Allt om trädgårdsredskap

Allt om trädgårdsredskap

Håll trädgården i trim och rabatten prunkande! Med rätt redskap får du trädgården precis som du vill ha den. Hos oss hittar du allt från krattor och räfsor till beskärningsutrustning och planteringsredskap.

Det är viktigt att ha rätt verktyg när du beskär! Både för trädets och din egen skull. Välj redskap som verkligen passar din hand och som du tycker känns bekväma att använda. Vikten är också avgörande för hur roligt trädgårdsarbetet kommer att bli. Nu för tiden görs många redskap i lättviktsmaterial.

Bra basredskap att ha till din trädgård:

Gräsklippare – Med en liten gräsmatta kan det räcka med en handgräsklippare men med större ytor fungerar det oftast bäst med en motordriven klippare.
Trädgårdsspade – Både en spade med spetsigt blad, för grävning och en med rakt blad, för att skyffla kan vara bra att ha.
Kratta – För att kratta ut och jämna till i rabatter och gräsmatta.
Räfsa – Finns i många varianter men en enkel i plast att räfsa torra löv och gräs med på gräsmatta och rabatter räcker långt. En lövkorg kan vara bra att ha för att samla växtmaterialet i.
Renshacka och gångskyffel – Till ogräsrensning och luckring av jorden kan någon av dessa vara bra med långt skaft så du lätt kommer åt runt buskar och perenner utan att böja dig.
Planteringsspade – Mycket användbart vid planering av sommarblommor och perenner, en spetsig planeringsspade går även att ta upp ogräs med.
För beskärning – En vass och bra sekatör som ligger bra i handen behövs vid beskärning och gallring. För större grenar är en grensax och en grensåg att rekommendera. Om du har en häck krävs en bra häcksax, en elektrisk sådan kan vara en bra investering om du har mycket att klippa.

Små tips

  • Städa gräsmattan så fort tjälen gått ur marken. Med en elektrisk gräsmatteluftare blir du snabbt och enkelt av med både mossa och dött gräs. Vi har självklart också krattor för både löv och mossrensning. Tänk på att välja en kratta som passar din gräsmatta; ju tätare och vildvuxnare, ju fler tänder ska krattan ha.
  • Ogräsjärn hjälper dig att få bort hela rötterna på trädgårdens oönskade växter. Ett annat populärt verktyg är lökjärnet som gör det mycket enklare att lyckas med planteringen av dina höstlökar.
  • Tänk på att allt växtmaterial kan komposteras och ger dig ny fin jord till dina växter.