Trädgårdsbesök: Japandi-trädgård hos Sylvia

I Sylvias trädgård möts svensk och japansk trädgårdsstil i en härlig mix. Här är det kontraster, stram design, raka linjer och svart träverk mot grå grus som gäller. Följ med på besök hos Sylvia i Larkollen.

Trädgårdsbesök: Japandi-trädgård hos Sylvia

Kristin Tanderø Brekke,
@hagebonanza

Tanja Hauge Reine,
@rekkehusbonden

Kort om trädgården

  • Trädgårdsägare: Sylvia Elisabeth Kupkow, @hagenminilarkollen på Instagram, mannen Tore och hunden Oskar
  • Trädgård: Lådbaserad prydnadsträdgård i japandi-stil på ca. 490 kvm
  • Härdighetszon: H1–H2 i Larkollen

– Det var ett öppet månlandskap när vi flyttade in här, så vi hade möjlighet att skapa ett helt unikt uttryck från grunden. Jag använde den första vintern efter inflyttningen till att hämta inspiration. Via trädgårdskonton på Instagram kan man ju resa världen runt, och under den tiden blev jag inspirerad av flera som mixade svart träverk med gröna växter, säger Sylvia.

Hon och hennes man Tore bestämde sig för att skapa en trädgård som mixade svenska och japanska element – en så kallad japandi-stil. Paret har trädgården som ett samarbetsprojekt. Tore har byggt det mesta själv, medan Sylvia tar hand om växtdelen.


En liten bit av Japan i Larkollen – vit blåregn (Wisteria) blommar i ca. 2,5 veckor och är vackra när blomsterklasarna får hänga ner från en pergola som hos Sylvia.

Balanserad miljö

Sylvia är utbildad grafisk designer och brinner för form och att skapa visuella uttryck. Hon gillar att spela på kontraster.

– Jag tänker hela tiden hårt mot mjukt, sten mot träverk och svart mot grönt och grått. Det är viktigt att trädgården ska vara behaglig att se på. Det ligger en tanke bakom var vi har placerat det mesta. Elementen smälter in i varandra för att skapa ro för ögat. Jag tycker att bra siktlinjer ger harmoni och en känsla av trygghet, säger hon.

Inslag av naturelement som sten, eld och vatten skapar balans och ger uterummet en meditativ känsla.


Svarta vattenfat i olika storlekar är placerade runt om i trädgården. Stenarna gör det lättare för fåglar att landa, och vattnet i dem ger en rogivande känsla.

– Jag gillar att sitta under aspen och lyssna på bladen som viskar till mig i vinden. Och se att ytan på vattenspegeln krusar sig lite när det blåser, och är kristallklar och lugn när det är vindstilla. Det är också rogivande att se hur prydnadsgräsen svajar i vinden. Uttrycket i trädgården speglar den strama och enkla stilen vi har inne i huset så att det blir en naturlig övergång mellan ute och inne, säger hon.

Sylvias 5 tips

  1. Japandi-stilen handlar om att leka med kontraster. Tänk hårt mot mjukt, högt mot lågt och svart träverk mot gröna, frodiga växter.

  2. Den japanska och den nordiska stilen har en del gemensamma drag då de båda blandar träverk och sten med strama, raka linjer. Men japandi-stilen är inte lika strikt som den ursprungliga, strikt symmetriska japanska trädgårdsstilen. Eftersom den blandas med den nordiska ger den utrymme för mer frihet. Lek dig fram!

  3. Sten tar naturen in i trädgården och har stor dekorativ effekt. Sylvia har mycket naturfärgad sten i olika storlekar i uterummet. De är fina som dekoration i stora lyktor tillsammans med suckulenter, runt blockljus och för att göra vattenfaten grundare och mer fågelvänliga. Hon använder dem också för att skapa upphöjda inramningar runt växter i lådor och krukor, och för att täcka öppen svart jord.

  4. Låt former även ha en funktion. Sylvia har planterat i svarta, upphöjda lådor som är öppna i botten. De ger både extra djup att plantera i och en stram avgränsning runt den gröna frodigheten.

  5. Det är viktigt att gödsla växter som växer i lådor. Sylvia ger sina utspädd hönsgödsel fyra gånger under säsongen från april till midsommar.

Överjordisk skönhet

Sylvias absoluta perennfavorit i juni är vit blåregn (Wisteria). Just nu hänger den tätt med överjordiskt vackra blomsterklasar över pergolan och doftar förföriskt. När den blommar är det bara att släppa allt man har för händerna och njuta av magin. Knopparna kommer på bar gren och från det ögonblick de första skymtas bygger det förväntan: När kommer de att öppna sig? Hur mycket kommer den att blomma i år? Klätterväxterna växer varje år och skapar ett ständigt större blomstrande tak i trädgården.


De vita blåregnen (Wisteria) blommar i ca. 2,5 veckor och doftar en blandning av liljekonvalj och honungsmelon.

– Den morgonen jag kommer ut och blommorna äntligen har slagit ut, känner jag den intensiva doften innan jag ser dem. De luktar en kombination av liljekonvalj och honungsmelon, och synen och doften är helt bedövande. Då är det bara att sätta sig och njuta under det vita blomsterhavet som dansar så vackert i vinden. Det är nästan så att det inte ser verkligt ut, säger hon.


Repetitiva element skapar ett rent uttryck. Älvsten används som underlag i hela trädgården. Växterna växer i svartmålade lådor. Trampstenar upprepas genom hela trädgården.

Lättskött uterum

Sylvia ville ha en lättskött trädgård. Därför valde hon bort gräs och gräsklippning och satsade istället på ett underhållsfritt underlag av älvsten. Hon gillar att kombinera form och funktion. Alla växter är planterade i svartmålade, upphöjda trälådor som Tore har byggt själv. De är öppna i botten för att ge gott om plats för rötterna. Samtidigt skapar de en stram effekt runt de frodiga växterna.

– Jag tycker det är fint med definierade avgränsningar runt växterna. Det ger ramar och ordning mitt i all frodighet. Det hade blivit för mycket jobb med kantklippning runt lådorna om vi hade valt gräs som underlag, säger hon.


Bakom buddha-huvudet visar sig irisen i all sin blomsterprakt. Växten passar bra in i japandi-stilen eftersom den är upprätt, stram och samtidigt frodig. Den är vacker att plantera i grupper som här för att skapa extra volym och visuell effekt. När den har blommat färdigt fungerar den som prydnadsgräs.

Blandningen av höga träd, buskar och perenner som kommer tillbaka år efter år bidrar också till att trädgården kräver lite underhåll.

– Jag har valt växter som blir vackrare och vackrare med åren ju mer etablerade och större de blir, säger hon.


Olika sittgrupper är utspridda runt om i de olika zonerna och skapar flexibilitet.

Sylvia har inspirerats av den brittiske trädgårdsförfattaren och TV-programledaren Monty Dons filosofi om att upprepa max tio olika perenner i mindre uterum. Det ger en röd tråd i uttrycket och skapar ro. Hon gillar att mixa bladverk med olika typer av textur, form och färg. Japansk lönn, purpurfläder och wisteria har spetsiga blad. Prydkörsbär, asp och perukbuske har runda blad, medan tall och tuja har nålar.

Planteringstips för japandi-stilen

Gillar du Sylvias stil? Här är förslag på växter du kan använda i trädgården för att få japandi-stilen.

  • Vit blåregn (Wisteria)
  • Purpurfläder 'Black Lace' och 'Black Beauty' (Sambucus nigra 'Black Lace' och 'Black Beauty')
  • Iris
  • Prydnadskörsbär (Prunus spp.)
  • Japanskt blodgräs (Imperata cylindrica 'Red Baron')
  • Perukbuske (Cotinus coggygria)
  • Japansk lönn (Acer palmatum)
  • Funkia (Hosta spp.)
  • Ormbunke (Polypodiopsida spp.)

Repetition

Repetitiva element skapar ett rent uttryck. Älvsten används som underlag i hela uterummet. Växterna växer i svartmålade lådor. Trampstenar upprepas genom hela trädgården och inbjuder till att gå på upptäcktsfärd. Himlen speglar sig i svarta, runda vattenspeglar. Både pergola, staket, planteringslådor och avskärmningsväggar är byggda i svartmålat trä. Fyrkantiga lyktor, buddhastatyer och naturfärgad sten används som dekorationsinslag.

– Sten är ett hårt material, samtidigt är formen mjuk. Därför är de spännande att använda för att forma och experimentera med, säger Sylvia. Sten kan också användas som markbeklädnad på platser med öppen jord. Var bara noga med att ge växterna lite luft runt stammen, tipsar Sylvia.


De raka linjerna upprepas i avskärmningsväggar med svarta ribbor som här. Den mörka färgen gör att växternas gröna färg framhävs extra mycket.


Sylvia ville skapa ett helt unikt uterum – och det har hon verkligen lyckats med!

TEXT OCH FOTO

Kristin Tanderø Brekke, aka @hagebonanza, trädgårdsgalen skribent och innehållsproducent som har besökt över 100 av Norges vackraste uterum för att sprida trädgårdsglädje och inspiration.


Tanja Hauge Reine, aka @rekkehusbonden, trädgårdsentusiast och textförfattare som brinner för odlingsglädje, med förkärlek för allt som kan ätas.


Mer från En värld av trädgårdar



Bergbambu 'Blue Fontain'

Ø29 cm, Grön

999:-
Läs mer

Caféset Kalmar

2 sittplatser, Trä

5499:-
Läs mer

Positionsstol Bayamo i teak

Höjd 107 cm, Trä

1999:-
Läs mer
Klätterbenved 'Emerald Gaiety'
Medlem 25%

Klätterbenved 'Emerald Gaiety'

6-pack, Grön

249:-
Läs mer
Starr FEATHER FALLS
Medlem 3 för 2

Starr FEATHER FALLS

Ø24 cm, Grön

369:-
Läs mer

Klaffbord Bayamo i teak

Längd 130 cm, Trä

2999:-
Läs mer

Planteringskärl K&C

Längd 70 cm, Rost

1999:-
Läs mer

Kruka Rustica

Ø43 cm, Grå

1499:-
Läs mer

Klätterhortensia

Höjd 90 cm, Vit

349:-
Läs mer

Bergbambu 'Winter Black'

Ø29 cm, Grön

999:-
Läs mer

Caféset Kalmar

2 sittplatser, Trä

5499:-
Läs mer

Bergbambu 'Rufa'

Ø23 cm, Grön

379:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order