Trädgårdsbesök: Nordisk och minimalistisk stil hos Hanne

Tillsammans med sin man har Hanne förvandlat en brant sluttning, full av vildvuxen vegetation, till en trädgårdspärla spridd över flera olika platåer. Se så fint de har det på Høyenhall i Oslo.

Trädgårdsbesök: Nordisk och minimalistisk stil hos Hanne

Kristin Tanderø Brekke,
@hagebonanza

Tanja Hauge Reine,
@rekkehusbonden

3 snabba fakta om trädgården

 • Ägare: Hanne Holsted, @hanneholsted på Instagram, mannen Rune, dottern Meline och katten Fia
 • Härdighetszon: H4 på Høyenhall i Oslo 
 • Stil: En trädgård i nordisk stil, där sten, skiffer och trä mixas med raka linjer och struktur. Variationsrika lövverk och grupperade växter 


Hanne har anlagt det hon kallar för en latmansträdgård som inte kräver mycket underhåll, det enda som behövs är lite bevattning.

– Vi har försökt skapa samma känsla som när du åker iväg till ett spahotell över en helg. Delar av vår stil är också inspirerade av resor vi har varit på. Samtidigt ville vi att uttrycket skulle matcha de höga träd som omger vår tomt, säger hon.

Att kombinera strama linjer med den vildväxande skogen runtom tomten skapar en extra wow-känsla. Rena linjer, ett minimalistiskt uttryck och struktur, är typiska kännetecken för den nordiska trädgårdsstilen.


Hannes trädgård är byggd i sluttande terräng. Tidigare bestod den endast av vildvuxen vegetation. Tillsammans med sin man Rune har hon skapat en dröm av ett uterum över tre olika platåer, med många olika trädgårdsrum. Här ser du loungeområdet vid poolen.

Hannes 5 tips

 1. Tre av Hannes favoritväxter är prydnadsgräset japansk starr, bambu och buxbom. De är dekorativa, kräver minimalt underhåll och behåller sin form och gröna färg hela vintern.
 2. Kom ihåg att hostan växer sig stor med tiden, så ge den tillräckligt med plats vid plantering. En planta kan bli till många. Dela den gärna på våren och plantera fler, då detta är den bästa tiden på året att lyckas få den att trivas.
 3. Plantera perenner i grupper. Köp tre eller fem av samma sort, eller dela dem när de blivit stora nog, och plantera dem tillsammans. Upprepa samma grupp på flera ställen, det skapar en känsla av lugn, harmoni och enhetlighet.
 4. Blanda stenelement med olika färger. Hanne blandar skiffer, rullsten och dekorsten. Att täcka rabatter med rullsten ger växterna en gråbeige bakgrund som får bladen att framträda extra tydligt. Stenarna hjälper också till att behålla fuktigheten i jorden. Små dekorstenar är snygga att placera på toppen av planterade krukor.
 5. Kontraster skapar spänning för ögat. Blanda strama och mjuka uttryck på olika vis - hård sten mot mjukt trä är exempelvis vackert.


Hanne är mer intresserad av att blanda olika typer av bladverk än blommor. Här skymtar poolen genom de flikiga bladen på rönnen 'Sunshine'.


Harmoniskt och rent uttryck

– En trädgård ska vara en plats för rekreation. Vi ville skapa en atmosfär som inbjuder till lugn och avkoppling. Det ska vara behagligt för ögonen att vandra här, säger hon.

Familjen har fokuserat på att föra vidare stilen de har inomhus genom att använda material som sten, skiffer och trä i uterummet. Blandningen av stram sten mot mjukt trä, omfamnad av det gröna, speglar naturen i området.


Sten i olika storlekar har använts på olika sätt i uterummet. Små dekorstenar är vackra på toppen av krukor. Den ljusa färgen får den gröna tonen på växterna att framträda lite extra. De hjälper också jorden att behålla fuktigheten.

– Trädgård handlar om att skapa rum. Vi har skapat olika zoner utifrån familjens behov och har bland annat ett utekök, matplats och avkopplande loungeområden härute. Genom att hålla oss till samma material och färger i zonerna har vi låtit en röd tråd löpa genom trädgården, säger hon.


Familjen tycker om att laga mat under bar himmel. Uteköket står i trädgårdens nyaste rum. Hr omges tomten av höga, fria träd som skapar en spännande kontrast mot de strama formerna på bänk och skåpdörrar.

Färgpaletten vitt, grönt, beige och svart knyter ihop uttrycket. Hanne gillar flexibilitet och att kunna förändra uterummet, därför har hon skapat flyttbara inramningar mellan zonerna.

– Stora krukor och urnor med växter fungerar bra som avgränsning, gärna med höga prydnadsbuskar längst bak och lägre växter framför. Flyttbara skiljeväggar är också fina rumsavdelare, och ljusslingor ger en fin zonmarkering. Avgränsningarna bidrar till att ge uterummet ett ordnat uttryck samtidigt som de skapar en mysig och intim känsla.


Typiskt för den nordiska stilen är upprepning av växter för att skapa enhet och lugn. Tre formklippta buxbom är placerade i krukor längs poolkanten.

Växttips för nordisk stil

Gillar du Hannes stil med fokus på bladverk och lite underhåll? Här är förslag på växter som är dekorativa redan från maj månad:

 • Hosta (bladlilja), sorterna: 'Blue Mouse Ears', 'First Frost', 'Minuteman', 'Big Daddy', 'Blue Angel' och 'Elegans' 
 • Ormbunkar, sorterna: 'Crispy Wave' och 'Fluffy Ruffle'
 • Bambu
 • Buxbom, formklippt rund
 • Japansk lönn
 • Rönn, 'Sunshine'
 • Kaukasiskt förgätmigej
 • Väderkvarnspalm


Runda odlingslådor i järn är nedgrävda i den sluttande terrängen för att bättre hålla jorden på plats och ge växternas rötter bättre fäste. Både smart och dekorativt! Flera av dem är täckta med restmaterial av trä som familjen hade kvar från andra projekt.

Dille på bladverk

Hanne vill hellre njuta av uterummet än att stå och rensa ogräs och dylikt arbete. Därför har hon anlagt det hon kallar en latmansträdgård som huvudsakligen består av lättskötta perenner kombinerat med prydnadsbuskar och några prydnadsträd. Här är det bladverk snarare än blommor som står i fokus.

– Jag tycker om kontraster och att blanda olika former, strukturer och färger – från helt ljusgrönt bladverk till mörkt burgunderrött.


Många olika sittzoner är utspridda runtom i uterummet och gör att familjen kan förflytta sig beroende på sol och skugga. Här är loungeområdet på den nedersta nivån. I den upphöjda planteringslådan bakom soffan upprepas japansk lönn 'Bloodgood', prydnadsgräset 'Feather Falls', funkian 'Blue Mouse Ears' och alunrot.

Rundklippta buxbom, de avlånga bladen hos funkiorna och de höga, smala prydnadsgräsen skapar spänning tillsammans, samtidigt som de ger ett rent uttryck.

– Jag tycker om att gruppera växter och köper alltid flera av samma sort, antingen tre eller fem åt gången. Dessa upprepas på olika ställen för att skapa enhet, säger hon.

Även om växterna har olika former, ger denna planteringsmetod en rytm och ett delikat uttryck.


Färgglada tomater och snackspaprikor står i krukor på bänken vid uteköket. Närproducerade ingredienser är härligt i sommarmaten.

Hannes favoritprydnadsgräs

Bor du i en kallare härdighetszon rekommenderas du plantera prydnadsgräset i rabatten för att det ska överleva vintern. Har du det i kruka kan du placera några klossar under krukan när vintern kommer. Klossarna fungerar som isolering och ökar chansen att prydnadsgräset överlever till nästa säsong. Det är också viktigt att krukorna står under tak under vinterhalvåret. Flera goda råd hittar du i vår växtguide om prydnadsgräs.

Vintergröna sorter som inte kräver beskärning:  

 • Japansk starr, sorterna: 'Everest' och 'Ice Dance'
 • Starr 'Feather Falls'

Detta gänget håller sig också vackra över vintern, men behöver beskäras på våren:  

 • Strandråg 'Blue Dune'  
 • Silvergräs, sorterna: 'Variegatus' och 'Gracillimus' 
 • Tuvrör, sorterna: 'Karl Foerster' och 'Overdam'


I krukorna växer prydnadsgräset japansk starr. Detta är en av Hannes favoritsorter eftersom det kräver minimalt underhåll och behåller sin gröna färg och form hela vintern.

TEXT OCH FOTO

Kristin Tanderø Brekke, aka @hagebonanza, trädgårdsentusiast, skribent och innehållsproducent som har besökt över 100 av Norges vackraste uterum för att sprida trädgårdsglädje och inspiration.


Tanja Hauge Reine, aka @rekkehusbonden, trädgårdsentusiast och skribent som brinner för odlingsglädje, med förkärlek för allt som kan ätas.


Mer från vår Värld av Trädgårdar



Loungeset med hörnsoffa Oslo
Rea 30%

Loungeset med hörnsoffa Oslo

5 sittplatser, Mörkgrå

1189930 16999:-
Läs mer

Silvernjurvinda 'Silver Falls'

Ø12 cm, Grå

7990
3 för 199 :-
Läs mer

Kruka Joel

Ø29 cm, Grå

699:-
Läs mer

Planteringskärl K&C

Längd 70 cm, Rost

1999:-
Läs mer

Planteringsbord L

Höjd 93 cm, Svart

899:-
Läs mer

Planteringslåda med ben Kinsley K&C

Längd 107 cm, Svart

1399:-
Läs mer
Odlingslåda med spaljé
Rea 40%

Odlingslåda med spaljé

Längd 80 cm, Svart

59940 999:-
Läs mer

Kruka Falk

Ø29 cm, Svart

799:-
Läs mer
Reclinerfåtöljer med bord Oslo
Rea 30%

Reclinerfåtöljer med bord Oslo

2 sittplatser, Mörkgrå

909930 12999:-
Läs mer
Solsäng Oslo
Rea 30%

Solsäng Oslo

Längd 190 cm, Mörkgrå

174930 2499:-
Läs mer

Kruka K&C

Höjd 50 cm, Rost

1699:-
Läs mer

Kruka Joel

Ø40,5 cm, Grå

899:-
Läs mer

Kruka Nova

Ø30 cm, Beige

699:-
Läs mer
Matbord Oslo
Rea 30%

Matbord Oslo

Längd 205 cm, Mörkgrå

419930 5999:-
Läs mer
Matstol Oslo
Rea 30%

Matstol Oslo

Höjd 86 cm, Mörkgrå

90930 1299:-
Läs mer

Kruka Nova

Ø37 cm, Beige

799:-
Läs mer
Loungeset Oslo
Rea 30%

Loungeset Oslo

5 sittplatser, Mörkgrå

1189930 16999:-
Läs mer

Kruka Falk

Ø38 cm, Svart

999:-
Läs mer

Vidjehortensia 'Annabelle'

Ø23 cm, Vit

299:-
Läs mer
LED ljusslinga med transformator Eva
Rea 149:-

LED ljusslinga med transformator Eva

Längd 8,8 m, Svart

149:- 399:-
Läs mer

Vidjehortensia STRONG ANNABELLE

Ø19 cm, Vit

299:-
Läs mer
Lammöron 'Silver Carpet'
Medlem 50%

Lammöron 'Silver Carpet'

Ø11 cm, Grön

8490
Läs mer

Vipphortensia LIVING PINKY PROMISE®

Ø23 cm, Rosa

349:-
Läs mer
Växtnäring universal
Medlem 79,90:-

Växtnäring universal

1 L

119:-
Läs mer

Planteringsjord Kvalitet

40 L

7490
5 för 299:-
Läs mer

Vitalba-klematis 'Paul Farges'

Ø15 cm, Vit

199:-
Läs mer

Elefantmiskantus

Ø24 cm, Grön

369:-
3 för 2
Läs mer

Smällspirea 'Diabolo'

Ø22 cm, Vit

349:-
Läs mer

Gödsel långtidsverkande

1 kg

169:-
Läs mer
Planteringskärl Joel
Rea 50%

Planteringskärl Joel

Längd 46 cm, Grå

34950 699:-
Läs mer

Bevattningsglob

250 ml, Transparent

5990
2 för 99,90:-
Läs mer

Bergbambu 'Rufa'

Ø23 cm, Grön

379:-
Läs mer

Purpurfläder BLACK LACE

Ø22 cm, Rosa

349:-
Läs mer

Gräskant

Längd 400 cm, Rost

469:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen