Trädgårdsarbeta för hälsa och rekreation

Trädgårdsarbeta för hälsa och rekreation

Trädgårdsarbete är bra för oss, det är fastslaget genom forskning på exempelvis Umeå universitet och SLU Alnarp, att tillbringa tid utomhus och skapa, gräva, bära, klippa, böja och sträcka på våra kroppar gör oss friskare och piggare.

Härligt trädgårdsarbete

Gå ut i trädgården och jobba när du får lust, inte för att trädgården tvingar dig till arbete. Många gånger räcker det att komma ut så kommer arbetslusten igång. Även om du inte har en egen trädgård står många alternativ till buds. Engagemang i stadsodling och trädgårdsföreningar öppnar upp för nya möten, erfarenheter och härliga arbetspass med jord och växter.

Ta vara på vardagliga stunder, en ljus junikväll och dra in den härliga försommarluften, en lugn julimorgon på semestern eller en klar, solig septemberdag. Dra upp några maskrosor ur gräsmattan, nyp av lite vissna blommor i utekrukorna, så morötter tillsammans med barnen och njut av fåglarnas sång.

Se gräsklippningen som ett tillfälle för träning, egen tid och eftertanke. Klipp gräsmattan på olika sätt för omväxling det är bra för gräsmattan också. Alla av våra sinnen får jobba när vi tillbringar tid i trädgården, på odlingslotten eller trädgårdsföreningens odlingsplätt, vilket ger positiv stimulans både fysiskt, socialt och psykiskt. 

Sänk prestationkraven

 • Var inte överambitiös
  Det är viktigt att vara lagom ambitiös när vi ska börja odla, ungefär som med träning, att börja från noll med fem träningspass första veckan leder sällan till en långsiktig rutin. Enklare sådder kan vara sockerärtor, ruccola, sallat och morot. Odla bara sådant du och familjen verkligen äter, odla i omgångar så du hinner äta upp och njuta av din skörd.
   
 • Blev det inte som planerat?
  Kanske ville inte morötterna växa i den delen av trädgården som enligt alla instruktioner och googlingar skulle vara idealisk. Eller den där busken som skulle bli 2 meter som trivdes alldeles för bra och bestämde sig för att bli 3 meter vilket medför att trädet bredvid knappt syns.
   
 • Ville fröna inte gro?
  En misslyckad sådd betyder inte att de gröna fingrarna saknas, säkert har vi lärt oss något på vägen som gör att nästa försök kommer gå bättre.
   
 • Det behöver inte vara perfekt i trädgården
  Trädgården behöver inte vara perfekt, det är till och med bättre om den är lite vild. Då blir den mer spännande, en bättre plats för fåglar och insekter och inte lika krävande.

Om inte resultatet i trädgården är det enda utan en del av hela resan kanske det känns mer okej att acceptera att det inte alltid blir som vi tänkt oss. Vi får göra om, ändra och arbeta ute i friska luften med det levande material som växter ju är.

Små knep som kan vara bra att tänka på

Läs mer om att odla från sådd >>
Fler tips för en grönare gräsmatta >>

Redskapsset

Längd 38 cm

4490
Läs mer

Lövräfsa Prima Fiskars

Längd 183 cm

329:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen