här >>
Perenner - så lyckas du >>

Du är här:


Äkta stormhatt 'Album'

Ø11 cm, Vit

8490
3 för 219:-
Läs mer

Ametiststormhatt 'Arendsii'

Ø11 cm, Blå

8490
3 för 219:-
Läs mer

Vattenkanna galvaniserad

5 L, Grå

249:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen