Trädgårdshortensia- så lyckas du

Trädgårdshortensia- så lyckas du

Det är få växter som kan konkurrera med en blommande hortensia. Trädgårdshortensian blir omkring en meter hög och växer som en tät buske. Den finns i många olika färger och nyanser, de vanligaste är vit, blå och rosa.

Användning

Hortensian passar både på altan och i trädgården. De trivs bäst i halvskugga och gärna på vindskyddad plats. De stora blommorna håller länge och nya knoppar kommer hela sommaren. Klipp bort vissna blommor efterhand så håller sig plantan fin. Vattna hortensian regelbundet och rikligt.

Plantera i kruka

Trädgårdshortensian passar utmärkt att plantera i stora krukor, använd hortensiajord och lägg lecakulor i botten för bra dränering. Murgröna är fint att samplantera med hortensia. Övervintra hortensian frostfritt eller nergrävd i jorden.

Plantera i trädgården

Använd hortensia- eller rhododendronjord vid plantering och vattna rikligt innan du sätter plantan i gropen. Fyll på med jord. Vattna regelbundet de första veckorna efter utplantering.

Skötsel

Gödsla ett par gånger under sommaren med rhododendrongödsel. Täck plantan med löv och grenar vintertid och beskär bara sparsamt. Hortensian grönskar sent så ha tålamod på våren.

Färger

Rosa och blå hortensior kan skifta färg beroende på surhetsgraden i jorden. Blå hortensia vill inte ha kalk eller gödsel med kalk. Du kan tillföra medlet ’Färga mig blå’ för att behålla den blå färgen. Vita sorter ändrar inte färg.