Trädgårdsbesök: Jordnära och ätbar trädgård hos Tanja
Tanjas trädgård går att äta upp. Här är nämligen så gott som allt ätbart och kan smakas på. Hon brinner för att samarbeta med naturen, undviker giftämnen och älskar att laga mat till familjen av allt det underbara som utomhusmiljön har att erbjuda. Följ med på besök till en rolig, välsmakande och lite självironisk trädgård på Ekeberg i Oslo.
Kristin Tanderø Brekke,
@hagebonanza
Tanja Hauge Reine,
@rekkehusbonden
Kort om trädgården
|
Tanja är mycket nöjd med att ha fått ett växthus i år. Det förlänger trädgårdssäsongen och snackpaprikan är en av de många växterna som stortrivs därinne.
– Att ha en jordnära trädgård handlar inte så mycket om stil för mig, utan mer om en livsstil. Detta är en fristad där jag kan följa säsongerna, ha kontakt med jorden och känna den magiska känslan av att följa något från frö till färdig grönsak. Och det är ju väldigt roligt att laga något gott att äta av det vi skördar. Få saker slår känslan av att kunna ge bort något vi har odlat, och förvällt, i julklapp, gärna med egen etikett på burken.
Ett växthus i trädgården ger möjlighet att skapa många olika zoner och miljöer utanför runt väggarna. Vid ingången har Tanja skapat två olika sittzoner som bjuder in till trädgårdsmys och njutning.
I evig förändring
I många år hade familjen en vanlig trädgård som endast bestod av gräsmatta, en vinbärsbuske och en studsmatta. Så kom corona, och då fick Tanja mer tid och började bli uttråkad. Hon kände att det var dags att göra något med uterummet.
– Jag är en typ som går all in när jag väl får upp ögonen för något. Så då åkte Amund och jag ut och köpte 30 begagnade pallkragar och satte igång med att odla massor av olika typer av grönsaker.
I pallkragarna växer bland annat majs, rotselleri, pak choi och pumpa. Mellan grönsakerna har Tanja planterat rosenskära som så småningom kommer att bidra med härlig blomning.
– Erfarenheten jag fick den första säsongen är att man inte behöver så alla fröna i fröpåsen. Växterna blir gärna mycket större än du tror, inte minst om de ska stå inne några månader innan de flyttar ut. Spara hellre resten av fröna till nästa år. De håller sig helt fint. Detta ska vara ett lustfyllt projekt, så de sorter som jag märkte krävde extra mycket uppföljning, slutade jag med året efter, säger hon.
Tanjas trädgård ser aldrig likadan ut som föregående säsong. Hon gillar att odla nya sorter och njuter av att experimentera.
– Jag blir snabbt uttråkad, så det är perfekt att trädgården hela tiden förändras. Det gör att jag aldrig blir trött på den.
Den höga perennen solbrud 'Moerheim Beauty' är populär bland humlorna och vacker mot kastanjestaketet som ramar in trädgården.
Tanjas 5 tips
|
Purpurfläder ger överraskande mycket och utsökt saft – en ny favorit hos hela familjen.
Från jord till bord
Förutom att Tanja vill att trädgården ska vara fin att se på, vill hon att det som växer där också har en funktion. Allt från att det är något familjen kan använda i matlagningen, något att torka för att använda under vintern eller till exempel göra saft eller gröt av. Det är också viktigt att bina har något att förse sig med.
En ätbar trädgård behöver inte bara bestå av grönsaker. Bärbuskar är självgående, kräver liten eller ingen uppföljning och levererar år efter år. Vinbär, amerikanska blåbär, hallon, jordgubbar, krusbär och svart vinbär är perfekta både att äta från handen och för att göra saft av. Fruktträd med äpplen, päron och plommon är klassiker som hör till om platsen tillåter det.
I vattenbadet kan fåglar och andra djur ta sig en klunk vatten och ett svalkande bad varma sommardagar. Stenarna ger dem något att landa på.
– Det är spännande att följa trädgården genom säsongen, från vår till höst. Jag tror att både barn och vuxna mår bra av att leva nära naturen, säger hon.
Tanja tycker att det finns alldeles för många regler för vad man kan och inte kan göra i en trädgård. Hon väljer att tänka att det mesta går bra.
– Olika typer av gödsling och metoder kan ge lika bra resultat. Skulle tomatplantan du har sått bli lång och gänglig, så går det också bra. Det är bara att plantera den lite djupare. De flesta växter har en otrolig livskraft. De kämpar för att överleva och ger dig oftast något du kan skörda till slut. Krokiga morötter och pyttesmå pumpor har också sin charm.
I växthuset trivs både växter och stora och små familjemedlemmar. Här växer bland annat tomater, snackpaprika, basilika, physalis och gurka.
Miljövänlig
Familjen är noga med att ta hand om miljön och brinner för ekologisk trädgårdsskötsel och ett naturligt kretslopp.
– En gräsmatta bidrar med lite till pollinatörerna, så att offra lite av gräsmattan för att odla ätbara växter som både gynnar insekterna och oss människor, känns bra, säger Tanja.
Eftersom trädgården inte är så stor har familjen valt att samla matresterna i en bokashihink i köket istället, för att ha fyllning av pallkragarna tillsammans med jord, pinnar och kvistar. Gräsklipp strös på toppen för att förhindra ogräs, och bidrar till att hålla fukten i jorden. På sikt blir det näring.
Redan planterade pallkragar gödslar Tanja med hästgödsel som hon hämtar gratis i grannskapet eller med pelleterad hönsgödsel.
– När bladen på grönsakerna är lite gulnade i färgen händer det också att jag ber den yngsta i familjen att kissa i kannan, så växterna kan få lite guldvatten. Det är supernäring!
Tips för att skapa trädgårdsglädje hos barnArrangera en utmaning för hela familjen. Låt till exempel alla plantera ett solrosfrö där de vill i trädgården, och märk dem med namnskyltar. Alla är ansvariga för att vattna sin planta. Den som får den högst planta vinner. |
"Finn ett strå, och trä dem på". Smultron är remonterande och producerar härliga söta bär hela sommaren. Nam!
Planteringstips för en jordnära trädgårdGillar du Tanjas tankar om trädgård? Här är förslag på växter för en jordnära och ätbar trädgård:
|