Svampar – växternas backup

Svamp är inte bara gott att äta. Svamparna samarbetar också på ett helt unikt sätt med de flesta växter – dessutom är de oerhört viktiga för nedbrytningen. De är helt enkelt nödvändiga för alla oss som odlar och de kan ge både större och friskare skördar.

Svampar – växternas backup

När du hör ordet svamp kanske du tänker på en god champinjonstuvning eller i värsta fall en hussvamp som bryter ner väggarna i sommarstugan, men svampar finns nästan överallt, i kalla polarmiljöer och på djuphavsbottnar, men framförallt nere i jorden. Där finns fullt av svamptrådar som sprider sina fina nät. Svamp är med andra ord mycket mer än de fruktkroppar vi ser ovanför marken som till exempel kantareller och flugsvamp, faktum är att de flesta svampar helt saknar en synlig del ovan jordytan.

Svampens nytta i trädgården

Svampar kan bryta ner riktigt hårdsmälta material som exempelvis trä som andra nedbrytare som daggmaskar och mikroliv har svårt för. De är därför en viktig del när organiskt material ska bli till jordförbättrande mull. De förbättrar även jordstrukturen, genom att trådarna håller jorden på plats och binder lösa partiklar, det gör att jorden håller vatten, näring och mineraler på ett bättre sätt. Jorden skyddas också bättre mot kraftiga regn och torka.

Bild: Liselotte Roll

Livsviktigt samarbete med växterna

Svampar och växter samarbetar och lever i en förunderlig symbios kallad mykorrhiza. Faktum är att över 80 procent av alla växter behöver eller gynnas av svampar av olika slag. Genom dem kan växten bättre ta upp näring och mineraler ur jorden, lättare uthärda torka och ibland till och med sätta frukt tidigare. Det fungerar som så att svamptrådarna växer in i en växts rötter, de blir då till fintrådiga rot- förlängningar som gör att växten lättare kan plocka upp näring och vatten från omgivningen, till exempel nå sådant den annars inte hade nått. Svamparna kan till och med frigöra mineraler från sten eller berg som växten behöver. I gengäld får svampen kolhydrater från växten. Det blir en slags two way street. Trots att detta pågår dygnet runt överallt i jorden är det något som få tänker på. Inte heller att en stor del av våra växter skulle försvinna om symbiosen inte fanns.

En egen svamp

Svampar av olika arter föredrar ofta en eller en viss sorts växter, därför kan du nära björkar hitta björksopp eller nära aspar hitta aspsopp. Om du gräver upp en blåbärsplanta i skogen och planterar den i trädgården, kommer den troligen inte ta sig eftersom den saknas sin speciella svamp till exempel. Får den med sig lite av ”sin svampjord” jord går det bättre. En annan växt som inte går att odla utan ”sin svamp” är orkidéer, de vill helt enkelt inte växa om de inte får tillgång till just sin ”orkidésvamp”.

Så gynnar du de nyttiga svamparna

De nyttiga svamparna i trädgården trivs bäst om du inte gödslar för mycket och undviker mineralgödsel och flytande näring, de gillar nämligen inte för mycket fosfor. Det finns även ett annat problem med för mycket gödsel – om växten känner att den har alltför god tillgång på näring kan den få för sig att göra sig av med sina svamptrådar eftersom den kan ta upp tillräckligt med näring ändå. skulle det senare komma en period där den får mindre näring så får den problem eftersom rotsystemet inte längre är lika effektivt. Så lagom med näring är bäst. Täckodling brukar fungera bra och ger även en fuktig ostörd miljö åt svampen. Mångfald och marktäckande grönt är också bra, det gör att det alltid finns värdväxter till svamparna.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Du är här:


Metallnät hexagon

Längd 5 m, Grön

299:-
Läs mer

Trädgårdshandske syntetläder

L, Grön

129:-
Läs mer

Handluckrare Xact Fiskars

Längd 32 cm

199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen