Topp fem frosttåliga växter för hösten

Alltid drömt om en vinterträdgård? Du behöver inte ha ett tempererat växthus för att ha växter som klarar sig året om. Många växter klarar sig utmärkt i flera minusgrader, med rätt typ av isolering. Slipp frostskador och läs om de allra mest frosttåliga växterna här!

Topp fem frosttåliga växter för hösten

Vinterhärdiga växter till balkong och entré

Vilka växter tål frostnätter och är vackra året om? Det beror lite på hur du isolerar och i vilken del av landet du bor. Många växter tål enstaka minusgrader men kräver isolering och skötsel för att överleva en vargavinter. De fem populäraste växterna som tål frost och syns på många balkonger, altaner och farstukvistar är bland annat:

 • Murgröna – en rotad murgröna klarar både frost och snö, den trivs lika bra i pallkrage som på friland. Har du murgrönan i en kruka kan du isolera mot kyla genom att täcka med löv, granris eller en säckväv. Den är grön, klängande och vacker året om. Alternativt köp en frosttålig kruka som är isolerande för växternas rötter.
   
 • Ljung – Den rikblommiga ljungen finns i flera färger och ger hösten blomsterprakt där den står i krukor och rabatter. Härdigheten varierar mellan olika sorter.
   
 • Cyklamen – en färgsprakande växt som trivs bäst utomhus och klarar temperaturer ned till frostgränsen. Vill ha vatten genom fat och trivs i halvskugga. Under höst och vår kan du njuta av denna skönhet utomhus.
   
 • Vinterbär "Skimmia" – en dvärgbuske med bär och blommor som är vinterhärdig och skön att beskåda året om. Tillsammans med ljung gör den sig fin i en större kruka.
   
 • Gran – vill du ha något verkligt tåligt under vinterhalvåret? Då är en liten gran ett bra val. Denna går dessutom att dekorera med allt från ljusslingor och järnek när det är säsong.

Så sköter du dina vinterväxter bäst

När du har bestämt dig för att skapa en trädgård för de lägre temperaturerna gäller det att ta hand om växterna på rätt sätt från start. Se bland annat till att vattna sparsamt, eftersom svalare temperaturer kräver mindre vatten. Har du krukor med övervintrande blommor på balkongen kan du isolera dem med frigolit eller trasmattor och dra in dem under tak eller bord för att skapa ett skyddat läge.

Tips på fler växter som klarar kyla

Förutom ovan nämnda växter finns det många fler som klarar kalla nätter, frost och snö.

 • Funkior finns i olika färger och trivs bäst i halvskugga till skugga. De mer storvuxna sorterna klarar sig även bra i en isolerad kruka ute under vinterhalvåret.
   
 • Klottuja är en barrväxt som inte har några problem med att överleva vintern. Gärna i en stor isolerad kruka med mycket jord. Som bonus blir den även bollformad alldeles av sig själv.
   
 • Klematis är en klängväxt som många planterar ut om senvåren kring spaljéer. Denna trivs i en större kruka inför vintern och vill gärna ha soligt läge, men skugga runt sina rötter.

Om snö fallit på växterna – låt det ligga kvar för att skydda plantorna från kylan. Det är ett av de bästa isoleringsmaterial som finns.

Läs mer

Vårblommor i kruka - så lyckas du >>
Penséer – så lyckas du >>

 Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen