Postnummer |
Obs!
Tillgängligheten av varor i butik kan skilja sig, därför kan en vara i din varukorg tas bort när du byter butik.

Skapa en välkomnande höstentré

Träd på balkong

Det finns inga hinder från att skapa din alldeles egna oas på balkongen. Det finns gott om olika träd och buskar som du kan låta växa och frodas på din balkong.

Vilket balkongträd ska jag välja?

Balkongträd är en smart och uppskattad lösning för att känna grönskan även på 15 meters höjd i innerstaden. Det som är viktigt att tänka på är att inte välja ett träd som växer sig för stort, men det får inte heller vara för litet. Det är nämligen viktigt att själva kronan kommer över balkongräcket för att solens strålar ska kunna ge trädet den näring som det behöver. Det finns många olika varianter att välja på, både de som är gröna hela året eller de som kan ge blommor och frukt.

Det är även viktigt att tänka på att välja ett träd som gillar det läge som du har. Är det mestadels sol på din balkong eller är det skuggigt? Det är en avgörande aspekt för att trädet på balkongen ska trivas, och det finns träd att välja på för alla typer av lägen. När trädet är ungt och litet så är det också rekommenderat att du på något sätt stöder stammen, med exempelvis bambukäppar.

Bra träd och buskar för en balkong

 • Dvärgsyrén
 • Klotkörsbär
 • Pärlrönn

Krukor och jord för balkongträd

 • Stora krukor
  Det viktigaste som man bör tänka på när det gäller balkongträd är storleken på krukan. En kruka som rymmer minst 50 liter jord är att föredra, som är vidare upptill. Genom att ha större krukor skapas möjligheterna för rotsystemet att utvecklas bättre, samtidigt som det också blir enklare att hålla en jämn nivå på vattnet i krukan. Det gör också att trädet klarar sig en längre tid utan passning.
   
 • Rätt material på krukan
  Tänk också på att välja material som klarar av frostiga nätter – här rekommenderas bland annat betong, zink eller gummikrukor. Vanliga lerkrukor drar ofta till sig vatten, vilket gör de olämpliga att plantera träd i på balkongen då de inte klarar av frost speciellt bra. Se också till att ha en bra dränering i krukan för att undvika övervattning, genom exempelvis ett hål i botten.
   
 • Jord
  Jorden är viktig för ett bra resultat och här rekommenderas det att välja balkongjord som är bättre på att hålla fukt. Det går också bra med vanlig planteringsjord men då är det viktigt att hålla koll på att jorden inte blir torr, för den behöver vara mer eller mindre fuktig hela tiden. Jorden behöver inte bytas ut i sin helhet, men att beskära rötter, ta bort övre lagret och fylla på med ny jord är ett lätt och bra sätt att ta hand om trädet.

Beskärning och vintervila

Beskäring av trädet eller busken ska ske på samma sätt som om det skulle stå ute i trädgården. När väl vintern kommer behöver man inte bekymra sig allt för mycket för stammen och grenverket, men rotsystem kan behöva skyddas. Det bästa man kan göra för trädet är att under vintern gräva ner krukan i en trädgård eller i en komposthög, men om inte den möjligheten finns behöver krukan isoleras. Gör dock inte isoleringen för tidigt, trädet behöver ha gått in i sin vintervila för att det ska fungera.

Med stora krukor har du alla möjligheter att hitta både spännande och fruktgivande träd och buskar som både fyller bredd och höjd och skapar en vacker och naturnära inramning av balkongen.

Se mer inspiration och tips

Tips och råd för odling på balkong och uteplats >>
Se våra tips för att lyckas med beskärning >>

Dvärgträd äpple 'James Grieve'
red
70%

Dvärgträd äpple 'James Grieve'

Höjd 80 cm, Röd

13470 449:-
Läs mer
Dvärgsyren 'Palibin' på stam
red
70%

Dvärgsyren 'Palibin' på stam

Höjd 100 cm, Lila

14970 499:-
Läs mer
Dvärgkörsbär 'Stella'
red
70%

Dvärgkörsbär 'Stella'

Höjd 100 cm, Röd

15570 519:-
Läs mer

Kruka Olea

Höjd 45 cm, Terrakotta

599:-
Läs mer
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc