Tomater – odla dina egna

Tomater kan odlas både inomhus, på balkong och på friland i trädgården, så länge de får sol under större delen av dagen.

Tomater – odla dina egna

Vetenskapligt namn (Latin): Solanum lycopersicum
Familj: Potatisväxter (Solanaceae)

Nyskördade, solmogna tomater direkt på tallriken är en härlig lyx möjlig för de flesta. Tomater är både dekorativa, lätta att lyckas med och belönande.

Det finns över 7500 tomatsorter att välja på, så skippa trista butikstomater som fraktats över hela världen och satsa på något du själv tycker om. Här är tipsen för att maxa skörden.

Ovan ser du ett urval av våra mest populära tomatfrön.

Olika tomatsorter

Det finns idag mängder av olika sorters tomater, som du säkert har sett i mataffären, där du kan hitta tomater som är runda, formade som päron, små eller riktigt stora, röda, gula eller till och med vita. Det finns många olika typer av tomater bland annat körsbärstomater och plommontomater.

Bifftomaterna är vanliga tomater av en något större storlek, som kommer att behöva ha något stöd under sin tillväxtperiod, gärna uppbundna eller i spaljéer. Det samma gäller de plantor som ger mindre tomater, även om påfrestningen av tyngden från frukten inte är lika stor. Busktomater växer dock inte lika högt och behöver sällan ha stöd.

Alla tomatfrön

Vilka ska jag odla?

Börja med att tänka igenom var du tänkt odla tomaterna, så att du väljer tomater som passar det utrymmet. Tomater delas in i:

  • Högväxande sorter. Behöver växtstöd, exempelvis spaljé eller spiralstöd. Finns sorter både för växthus och för odling på friland.
  • Busktomater. Bra för balkong, utomshusodling eller inomhusodling.
  • Ampeltomater. Bra för balkong, utomhusodling eller inomhusodling. Kan hängas i ampel.

Frilandstomater är något härdigare än övriga och är praktiska om du saknar växthus.

Tomater grupperas också i plommontomater, bifftomater, cocktail- och körsbärstomater, pärontomater, vinbärstomater och klassiska runda tomater. Det är egentligen bara formen och storleken som avgör i vilken grupp tomaten hamnar. Små tomater är ofta roliga att plocka och äta direkt medan större tomater är väldigt fina på grillen.

Så tomatfrö eller plantera tomatplantor?

Är du ute i god tid kan du börja så tomaterna inne från februari, en enklare variant är att från april köpa små plantor som planteras om i större krukor. Busk- och körsbärstomater odlas med fördel i kruka på balkong, fönsterbleck och terrass. I växthus och pallkrage trivs de högre sorterna ännu bättre så de kan få hjälp genom uppbindning med pinnar eller snören från taket. Det finns även sorter som passar bra i amplar och lådor, dessa tjuvas vanligtvis inte utan får ett buskigare växtsätt.

Hitta tomatplantor bland våra grönsaksplantor

Odla tomat i kruka, hink eller pallkrage

Ska du odla i kruka på balkong och terrass underlättar det om krukan rymmer mellan 4 och 10 liter jord och är ca 40 cm bred. Höga och smalare kärl eller en hink går också bra. För att tomatplantan inte ska stå blött är det viktigt att det finns hål i kärlets botten så överskottsvatten kan rinna ut. I en pallkrage kan du samplantera dina tomatplantor med t.ex. sallat. Använd en spaljé som stöd och så sallat i framkant.

Samplantera

Tomater trivs bra i samplantering med till exempel sallat och basilika, utnyttja gärna utrymmet runt stammen till detta. 

Så odlar du tomater

Randiga, lila, svarta eller gröna? När du odlar tomater hemma är det du som bestämmer.

1. Så dina tomatfrön

  • När ska tomatfröna sås? Så fröna inomhus mellan februari och april för senare utplantering. Sår du busktomater för inomhusodling kan du så året runt så länge du har växtbelysning.
  • Hur ska tomatfrön sås? Så dina frön i såtråg, små krukor eller i en pluggbox. Var noga med att sådden inte torkar ut. Ett miniväxthus eller en genomskinlig plast med hål över sådden underlättar.
  • Ställ plantorna ljust. Om du förodlar innan solljuset kommer tillbaka om våren bör du ha växtbelysning, annars går det ofta bra att odla i fönstret. Får plantorna för lite ljus blir de långa och rangliga. 
  • När sådden kommit upp kan plantorna ställas svalare, men det är inte alldeles nödvändigt, se bara till att de inte bränns i den heta vårsolen i fönstret.

2. Skola om tomatplantorna

Plantera om plantorna i större krukor allteftersom tomaterna växer och rotsystemen fyller ut de mindre krukorna.

  • När ska jag omplantera mina tomater? Första omplanteringen bör ske när du kan se rejäla tomatblad förutom de så kallade hjärtbladen (det lite vekare bladparet).
  • Hur ska jag omplantera dem? Plantera stjälken så pass djupt att det nedersta bladparet hamnar precis över jordytan, då växer nya rötter ut från stjälken och tomaterna får mer kraft.
  • Dags att gödsla. Efter ett par veckor börjar näringen i jorden sina och då är det dags att regelbundet gödselvattna, till exempel med en bra näringslösning, bokashivatten eller guldvatten.

3. Dags att plantera ut tomaterna

När frostnätterna är över och temperaturen utomhus ligger över tio grader även nattetid är det tid att plantera ut dina tomater i en väldränerad näringsrik grönsaksjord. Frilandstomater klarar sig bra utomhus, medan växthussorterna bör sättas i växthus eller odlingstunnel, läs på fröpåsen om du är osäker.

OBS: Tomater tycker inte om kylan, vid temperaturer under 10 grader blir bladen lätt skadade. Ta in eller täck plantorna med fiberduk för att undvika kylskador.

  • Plantera tomater i kruka eller hink
    Tomater vill ha mycket jord så satsa på stora krukor (15-20l) eller en praktisk tomatkruka som ger stöd allteftersom tomaten växer. Krukan bör ha dräneringshål så att överflödigt vatten kan rinna undan, bottna gärna med lite lecakulor eller kottar för bättre dränering. 
  • Plantera tomater i växthus
    Har du lyckan att äga ett växthus eller en odlingstunnel kan du plantera precis vilka tomatsorter du vill – även högväxande, men se till att de får ett bra stöd, fäst tomaten längs stödet med tomatclips eller snöre. 
  • Plantera tomater på friland och i pallkrage
  • Om du vill plantera dina tomater utomhus på friland eller i pallkrage är det bra att välja frilandssorter, de står lättare emot vind och regn, men trivs ändå bäst om du planterar dem på ett soligt ställe i lä. Plantera plantorna djupt med ett avstånd om 50–60 centimeter. 

4. Vattna och gödsla regelbundet 

Vattna och gödsla regelbundet under sommaren, särskilt viktigt är detta i pallkragar och krukor där jordmängden är mindre och näringen tar slut snabbare.

Har du svårt att hålla reda på gödslingen underlättar det att blanda i biokol i jorden, till exempel Skogens högeffektiva biokol, den släpper ifrån sig näring under lång tid, lite i taget. Det går också att använda ett långtidsverkande gödsel.

Tjuva tomater

Högväxande tomater bör tjuvas, det betyder kort och gott att du plockar bort små skott i grenvecken så att de inte stjäl energi från tomatproduktionen på huvudgrenarna. Busktomater och ampeltomater behöver i regel inte tjuvas.

Beskära högväxande tomater

I slutet av säsongen om tomaterna inte hunnit mogna kan du toppa plantan och även nypa av lite blad nerifrån upp till understa tomatklasen, då lägger plantan mer energi på att mogna tomaterna.

Plantera färdiga tomatplantor?

Hann du inte med frösådden? Inga problem. Du kan även köpa färdiga tomatplantor i april, de ger lika goda resultat.

Skötsel tomatplantor

Tomaten vill gärna ha mellan 20-30 grader hela tiden och ska stå skyddade mot kraftiga regn, hårda vindar och samtidigt i full sol. Dessa krav kombineras med ett väldigt stort behov av både vatten och näring, så räkna med att du kommer att behöva hjälpa dina tomatplantor med omfattande bevattning och tillskott av näring.

De insatser som du gör kommer dock att rendera i en omfattande skörd, så all kraft och energi som du lägger ner på dina tomatplantor kommer att betala sig i rikliga och underbart goda skördar.

Smaken på hemmaodlade tomater överträffar det mesta, dessutom är de enkla att odla. Ge dem god jord, näring, stöd, sol och vatten så kommer de ge dig mängder med frukt i utbyte. 

  • Placering
    Tomater vill mogna i solen så välj en solig och varm plats i lä, därför kan ett växthus vara den bästa platsen att låta tomaterna växa på, men det går såklart att odla dem i friland, i pallkrage eller i kruka.
  • Vattning
    Vattna regelbundet, du kan se att bladen hänger om tomatplantan blir för torr.
  • Jord
    Jorden behöver vara näringsrik och dessutom ha en bra dränerande förmåga. Eftersom tomatplantan är törstig är det viktigt att jorden är bra på att hålla fukt och ett pH-värde på jorden mellan 6 och 7 är att föredra.
  • Näring
    Vattna med växtnäring under hela odlingssäsongen, följ doseringsanvisningen på flaskan. Jordens näring räcker inte hela säsongen.
  • Beskäring och stöd
    Busk- och ampeltomater behöver vanligtvis inte tjuvas utan de får ett buskigare växtsätt och klarar sig utan stöd. Höga tomatsorter behöver tjuvas, det innebär att du plockar bort de små skott som växter upp i grenvecken. De behöver även bindas upp med hjälp av pinnar och snöre, vissa sorter kan bli uppåt 2 meter på gynnsamma platser. När fjärde eller femte klasen av blommor på höjden börjar växa fram är det en bra idé att binda upp plantan och knoppa den. Skaka gärna plantan något under blomning för en smidigare befruktning.

Förhindra skadeangrepp

Tomater är en av de växter som kan drabbas av både sjukdomar och skadeinsekter. Det kan ibland handla om bladlöss och vita flygare, speciellt i växthus. Genom att duscha plantorna kan du undvika det värsta av angreppen. Att tomatplantorna drabbas av svampangrepp, bakterier eller virus är ganska vanligt och anledningen till det är odlingsförhållanden som inte är speciellt bra. Tänk därför på att plantera med väl tilltagna avstånd mellan plantorna, lufta dem och byta ut jorden helt mellan varje säsong.

Svampangrepp som mjöldagg syns som fläckar på bladen, det är vanligt i slutet av säsongen då regnen och luftfuktigheten ökar. Plocka bort angripna blad så snart du ser dem.

Odla inte potatis och tomat i närheten av varandra, helst inte heller på samma tomt då potatisbladmögel kan spridas med vinden till tomaterna.

Angrepp av skadeinsekter, löss och vita flygare är ofta mindre när du odlar utomhus där rovinsekter kan äta upp dem. I växthus går det att använda sig av köpta rovinsekter, du kan även öppna upp växthuset då och då för att ge rovinsekterna tillgång.

Förutom tomater kan det även vara roligt och givande att odla andra grönsaker, allt från chili till gurka.

Skörda tomater

Att skörda egna tomater är underbart och hinner de inte mogna innan frosten går det bra att låta dem eftermogna på ett fat inomhus om de nått rätt storlek, det är också underbart gott att göra marmelad på gröna tomater.

Skörda dina tomater innan frosten kommer om hösten. För att påskynda mognaden kan du toppa de högväxande tomaterna i slutet av säsongen och ta bort grenar underifrån upp till den lägst belägna tomatklasen.

Tomatens historia

Tomaten är idag vår mest populära grönsak och dess historia är spännande. Tomaten härstammar från Sydamerika, närmare bestämt Peru, och kom till Europa först under 1600-talet.

Idag är den hyllad som både nyttig och god, men till en början ansågs tomaten dödligt giftig på sina håll. Det fanns till och med en föreställning i England där en dödsföraktande man inför skräckslagen publik glufsade i sig en skål tomater med en kista bredvid sig. Att han klarade sig varje gång hjälpte föga- tomatätandet blev inte vanligt förrän långt senare men då slog det igenom på bred front, fransmännen kom till och med att kalla tomaten för kärleksäpple.

Snabbfakta tomat

  • Tomaten kallas också för paradisäpple eller kärleksäpple
  • Mogna tomater har inte så lång hållbarhet och ska inte förvaras i kyl – idealiska förvaringstemperaturen för tomater är 14 plusgrader för bästa smak
  • Finns två olika huvudtyper av tomat – vanlig tomat och busktomat
  • Lätt att odla men väldigt känslig för frost, hårda vindar och vissa sjukdomar
  • Vill gärna ge mycket frukt, vilket gör tomatplantan beroende av mycket vatten och näring
  • Tomaten härstammar från Sydamerika och i synnerhet Peru och spreds över världen i samband med att spanjorerna kom till Sydamerika. Till Europa kom tomaten på 1540-talet.
  • Botaniskt räknat så klassas tomatens frukt som ett bär
  • Den största tomaten som odlats fram vägde 3,53 kilo och odlades av Gordon Graham i Oklahoma 1987

Vill du veta mer?

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Du är här:


Ört- och grönsaksjord KRAV

15 L

7990
Läs mer

Körsbärstomat 'Tiny Tim'

Flerfärgad

2990
5 för 4
Läs mer

Plommontomat 'Artisan Green Tiger'

Ø10,5 cm, Grön

6990
2 för 119:-
Läs mer

Tomat 'Maja'

4990
5 för 4
Läs mer

Tomat friland 'Moneymaker'

2490
5 för 4
Läs mer

Plommontomat 'Roma VF'

3990
5 för 4
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen