Syren – plantering och skötsel

För många är en kopp kaffe i en blommande syrenberså essensen av försommar. När de väldoftande blomklasarna slår ut står sommaren för dörren. Men hur ska syren skötas på bästa sätt? Här berättar vi mer om denna klassiska sommarväxt.

Syren – plantering och skötsel

Den vanliga bondsyrenen känner de flesta igen, men numera finns också nya sorter som inte sprider sig lika intensivt. Lila, vita, rosa eller blå, enkla eller fyllda blommor, upprätta eller hängande blomklasar – utbudet är stort och det finns verkligen en sort för varje trädgård.

Se alla våra syrener

För den lilla trädgården kan dvärgsyren vara ett fint val, de rosa sorterna 'Palibin' och 'Tinkerbelle' eller den vackert mörklila 'Bloomerang dark purple' blir ofta riktiga prydnader i trädgården. 

Alla syrener är vackra på sitt sätt, men bortsett från utseendet finns det ett par saker att tänka på när du väljer en ny sort. 

  • Fundera över blomningstiden
    Kanske kan du ha fler sorter som blommar vid olika tidpunkter för en längre säsong?

  • Undersök om syrenen är härdig för din odlingszon
    Bor du långt norrut kan du behöva välja en av de härdigare sorterna, en grupp att kika närmare på är de ungerska syrenerna, där finns flera varianter som klarar sig ända upp till zon 7. Hitta din växtzon.

Plantering av syren

Syrener är tåliga, men de blir som allra frodigast och blommar ymnigast om du planterar dem i sol, i halvskugga blir det färre blommor.

Planteringsgropen bör vara runt en halvmeter djup och jorden kan gärna blandas med lite häst- eller kogödsel. Ta i med spaden, en för liten grop kan nämligen leda till att vattnet stagnerar, vilket leder till sämre syretillförsel. 

Vill du plantera en häck brukar 3–4 plantor per löpmeter vara lagom.

Liksom med alla nyplanterade växter är det viktigt att passa med vatten tills rötterna etablerat sig ordentligt. 

Foto: Liselotte Roll

Skötsel av syren

Syrener är som sagt tåliga, men längst ner blir de lätt bli glesa efter ett par år. Beskärning och föryngring är därför nödvändigt om du fortsatt vill ha häcken tät.

Kraftig beskärning

Att under vårvintern såga av buskarna ett par decimeter ovanför marken när de vuxit sig oregerliga och tunnats ut i nederdelen är ett sätt att få dem att sätta nya skott, men nackdelen med denna metod är att du då får vänta i några år på att häcken växer upp och blommar igen.

Föryngringsbeskärning

En bättre metod om du vill behålla häcken hög och tät är att föryngringsbeskära. Du väljer då ut ett fåtal av de äldsta och grövsta grenarna, ungefär var femte, och sågar av dem ett par decimeter från marken. (Ta inte för många då kraftigare grenar behövs för stabiliteten.) Några tunnare grenar kan också klippas av på olika höjd, nya gröna skott och blad kommer vid klippet och fyller ut. Denna gallringsmetod gör att du kan behålla häcken tät och hög, de grenar som klipps kommer inte att blomma året efter, men då du har de äldre kvar så blir det ändå en blomning.

När häcken nått den höjd du vill ha kan du hålla den på rätt höjd genom att beskära bort höga grenar till en grenvinkel, det kan göras årligen.

TIPS! Om du gödslar med naturgödsel inne i häcken blir rotskotten utanför färre.

Foto: Liselotte Roll

Att stamma upp syren

Vill du istället att din syren ska bli till ett litet träd låter du den helt enkelt växa och tar bort de skott som stör, stammen blir med tiden allt kalare nedtill och när trädet blir äldre kan du årligen ta bort döda grenar i kronan och forma den. Så länge du klipper i levande ved så sätter syrenen nya skott och blad.

Observera att så kallade ädelsyrener ofta är ympade på en vanlig syrenrot, de bör därför aldrig klippas för hårt eller för långt ner, då riskerar de istället att få nya skott av ursprungssyrenen.

Putsa bort överblommade blommor

Det är inte nödvändigt, men om du putsar bort de vissna blomsterklasarna slipper du de bruna, tråkiga delarna och blomningen ser vackrare ut året därpå.

Föröka syren

Många syrener skjuter rotskott, dessa går lätt att gräva upp och plantera om någon annanstans. Välj gärna sådana som är omkring en halvmeter höga och plantera dem direkt i marken eller i en kruka med fuktig jord där de får stå till dess rotsystemet blivit större. Vid utplanteringen kan du klippa ner skottet ett par decimeter ovanför ett bladpar, då riktar plantan fokus till rötterna istället för till bladen.

Hitta din favorit bland våra syrener


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Du är här:


Syren

Ø17 cm, Rosa

129:-
5 för 499:-
Läs mer
Syren 20-pack
Endast online
Nyhet

Syren 20-pack

Höjd 50-80cm, till 6 m häck, Grön

799:-
Läs mer

Vit Syren

Ø22 cm, Vit

349:-
Läs mer

Dvärgsyren 'Palibin'

Ø23 cm, Lila

429:-
Läs mer

Syren 10-pack

Höjd 50 cm, Lila

599:-
Läs mer

Dvärgsyren BLOOMERANG DARK PURPLE

Ø23 cm, Lila

429:-
Läs mer

Syren 'Mme Lemoine'

Höjd 40-60 cm, Vit

349:-
Läs mer

Syren

Ø22 cm, Lila

299:-
3 för 749:-
Läs mer

Syren 'Amethyst'

Höjd 40-60 cm, Lila

349:-
Läs mer

Syren 'Souvenir d'Alice Harding'

Höjd 80-100 cm, Vit

799:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen