21586 |
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Tomater – odla dina egna

Tomater – odla dina egna

Denna vackra, ljuvliga och makalöst goda växt kan vara en av världens allra mest odlade. Det är lätt att förstå varför när man börjar titta på alla de många användningsområden som tomat har i vår vardag – allt från att vara underbart goda precis som de är till att utgöra huvudingrediensen i många olika maträtter.

Vetenskapligt namn (Latin): Solanum lycopersicum
Familj: Potatisväxter (Solanaceae)

Odla tomat

Tomatplantor kräver en plats som är full av sol, som är varm och dessutom skyddad mot naturens vind och regn. Det är en förutsättning för att tomaterna ska utvecklas på bästa sätt och därför kan ett växthus vara den bästa platsen att låta tomaterna växa på, men det går såklart att odla dem i friland, i pallkrage eller i kruka.

Jorden behöver vara näringsrik och dessutom ha en bra dränerande förmåga. Eftersom tomatplantan är törstig är det viktigt att jorden är bra på att hålla fukt och ett pH-värde på jorden mellan 6 och 7 är att föredra.

Förkultivering och plantering

Tomatplantan kan förkultiveras från frö eller planterar du färdiga plantor ute när det inte är någon risk för frost längre. För bästa resultat planterar du plantorna med ett avstånd omkring 40 till 60 centimeter. De ska stå djupare än de gjort i sitt förkultiverade stadium, så att nya rötter kan växa ut från stammen. Det är bra att luckra jorden och vattna den regelbundet.

Skötsel för tomat

När fjärde eller femte klasen av blommor på höjden börjar växa fram är det en bra idé att binda upp plantan och knoppa den. Skaka gärna plantan något under blomning för en smidigare befruktning. Grenvinklar på plantan ska klippas bort så fort du kan. Gödsla på jorden, gärna innan själva planteringen, och fortsätt gödsla med jämna mellanrum, gärna med kogödsel.

Förhindra skadeangrepp

Tomater är en av de växter som kan drabbas av både sjukdomar och skadeinsekter. Det kan ibland handla om bladlöss och vita flygare, speciellt i växthus. Genom att duscha plantorna kan du undvika det värsta av angreppen. Att tomatplantorna drabbas av svampangrepp, bakterier eller virus är ganska vanligt och anledningen till det är odlingsförhållanden som inte är speciellt bra. Tänk därför på att plantera med väl tilltagna avstånd mellan plantorna, lufta dem och byta ut jorden helt mellan varje säsong.

Roligt att odla och gott att äta!

Tomat är en klassisk och vida uppskattad växt som odlar i alla hörn av världen. Tomaten kom till Sverige på 1600-talet, men det var först för omkring 100 år sedan som den fick sitt verkliga genomslag som uppskattad maträtt. Tomater är lätta och roliga att odla, och vill gärna växa sig stora och ge mycket frukt, men för att det ska vara möjligt krävs det att förutsättningarna är de rätta. Tomater är nämligen ganska känsliga i vårt klimat. De tycker inte om att stå i frost och vill gärna växa i solig och varm temperatur i ett fönster, mot en södervägg eller i växthus.

Rätt förutsättningar och skötsel ger goda resultat

Tomaten vill gärna ha mellan 20-30 grader hela tiden och ska stå skyddade mot kraftiga regn, hårda vindar och samtidigt i full sol. Dessa krav kombineras med ett väldigt stort behov av både vatten och näring, så räkna med att du kommer att behöva hjälpa dina tomatplantor med omfattande bevattning och tillskott av näring. De insatser som du gör kommer dock att rendera i en omfattande skörd, så all kraft och energi som du lägger ner på dina tomatplantor kommer att betala sig i rikliga och underbart goda skördar.

Tomat kruka

Olika tomatsorter

Det finns idag mängder av olika sorters tomater, som du säkert har sett i mataffären, där du kan hitta tomater som är runda, formade som päron, små eller riktigt stora, röda, gula eller till och med vita. Det finns många olika typer av tomater bland annat körsbärstomater och plommontomater. Bifftomaterna är vanliga tomater av en något större storlek, som kommer att behöva ha något stöd under sin tillväxtperiod, gärna uppbundna eller i spaljéer. Det samma gäller de plantor som ger mindre tomater, även om påfrestningen av tyngden från frukten inte är lika stor. Busktomater växer dock inte lika högt och behöver sällan ha stöd.

Många användningsområden

Tomatplantan är normalt en ettårig växt som är storvuxen och kraftigt byggd, och är väldigt villig att ge mycket frukt så länge förhållandena är de rätta. De tomater du skördar kan du använda på mängder av olika sätt. Du kan äta dem som de är, använda dem i sallader, soppor, som puréer, ha i grytor, göra ketchup, lägga på pizzan eller göra juice av. Tomater har alla möjliga användningsområden där de kan avnjutas och det är din egen smak och fantasi som avgör hur du förvaltar dessa ljuvliga växter.

Snabbfakta tomat

  • Tomaten kallas också för paradisäpple eller kärleksäpple
  • Mogna tomater har inte så lång hållbarhet och ska inte förvaras i kyl – idealiska förvaringstemperaturen för tomater är 14 plusgrader för bästa smak
  • Finns två olika huvudtyper av tomat – vanlig tomat och busktomat
  • Lätt att odla men väldigt känslig för frost, hårda vindar och vissa sjukdomar
  • Vill gärna ge mycket frukt, vilket gör tomatplantan beroende av mycket vatten och näring
  • Tomaten härstammar från Sydamerika och i synnerhet Peru och spreds över världen i samband med att spanjorerna kom till Sydamerika. Till Europa kom tomaten på 1540-talet.
  • Botaniskt räknat så klassas tomatens frukt som ett bär
  • Den största tomaten som odlats fram vägde 3,53 kilo och odlades av Gordon Graham i Oklahoma 1987

Tomattips och grönsaksinspiration

Läs vidare om körsbärstomater >>
Att odla i pallkrage är ett lättskött och smidigt alternativ >>

Jordgubbstomat 'Garden Berry'

Ø10,5 cm, Röd

7490
Läs mer

Bifftomat ´Marmande´

Ø10,5 cm, Röd

7490
Läs mer

Tomat 'Marmande'

4990
5 för 4
Läs mer
Att betala
Till kassan – Varor
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen