Så skapar du en härlig trädgård för hund och katt

Kan våra hundar och katter njuta lika mycket av trädgården som vi? Såklart de kan! Här berättar vi hur du skapar en säker och rolig trädgård där både du och ditt husdjur kan trivas.

Så skapar du en härlig trädgård för hund och katt

Oavsett om du har hund eller katt, en eller flera, kan det värt att ta en titt på trädgården ur fyrfotingens ögon. 

Växter för hund och katt

En katt smyger sakta över grönsakslandet medan en hund nyfiket sniffar i det daggvåta gräset. Växter är en stor del av trädgården och för att få en djurvänlig trädgård är det bra att se över grönskan. Växter som passar särskilt bra är tåliga träd, buskar och stadiga perenner, till exempel nepeta, astilbe, rosor, prydnadsgräs och lavendel, samt ofarliga plantor som solrosor, aster, ringblommor, blåklint och lejongap.

Planterar du dessutom större plantor har de bättre chanser att klara av grävande och lekande djur.

Tänk även på att rensa bort sådant som kan vara giftigt. Om ditt husdjur verkar påverkat efter att ha varit ute i trädgården bör du snarast kontakta en veterinär.

Uteplantor som är giftiga för hundar och katter 

  • Azalea
  • Rhododendron
  • Påsklilja
  • Tomatblast
  • Idegran
  • Hortensia
  • Fingerborgsblomma
  • Stormhatt
  • Gullregn
  • Hyacint
  • Lagerhägg
  • Liljekonvalj
  • Belladonna
  • Enbär
  • Seder
  • Änglatrumpet
  • Buksbom
  • Vitsippa
  • Murgröna
  • Kastanj
  • Riddarsporre

 

Grävande och sprättande

Både hundar och katter gillar att gräva, hundar mest för att det är roligt och katter för att göra toalett. Lägg kompostgaller över pallkragar och odlingar om det är ett problem. Du kan också anlägga en hörna där det är okej att gräva. Använder du ren sand eller barkflis blir tassar mindre leriga. 

Känsliga växter och grönsaksland kan skyddas genom ett staket eller en lina i ögonhöjd. Du kan också plantera ömtåliga växter i amplar och upphöjda bäddar. Ett annat sätt är att undvika öppna jordytor. Både katter och hundar brukar strunta i rabatter som är tätt planterade. Plantera mycket med andra ord! Det gynnar även mångfalden.  

Rymningssäkert

Medan utekatter oftast är fria att gå var de vill så brukar de flesta vilja att hunden håller sig på tomten. En hundvänlig trädgård bör ha ett staket på 1,8 meter för att betraktas helt rymningssäker (något lägre för små hundar). Se till att det inte går att klämma eller gräva sig ut nertill. Vill du ha ett plank? Då kan buskar och höga växter innanför mjuka upp intrycket. Spaljéer som täcks av exempelvis vildvin, klematis eller rosor ger också ett luftigt intryck.

En egen plats att vila på

Hundar som vistas mycket i trädgården behöver en plats att komma undan regn och vind, det kan vara en hundkoja eller en egen plats i ett växthus eller en odlingstunnel – vilket även uppskattas av katter.

Många katter känner sig säkrare en bit upp så en förhöjd sovplats, till exempel på ett bord eller en hylla är att föredra - gärna i solen och nära ytterdörren, då kan katten ligga där när den väntar på att få komma in. Se även till att det finns en vattenskål i närheten under varma dagar.

Markeringar 

Kattens urin är sällan ett problem eftersom de gräver ner det, men om den kissar eller gör ifrån sig i dina grönsaksodlingar kan det vara bra att lägga över ett kompostgaller. Hundurin kan ibland orsaka brända fläckar på gräsmattan. Ser du hunden kissa kan du hälla en kanna vatten på fläcken så att den inte blir så koncentrerad. 

Mysigt för katter 

De flesta katter tycker om att klättra i träd och att smyga i hög vegetation, de undviker i regel öppna ytor som stora gräsmattor där de känner sig exponerade. Odla därför mycket och tätt! 

En odling av kattmynta ”Nepeta Cataria” är också en god idé, den ger ett ofarligt rus på några minuter som de flesta katter är fullkomligt tokiga i. Katter gillar även att äta vanligt gräs som binder katthår i magen, det kommer då upp som hårbollar istället för att bli problem i tarmkanalen. 

Kul för hundar

Har du utrymme kan du anlägga en liten agilitybana med hinder att träna din hund i, till exempel hopphinder, tunnlar och en enkel slalombana, det stimulerar både kropp och knopp och ger dig en lugnare hund inomhus. Är din hund inte lagd åt agilityhållet? Ingen fara, stigar, olika texturer och plantor att sniffa på kan vara nog med stimulans. Låt slingrande stigar kantas av prydnadsgräs, nepeta, astilbe och lavendel och bygg ett vackert landskap som din vän kan utforska.  

 

SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

 

Fler tips och råd

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen