Trädgårdsrosor - så lyckas du

Trädgårdsrosor - så lyckas du

En vacker rosrabatt imponerar på de flesta. Rosor har en lång historia och är nog den mest romantiska växt vi har. Rosor kan du plantera både i din trädgård och i stora krukor på din altan eller balkong.

Rätt växtplats för trädgårdsrosor

Rosor önskar en solrik placering med minst sex timmar sol varje dag. Det finns sorter som klarar sig med något mindre sol. Se alla våra sorter av trädgårdsrosor här >> 

Fina kombinationsväxter till rosor är lavendel, daggkåpa och prydnadsgräs. Tulpaner och andra vårblommande lökar ger rabatten liv tidigare på våren.

Plantering av rosor i trädgård

Gräv en djup grop och blanda din befintliga jord med rosjord. Plantan ska sättas ungefär 10 cm längre ner än den står i krukan. Vattna rikligt efter plantering. Jordförbättra runt rosorna varje vår med kogödsel och komplettera med rosgödsel. Läs mer om gödsel >>

Plantering i kruka

Välj med fördel en stor kruka med hål i botten och lägg ett 10 cm lager av lecakulor i botten. Fyll upp men rosjord och plantera som ovan nämnt. Ställ krukorna skyddat och isolerat över vintern eller gräv ner plantan i marken. 

Skötsel

Rosor trivs bäst i jämnt fuktig jord. Var observant på detta om du planterar intill en husvägg där det blir varmt och torrt eftersom naturlig nederbörd inte kommer åt. Vattna regelbundet för att kompensera. Skydda rosornas grenar mot stark vårsol med skuggväv.

Beskärning av trädgårdsrosor

Klasblommiga och storblommiga rosor klipps ner till cirka 15 cm på våren. Vänta tills knopparna sväller. Busk och klätterrosor gallras ur genom att ta bort döda, skadade och tunna grenar ur busken. Önskar du kraftigare tillväxt från botten kan du klippa ner även busk och klätterrosor helt. Använd en vass sekatör.

Hitta rätt rosor för din trädgård och rabatt >>