Klimatsmart odling med torvfri jord

Nu är den här, den torvfria jorden – med bättre klimatavtryck och med lika fina egenskaper som vanlig köpjord. Men vad innebär det egentligen att odla utan torv? Här berättar vi mer.

Klimatsmart odling med torvfri jord

Torv gör att att många olika växter kan rota sig lätt, därför har materialet länge utgjort en del i de flesta jordsäckar. Kort och gott är torv bra för plantorna – men torvens klimatavtryck är negativt då våtmarker utgör naturliga kolsänkor. Torv bildas i mossar och kärr där växtdelar förtorvas under vattenytan. När våtmarkerna dikas ur och torrläggs frigörs växthusgaser som koldioxid och metan. Torrlagda våtmarker står för cirka 6% av världens koldioxidutsläpp.

Förändring på väg!

Mossar har under lång tid torrlagts för att frigöra odlingsmark och en mindre del har också tagit i anspråk för att få tag i den eftertraktade torven, men nu höjs alltfler röster för att bevara och återsställa våtmarkerna. Som en del i arbetet för miljön och för att få in cirkulära råvaror har de torvreducerade och torvfria jordarna utvecklats, till exempel Plantagens Torvfria plantjord som är tillverkad av 100 % återvunna och snabbt förnybara råvaror.

Men är då den torvfria jorden lika bra? Jajamen! Fungerar torvfri jord lika bra som torvblandad jord? Den torvfria jorden är likvärdig de vanliga jordblandningarna och fungerar utmärkt till plantering av perenner, buskar och träd.

I och med att den torvfria jorden innehåller nedbrytbart organiskt material, bland annat kompost, är den utmärkt till jordförbättring av sand- och lerjordar. Desto mer organiskt material, ju mer mikroliv som kan skapa den perfekta syre-, näring- och fuktbalansen för dina växter.

Den torvfria jorden är lite för näringsrik för sticklingar och nysådder, men kan då blandas ut med sand eller återanvänd gammal krukjord.

Odla klimatsmart

Men vad ersätter torven? Plantagens torvfria jord finns i flera varianter, och innehåller bland annat träfibrer från barrträd, kompost, fibermull, park- och trädgårdsavfall, bark samt biogödsel.

Fibermull är en restprodukt från papperstillverkning och biogödsel är ett fiberrikt material som skapas vid biogasproduktion. Naturliga material, helt enkelt som tillsammans skapar en levande jord. När restprodukterna återförs till marken bidrar de till en bättre tillväxt och det blir en klimatsmart odling som gynnar mikrolivet (nyttiga små organismer som inte ögat kan se).

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

Nyfiken på klimatsmart odling? Här kan du läsa mer:

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen