Ta hand om dina trädgårdverktyg

När vårsolen tittar fram brukar lusten att göra fint i trädgården eller på balkongen smyga sig på. Kanske har du hittat inspiration hos oss på Plantagen, på vår hemsida eller läst i tidskrifter och längtat efter att vintern ska ta slut? Du går in i förrådet där du förvarar dina verktyg eller tar fram lådan märkt med trädgårdsredskap. Vad möter dig? Är du en av dem som redan rengjort och tagit hand om redskapen, eller en av dem som snabbt la dit dem och tänkte, senare ska jag.

En bra struktur

Här får du tips på en stegvis plan hur du kan hålla dina trädgårdsredskap i bästa form. Vem vet? - Du kanske fortsätter i andra utrymmen och styr upp förvaringen!

Organisera utrymmet

Att börja från början och organisera utrymmet för verktygen är att rekommendera. Om var sak får sin plats är det mycket lättare att hålla ordning, jämfört med om allt ligger huller om buller. Det bygger på att du varje gång du använt ett verktyg lägger tillbaka det på samma plats du tog det. Är ni flera som brukar arbeta i trädgården eller med blomlådorna kan det underlätta att märka platsen för varje redskap med en etikett. När något går sönder ska det lagas eller slängas direkt. Inga verktyg som inte går att använda får uppta något utrymme.

Rengör verktygen

Genom att rengöra redskapen direkt efter användning ökar livslängden. Det är dessutom så mycket trevligare att påbörja ett arbete med rena verktyg. Forskning visar att det är lättare att känna sig glad och med en god självkänsla om man har fint och vårdat omkring sig. Du speglar dig i din närmsta omgivning. En vacker och frisk trädgård eller balkong berättar något om dig och hur du är som person.

Material för underhåll

Se över vad du behöver för att snabbt rengöra dina redskap varje gång du använt dem. Har du rätt produkter tillgängliga så underlättar det för att rengöringen verkligen blir av. Det bästa av allt är att du kommer långt med diskmedel, vatten, sandpapper och en bra olja. Glöm inte spara dina trasiga lakan. De är perfekta som trasor att torka av redskapen med.

Elektriska redskap

Innan du ställer tillbaka redskap som går på el ska du rulla ihop sladden snyggt så att den inte viks och slits. När det gäller batteridrivna apparater bör du ladda batteriet. Gör det regelbundet så slipper du irritationen med apparater som inte startar när du behöver dem. Torka bort fukt så att inte metalldelar börjar rosta. Om något gått sönder ska du absolut inte försöka laga det själv. Kom in till oss på Plantagen så guidar vi dig rätt.

Du ska också tänka på hur du har sladden när du arbetar med elektriska verktyg. Om du inte är uppmärksam kan du klippa av den av misstag. Jobba dig framåt med till exempel häcksaxen så att sladden följer efter bakom dig. Se till att ha en jordfelsbrytare installerad så att strömmen går direkt vid elfel.

Frön som blir kvar i påsar

Vissa växter har så kort växtcykel att du hinner så dem mer än en gång per säsong. Öppnade fröpåsar ska ha en egen plats. Se till att försluta påsarna så inte frön rinner ut. Vissa frön ser du direkt vilken planta som kommer att växa ur dem, medan andra bara är små svarta korn. Då är det närmast omöjligt att komma ihåg vilken planta som ligger dold där.

Din egen utrustning

Handskar, gummistövlar och annan utrustning du använder i trädgårdsarbetet ska vara hela och hyfsat rena. De ska också ha en given plats i ditt hem. Hos oss på Plantagen finner du ett stort sortiment av handskar för olika ändamål. För att lättare hålla ordning på små verktyg och till exempel fröpåsar när du är ute och arbetar kan ett förkläde med fickor vara bra. Eller varför inte ett verktygsbälte du spänner på dig utanpå dina kläder?

Underhålla eller köpa nya verktyg?

Sköter du dina verktyg bra håller de längre. Ju högre kvalitet, desto längre hållbarhet. Det är dock förutsatt att du ger dem det underhåll de behöver. Det är inte ovanligt att välvårdade trädgårdsredskap håller i generationer. Oavsett pris och kvalitet måste du ta hand om dina redskap. Om du regelbundet rengör och smörjer in dina verktyg förhindrar du rostangrepp, de förblir skarpa och handtagen håller längre. Enkla förebyggande åtgärder kommer du långt med och det gäller alla material. Trä, metall och plast är de vanligaste för trädgårdsredskap.

Plast

Produkter av plast är ofta billigare i inköp, men slits och går sönder med tiden. De är dessutom nästan omöjliga att laga och måste istället kasseras. Plast åldras fortare än trä och metall och blir med tiden skört och börjar flagna. Håller du dina plastredskap rena och torra håller de längre. Se till att de inte blir liggande ute i solen. Töm lövkorgen när du använt den. Annars ligger fuktiga löv eller växtdelar kvar och angriper ytan på plasten med tiden. Likaså behöver en spridare av gödsel eller vägsalt i plast rengöras direkt efter användandet. Hinkar och vattenkannor av plast ska du också hålla rena så håller de längre. Vi har ett stort sortiment av produkter i plast och du kan hitta bra ersättare när det är dags.

Trä

Trä är vanligast i skaften på trädgårdsredskap. Det kan vara långa skaft till krattor och räfsor eller små skaft på spadar och yxor. Även äldre sekatörer kan delvis bestå av trä. Det här materialet mår bäst av att smörjas in med en bra olja regelbundet. Hos oss finns olja som passar för både redskap och trämöbler. Trä blir försämrat om de blir liggande ute i blött gräs, liksom i gassande sol, under en längre tid. Ta in redskap efter användning och torka av trät om det blivit blött. Trä kan åldras vackert, vilket inte är fallet med plast. Därför är det ofta ett bättre alternativ om du vill ha ett hållbart redskap, förutsatt att du tar hand om det.

Metall

Alla såg- och skärblad är av metall. Spadar, hackor, räfsor och grepar är av metall, även om skaften ofta är av trä. Metall rostar om det utsätts för fukt. Alla metalldelar ska torkas av från fukt innan du ställer eller lägger tillbaka dem där de ska förvaras. Se till att inte lämna spadar, maskrosjärn eller andra metallverktyg kvar i marken när du är klar för dagen. Det är inte bra för materialet och dessutom kan de utgöra en snubbelrisk för förbipasserande.

Comfort Grässax Gardena

Svart

329:-
Läs mer

GrensaxTelecut Gardena

Silver

879:-
Läs mer

Gångborste/fjäderräfsa med skaft Gardena

Bredd 42.5 cm, Grön

599:-
Läs mer

NatureLine Ställbar Bladfjäderräfsa metall Gardena

Grå

399:-
Läs mer

Teleskopisk StarCut 410 plus Gardena

Svart

1599:-
Läs mer

Balkongset city gardening Gardena

Svart

229:-
Läs mer

Comfort Grässax Gardena

Svart

329:-
Läs mer

GrensaxTelecut Gardena

Silver

879:-
Läs mer

Gångborste/fjäderräfsa med skaft Gardena

Bredd 42.5 cm, Grön

599:-
Läs mer

NatureLine Ställbar Bladfjäderräfsa metall Gardena

Grå

399:-
Läs mer

Teleskopisk StarCut 410 plus Gardena

Svart

1599:-
Läs mer

Balkongset city gardening Gardena

Svart

229:-
Läs mer

Hur ska verktygen rengöras?

Om du inte gjorde i ordning din utrustning efter förra sommaren är det hög tid att du gör det nu. Då har du fortfarande en chans att snabbt komma igång och börja njuta av den nya trädgårdssäsongen. Skicket på verktygen, i synnerhet bladen, är avgörande för resultatet. Tänk på att inte lämna kvar redskap ute när du arbetat klart. Alla material som förekommer i våra verktyg och redskap tar stryk om de lämnas utomhus för länge. Som vi redan nämnt gör fukt att metall rostar och trä kan få rötskador. Stark värme i solen kan leda till att trä spricker och att plast blir blekt och fult. Det bästa är därför att alltid förvara dina redskap inomhus i en bod eller något annat utrymme nära till hands.

Regelbunden rengöring

  • Efter varje användning ska du göra verktygen rena från sand, jord, växtdelar och växtsaft. Spola av med vatten om det behövs och torka sedan torrt med en trasa.
  • Torra trädelar som skaft får inte torka ut, utan smörj vid behov in dem med olja.
  • Om du upptäcker ytlig rost på metallredskap kan du ta en stålborste och försiktigt gnugga bort det. Putsa sedan med fint sandpapper och avslutningsvis smörjer du ytan med olja.
  • Oxiderade fläckar gnuggar du bort med lite stålull.

Då och då

  • Håll särskild uppsikt över sekatören. Det brukar var ett verktyg som används mycket. Du kan behöva plocka isär den och slipa bladen. Eventuellt behöver de bytas ut. Att olja bladen ibland bidrar också till att sekatören håller längre.
  • Eggverktyg kan behöva slipas ibland. Jobbet blir så mycket enklare med vassa redskap. Med en slipad spade släpper jorden bättre. Du kan slipa själv med antingen ett slipjärn eller brunsten. Känner du dig osäker kan du lämna in den hos någon som slipar professionellt.
  • Efter avslutad säsong ska du rengöra och smörja in redskap som har metalldelar med rostskyddsmedel.
  • Se till att tömma vattenslangen i god tid inför den första frosten. Finns det vatten kvar i slangen när det blir minusgrader kan den frysa sönder. Om du upptäcker begynnande hål eller sprickor i slangen är det smart att laga dem innan du rullar ihop slangen för vintern.

Rengöringsprodukter

Växtrester på beskärningsverktyg kan du lösa upp i en blandning bestående av varmt vatten, såpa och någon matsked T-sprit. Oljan du ska använda är rostskyddsolja. Kåda kan du ta bort med diskmedel, eller om det sitter hårt fast, använder du bensin.

Såpa

Såpa är ett användbart rengöringsmedel gjort på fett och utan kemikalier. Trä blir både rengjort och återfettat. Du kan även det använda mot en del ohyra på växter. Det finns både gul och grön såpa. Den gröna hade bättre vårdande egenskaper och var tillverkad av hampaolja. Den blev förbjuden på sjuttiotalet eftersom det finns ett narkotiskt ämne i hampa. Visserligen finns det nuförtiden industrihampa som inte innehåller någon drog, men grönsåpan som säljs idag är färgad gulsåpa som är gjord av matolja.

Se upp med bakterier och sjukdomar

Redskap du använder vid beskärning är särskilt viktiga att rengöra. Gör du inte det efter varje användning riskerar du att bakterier eller sjukdomar sprider sig mellan växter. Diskmedel fungerar oftast för att ta bort kåda och sav. Ibland kan bensin behövas om det sitter fast. Därefter ska du stryka olja på bladen och smörja rörliga delar vid behov.

Fruktmögel

Som hörs på namnet är det fruktträd som drabbas av fruktmögel, som har det latinska namnet gul monilia. Det är svampsporer som letar sig in i äpplet, päronet, plommonet eller vad du nu har för fruktträd. De kommer in i frukten genom hål i skalet. Det kan vara fåglar som hackat eller insekter som gnagt. Kom ihåg att ta bort angripen frukt och att tänka på hygienen. Använd handskar eller tvätta händerna efter kontakt med möglet. Du bör alltid rengöra verktyg efter varje gång du använt dem i det angripna fruktträdet. Ta en grov borste och diskmedel och skölj med varmt vatten. Därefter ska du torka av redskapet med rödsprit. Tänk på att slipa beskärningsverktyg ofta och smörja in dem med olja.

Bekämpningsmedel

Numer finns det en hel del bekämpningsmedel som är skonsamma mot miljön. Det gäller att få stopp på sjukdomar och angrepp så tidigt som möjligt innan de hinner spridas till omgivande växter. Ifall du använder en sprayflaska eller spridare i ditt arbete med att bekämpa sjukdomar ska du vara noga med att rengöra de sakerna extra ordentligt för att inte sprida vare sig sjukdom eller medel som kan vara skadligt att få i sig.

Balkongodling

Du som har en balkong har lite färre redskap att ta hand om. Men det är precis lika viktigt att sköta dem och hitta en förvaringsplats för verktygen. Det finns inspirerande beskrivningar och bilder på prunkande balkonger. Hos oss på Plantagen finns det krukor och lådor som passar perfekt på en liten yta. Vi har också jord, frön, plantor och så klart lämpliga verktyg. Kom in till oss eller botanisera på vår hemsida. Vi hjälper dig gärna med idéer och kunskap.

Nu kan du välkomna sommaren

Rustad med alla tips och råd för hur du bäst sköter dina redskap kan du sätta igång med vårbruket. Det är lika välkommet varje år! Du kan ägna all lust och energi åt att skapa och göra fint i din trädgård, i din koloni eller på din balkong. Och saknar du något vet du vart du ska gå för att skaffa det. Plantagen har ett antal butiker och passar det bättre så handlar du på nätet. Vi kan också ordna med hemleverans. Avslutningsvis, som ett gammalt kinesiskt ordspråk lyder: "Det försinkar inte arbetet att vässa yxan först".

Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen