Tagetes – plantering och skötsel

Den tacksamma och vackra sommarblomman tagetes är ett populärt inslag i svenska trädgårdar. Det är en av flera retro-plantor som har ökat i popularitet de senaste åren. Tagetes är inte bara trendig utan kan också göra underverk för din odling.

Tagetes – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Tagetes
Familj: Asteraceae, Korgblommiga växter 

Tagetes finns i många varma färgtoner, som regel i en rad nyanser av gult, orange och rött. Några övergår nästan i brunt. Blommorna kan vara fylliga, eller enkla. Bladen är flikiga och blomman har en säregen doft som inte alla gillar.

Olika typer av tagetes

Det finns tre Tagetes-arter med olika utseende och egenskaper. Därtill finns det korsningar och hybrider som blandar flera sorter:

 • Stor tagetes (Tagetes erecta) med stora, fylliga och färgstarka blommor i gula, orange och krämvita nyanser.
 • Sammetstagetes (Tagetes patula) med enkla, fylliga eller halvfylliga blommor, ofta i två eller fler färger, dessa är väldigt motståndskraftiga nematoder.
 • Liten tagetes (Tagetes tenuifolia) som också kallas kryddtagetes tack vare sina små, enkla och ofta ätbara blommor.

Gemensamt för alla tagetes är att de är enkla att odla och sköta. De tål både vind, sol och skugga. Att de dessutom är vackra, färggranna och håller skadedjuren borta gör det enkelt att förstå att denna ettåriga planta håller hög position på listorna över populära uteblommor.

Så här odlar du tagetes

Du kan köpa blommande tagetesplantor hos Plantagen under sommarsäsongen. Tagetes är också enkel att odla själv från frö.

Du kan så fröerna direkt i fuktig jord på en varm plats utomhus, rakt i rabatten, krukan eller pallkragen. Det enda du behöver tänka på är att hålla jorden fuktig och sniglarna borta! 

Förodla (förkultivera) tagetes för bästa resultat

Vårt bästa tips är dock att förodla tagetes inomhus. Då får du snabbare starka, vackra plantor som blommar hela sommaren. Gör så här: 

 1. Så tagetesfröerna ytligt i såjord inomhus. Det tar ca 6-9 veckor för plantorna att bli redo att flytta ut, så det är lagom att så under mars-maj.
 2. Håll jorden fuktig tills fröerna gror. Vanlig innetemperatur räcker bra. 
 3. Ställ plantorna ljust och svalt när de har kommit upp.
 4. När plantorna är stora nog att hantera, planterar du om dem en och en. Använd näringsrik planteringsjord. 
 5. När frostnätterna är förbi, kan du plantera ut dina tagetes. Låt gärna plantorna vänja sig under en vecka, där de får vara utomhus på dagen och inomhus på natten. 

Det finns många tagetessorter och de har lite olika egenskaper. Några är känsliga för kyla medan andra klarar en frostknäpp utan problem. Du hittar information om sortens köldtålighet på fröpåsen.

Läs också:
5 tips för en lyckad förodling

Tagetes som beskyddare i köksträdgården

Tagetes är fantastisk i samplanteringar, både av estetiska och praktiska skäl. De skyddar nämligen mot nematoder, små rundmaskar som gillar att äta upp rötterna på våra växter. Det sägs också att tagetes skyddar mot andra typer av skadedjur. Många planterar därför tagetes i pallkragarna, tillsammans med grönsaker.

Läs också:
Odla vackra tagetes – motverka skadliga nematoder

Tagetes som jordförbättrare

Tagetes bildar mycket nitrogen, som hjälper växter att växa. Om du behöver mer näring i en rabatt eller pallkrage är det en god ide att gräva ner överblommade tagetes i jorden när hösten kommer. Då får du en riktigt näringsrik jord till våren.

Skötselråd för tagetes

 • Placering
  Tagetes gillar tacksamt nog både sol, värme och halvskugga. Blommornas varma färger strålar bäst i solljus. Blommorna är ettåriga och du kan plantera dem i allt från krukor till pallkragar och rabatter. Många planterar tagetes på kyrkogården och som kantväxt.
    
 • Jord och gödsel
  Tagetes har inte särskilt höga krav men trivs allra bäst i väldrenerad jord. Använd blomjord med långtidsverkande gödsel. För att säkra rik blomning över hela säsongen kan du ge lite extra näring.
    
 • Vatten
  Tagetes tål mycket och tacklar enkelt både torka och regn. Bäst är om du vattnar jämnt. Vattna gärna vid sidan av plantorna, särskilt om din tagetes är storblommig, så undviker du att blommorna ruttnar av för mycket vatten.
     
 • Beskärning
  Toppa gärna plantorna när de är ca 10 cm höga, så får du en buskig och tät planta. Nyp bort överblommade blommor så kommer det nya! På så sätt blommar din tagetes fram till höstkylan kommer.  

Fakta om tagetes

 • Tagetes växer naturligt i Amerikas tropiska och subtropiska delar.
 • Det finns över 50 olika arter av tagetes. 
 • Flera sorter är ätbara och dessa kan användas som kryddväxt, i sallad och som dekoration på tallriken. 
 • Tagetes används under firandet av Día de Muertos (De dödas dag) i Mexiko och andra länder med många centralamerikaner. I dagens Mexiko kallas tagetes för Flor de Muerto (Dödens blomma), och det sägs att den starka doften från blommorna kan leda själarna från kyrkogården och hem till familjehemmet.


TIPS FRÅN TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Miriam Gysling, trädgårdsmästare och kundservicemedarbetare på Plantagen, med extra intresse för krukväxter i allmänhet och kaktus och Philodendron i synnerhet. 
 

Fler tips och råd

Fråga våra trädgårdsmästare

Har du frågor om växterna i ditt hem, om odling eller trädgård? Våra trädgårdsmästare och andra växtkunniga hjälper dig gärna! Hör av dig till oss i vårt forum Fråga Plantagen.

Du är här:


Gröngödsling Tagetes 'Ground Control'
Rea 50%

Gröngödsling Tagetes 'Ground Control'

Orange

3245 6490
Läs mer
Tagetes 'Bonita'
Rea 50%

Tagetes 'Bonita'

1245 2490
Läs mer
Liten Tagetes 'Signet Lemon'
Rea 50%

Liten Tagetes 'Signet Lemon'

Gul

2995 5990
Läs mer
Tagetes 'Ursula'
Rea 50%

Tagetes 'Ursula'

1995 3990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen