Trädgårdsbesök: En smak av medelhavet hos Anniken

Efter många resor till Frankrike och Spanien visste Anniken och hennes familj att de ville ta med sig den härliga och avslappnade medelhavskänslan till sin egen trädgård. Följ med på ett besök i en väldoftande och solälskande utomhusmiljö i Holmestrand.

Trädgårdsbesök: En smak av medelhavet hos Anniken

  

Kristin Tanderø Brekke,
@hagebonanza

Tanja Hauge Reine,
@rekkehusbonden

Kort om trädgården

  • Trädgårdsägare: Anniken Lüehr Hovstad, @lavendelhagen på Instagram, mannen Ken och barnen Magnus och Benjamin
  • Trädgård: Kombination av prydnads- och nyttoträdgård på ca. 1,6 hektar med många olika zoner i medelhavsstil
  • Härdighetzon: H3 i Holmestrand


Anniken älskar Frankrike och Spanien och vill återskapa samma känsla i sin trädgård.

Ljusa och gyllene färginslag inspirerade av sand och olivlundar återkommer i familjens utomhusmiljö.

– Det är så vackert med de härliga naturfärgerna med inslag av mint och växter i krukor. Det skapar semesterkänsla i vår trädgård, säger Anniken.

Deras vita växthus har kullersten både som grundmur och inramning, ett material man ofta ser längre söderut i Europa. Uttrycket är blandat med rustika möbler. Krukor i olika storlekar i keramik och terrakotta är placerade i grupper utanför växthuset, som på ett litet torg i Frankrike. Några av krukorna och möblerna har fått ett lager mintfärg för att inkludera Medelhavet i sommarfesten.


Så snart risken för frostnätter är över, flyttar familjens citrusträd ut i växthuset. Här trivs de i värmen och ljuset hela sommaren.

Lavendelkärlek

Anniken älskar den lila, torktåliga växten som doftar så rogivande.

– Lavendel (Lavandula angustifolia) i rustika terrakottakrukor – finns det något vackrare? Det är lite som slår det uttrycket i mina ögon. Det blir aldrig fel oavsett hur omgivningen ser ut, säger hon.


En stor terrakottakruka står mitt i lavendelrabatten och skapar ett spännande blickfång och omedelbar medelhavskänsla vid ingången till trädgården.

Anniken har planterat lavendel i alla rabatter, och vid entrén välkomnas du av stora lila tuvor av lavendel runt en stor terrakottakruka.

– De är extra vackra längst fram i rabatterna eftersom de böjer sig så vackert över kanten, och de färgstarka blommorna gör så mycket intryck. Lavendel som bor i krukor hos mig blommar vanligtvis runt slutet av juni, så varje år är det frestande att köpa några nya krukor från Plantagen eftersom de blommar ännu lite tidigare, säger hon.

Efter några år i krukor får de flytta ut i rabatterna så att de kan växa sig ännu större. Anniken tar bort fula grenar efter behov. Annars gör hon inte mycket med dem, och varje år blommar de lika fint.

– Varje vår blir jag lika fascinerad av denna växt som ser sliten och halvdöd ut efter en lång vinter. Plötsligt kvicknar den till, blir grön och frodig och erbjuder ett hav av knoppar. Så småningom tar en lila blomstersky över, full av surrande bin. Få saker gör mig mer lycklig, säger hon.


Kantnepeta (Nepeta faassenii) är ett bra alternativ till lavendel. Den ger mycket av samma uttryck och är vacker både i tuvor, som kantväxt i rabatter och i krukor.

Annikens 5 tips

  1. Lavendel är Annikens favoritperenn eftersom den är vacker och ger trädgården en smak av Medelhavet. Den är lätt att lyckas med och blommar troget år efter år. Trivs både i rabatter och krukor. Den klarar den svenska vintern fint upp till härdighetzon H4, men det är säkrast att plantera den i marken.

  2. Lavendel gillar att stå lite magert, så blanda gärna in lite grus och en del sand i jorden. Plantera den på en solig och varm plats.

  3. Lavendel kan trivas upp till härdighetzon H4. Trivs den inte hos dig, så är kantnepeta ett fantastiskt substitut som trivs upp till H6. Kantnepeta ger mycket av samma uttryck och är vacker både i tuvor och som kantväxt.

  4. Flytta rosmarin (Rosmarinus officinalis) och basilika (Ocimum basilicum) inomhus om vintern. Dessa solälskande örter tål inte den svenska vintern och måste flyttas in innan frosten kommer, precis som citronträd (Citrus limon), olivträd (Olea europaea) och palmer. Anniken förvarar sina i garaget. Här får de lite ljus och vattnas sparsamt. Vattningen trappas försiktigt upp igen på våren tills de får flytta ut i trädgården igen.

  5. Inkludera Medelhavets färger i trädgården. Anniken älskar inslag av grön mintfärg i utomhusmiljön. Den är vacker i kombination med material som terrakotta och kullersten. Hon har målat pallar, bänkar, krukor och garagedörren i lagergrön färg. Det ger en riktig medelhavskänsla och är kreativt och ekonomiskt.


Det är ingen tvekan om att Medelhavet är en stor inspirationskälla i denna trädgård. Insåg av gula citroner flätar in värmen från Sydeuropa i trädgårdsstilen.

Värmeälskande träd

Träd med klargula citroner och klart grönt bladverk för tankarna söderut mot sol och värme.

– Citronträden bor i växthuset hela sommaren. Här kan de njuta av den ljumma och behagliga värmen som påminner om klimatet de kommer ifrån. De blommar flera gånger om året, och blommorna doftar helt underbart. Jag låter citronerna hänga kvar så länge som möjligt eftersom de är så dekorativa! Till slut faller de av, och då är det lemonadtid, säger hon.


Krukor med rosmarin och basilika sätter en extra prägel på matlagningen i uteköket. Citronerna bidrar också med smak och känsla av Sydeuropa.

Olivträd i olika höjder och storlekar återkommer också i utomhusmiljön.

– Ett olivträd i en stor fin terrakottakruka gör otroligt mycket för en uteplats.

Med sina silvergröna blad och knutna stam bidrar de med en vacker och skulpturell form till trädgården. Träden kan beskäras så att de passar oavsett om du har en stor eller liten trädgård, tipsar Anniken. Kom bara ihåg att träden måste flyttas in innan frosten kommer. Anniken förvarar sina i garaget.

Grenarna på en rönnsumak (Rhus typhina) böjer sig över växthuset och bidrar med en exotisk känsla. Trädet får burgunderröda frukter som hänger kvar hela vintern och har blivit en av Annikens favoriter. Precis som de andra medelhavsväxterna trivs det i torr jord. Familjens palmer trivs som krukväxter i vardagsrummet om vintern och bidrar med härlig tropisk stämning utomhus under sommaren.

Anniken ser till att härda dem när de flyttas ut. Det vill säga att de börjar sitt uteliv i skuggan i några veckor innan de flyttas ut i solen.


Inslag av mintfärg representerar Medelhavet genom hela trädgården, gärna i kombination med terrakottakrukor.

 Planteringstips för Medelhavsträdgården

Gillar du Annikens stil? Här är förslag på växter du kan använda i trädgården för att få Sydeuropakänslan hemma.

TIPS! Att plantera lavendel eller kantnepeta med sina ljusgråa bladverk tillsammans med lila stäppsalvia med mörka stjälkar är en vacker kombination. Det skapar en spännande kontrast färgmässigt, och de överlappar varandra genom att blomma vid olika tidpunkter.

Kulinariska stjärnor

Örter ger en extra krydda till sommarmaten, och den solälskande basilikan är en av de som familjen värderar allra högst.

– Vi använder den till allt! Både i maträtter, i olika typer av salt vi gör själva och direkt på smörgåsen. Vi tycker om både den klassiska varianten och buskbasilikan 'Magic Blue' (Ocimum basilicum 'Magic Blue'). Buskvarianten smakar lite starkare än den klassiska basilikan och tål att blomma med vackra lila blommor, så den har också ett högt prydnadsvärde, säger hon.

Rosmarin är en annan favoritört som familjen odlar i krukor.

– Den doftar ljuvligt, får ljuslila blommor redan i maj och är ett måste på toppen av focaccia och när vi gör ölsurdegsbröd i gjutjärnsgryta. Den är också perfekt att torka och lägga i burkar för att använda hela vintern.


Rustika terrakottakrukor med perenner dekorerar ett gammalt symaskinsbord utanför växthuset. Personligt och charmigt.

Annikens favoritpalmer

  • Syddracena (Cordyline australis)
    Uppseendeväckande tropisk växt med mycket långa, svärdformade blad i vackra burgunderröda nyanser. Tål lätt uttorkning. Trivs i sol till halvskugga i väldränerad jord. Anniken svär vid sorterna 'Verde' och 'Red Star'.
  • Kanariepalm (Phoenix canariensis)
    En palm som ger en exotisk känsla. Vacker, med fjäderliknande, styva blad. Växer långsamt och är lättskött.
  • Dvärgpalm (Chamaerops humilis)
    Fläktformade blad och en buskliknande växtform. Trivs bäst i full sol och tål torka. Etablerade plantor kan tåla temperaturer ner mot -10 grader under kortare perioder.
  • Dracena (Dracaena draco)
    Vacker växt med långa, remformade blad med strimmor i grönt och ljusgrönt. Trivs i ljusa förhållanden, utan direkt sol. Låt den torka lätt mellan vattningarna. Gillar att bli duschad.

 


Dukat för grillmiddag på terrassen. Strån och prästkragar pryder det glada sommarbordet.

Det goda livet

Familjen älskar att laga mat under bar himmel på uteköket. En egen pizzaugn står högt på önskelistan.

– Jag drömmer om en med rund kupol inramad av gröna, blanka kakelplattor. Riktigt Italiano. Tänk så härligt att kunna göra såsen själv av egna tomater, strö över basilika från egna krukor och känna doften av pizza sprida sig i trädgården!


Njutning! Anniken dricker gärna morgonkaffet på trappan omgiven av ett lila hav av väldoftande lavendel.

TEXT OCH FOTO

Kristin Tanderø Brekke, aka @hagebonanza, trädgårdsgalen skribent och innehållsproducent som har besökt över 100 av Norges vackraste utomhusmiljöer för att sprida trädgårdsglädje och inspiration.


Tanja Hauge Reine, aka @rekkehusbonden, trädgårdsentusiast och textförfattare som brinner för odlarglädje, med förkärlek för allt som kan ätas.


Mer från vår värld av trädgårdar



Kruka Cory

Ø40 cm, Terrakotta

999:-
Läs mer

Kruka Cory

Ø50 cm, Terrakotta

1299:-
Läs mer

Väggkruka Latina

Ø27 cm, Terrakotta

399:-
Läs mer

Kruka Olive

Ø30 cm, Terrakotta

699:-
Läs mer

Kruka Vaso

Ø31 cm, Terrakotta

299:-
Läs mer