Augusti - trädgårdstips

Augusti - trädgårdstips

Trädgården är fullmogen och börjar få höstfärger - frukter, bär, grönsaker och kryddor som bjuder in till skördefest och vackra, daggiga morgnar och kvällar doftar det av fuktig mylla. Nu när kvällarna börjar bli mörkare och svalare är det dags att fylla altan, balkong och terrass med ljus och värme.

Skördetid för bär och grönsaker

Augusti är en fantastisk tid i trädgården. För den som planterat och sått grönsaker och frukt mognar mycket under den här perioden. Tomatplantor är det bra att toppa så att inga nya blomklasar bildas. Plantan behöver all sin växtkraft till att låta de tomater som redan finns mogna.
Läs mer om hur du lyckas med dina bär >>

Ta vara på äpplen och kryddor

Ta vara på din frukt. Får du stora äppelskördar är mos och must härligt att göra. Must gör du lättast genom att åka till ett musteri där de pressar hela äpplet till en frisk och nyttig dryck. Kan konserveras på olika sätt och avnjutas hela vintern, både kall och varm.

Dina örter kan du lätt ta till vara genom att antingen torka eller frysa för att kunna njuta av din egen skörd under sen höst och vinter. Vill du torka dem bör du välja en solig dag att skörda på. Repa av bladen, om du vill även blommor, från stjälkarna och lägg på ett finmaskigt nät. Ställ på en torr och skuggig plats. Titta till varje dag och rör runt tills alla blad har torkat. Lägg i fina burkar.

Näring till grönsakslandet redan nu för nästa vår

Så gröngödsling i kökslandet när du har skördat klart. När plantorna kommit upp en bit på hösten klipper du av dem och myllar ner bladen ytligt i jorden. Detta ger finfin näring inför nästa säsong. Medan gröngödslingen växer ger den dessutom ogräset god konkurrens. Det finns färdiga blandningar att köpa som innehåller bland annat honungsört, blodklöver och jordklöver. Se vårt urval av näring och gödsel här >>

Perenner och buskar i augusti

Många perenner har sin bästa tid nu, även rosor och hortensior står i full blom. Klipp bort vissna blommor för att hålla buskarna fräscha och fina. Nu är det även en bra tid att slänga på lite höstgödsel på buskar och perenner. Välj gödsel med lågt kväveinnehåll så växterna hinner avmogna inför vintern.
Så lyckas du med dina perenner >>

Bra planteringstid

Sensommar och höst (aug-okt) är utmärkta planteringsmånader, man kan plantera buskar, träd, bär och perenner så länge tjälen håller sig borta ur marken. Vintergrönt och barr bör man plantera i augusti/september (beroende på var man bor) så de hinner etablera sig något innan vinter kommer. Vattna väl. Tänk på att välja lite växter som har senare blomning just för att kunna glädjas längre av trädgården. Ogräset har inte alls tagit semester utan fortsätter att växa. Gör en raid nu och försök ta bort dem innan de går i frö. Rotogräs bör slängas i soppåsen, inte i komposten.

JAS-perioden

Juli, augusti och september (JAS-perioden) är bra beskärningsmånader för det mesta i trädgården. För ”blödare” som avenbok, lönn, magnolia, prydnadskörsbär och bok är det i princip den enda tiden på året som det passar. Men även äpplen och päron är det bra att titta över nu. Gallra krusbärs- och vinbärsbuskarna efter skörden. Ta bort gamla och risiga grenar så att du får ljus och luft in i buskarna.

Fint i höstkrukorna

Gör sensommarfint i krukorna med blommande dahlior, krysantemum, astrar, murgröna, cyklamen, silvergirlang, kärleksört, små barrväxter m.m. I våra butiker finns det nu ett stort utbud av vackra höstblommor.

Plocka in blommor och njut av dessa på borden inne

Fortfarande har trädgård och naturen mycket att bjuda på för att fylla en bukett att ta in på köksbordet. Blanda i blad och gräs för att förstärka blommorna. Vildrosornas nypon är dekorativa och kärleksörten står länge inne som snittblomma. Fina snittblommor under sensommaren i våra butiker är bland annat gladiolus, rosor och liljor.

Blomsterlök i butikerna

Nu finns det fullt av blomsterlök i butikerna. Blomsterlök är vårblommande lökar som vi sätter på hösten. Dessa lökar så som narcisser (påsk- och pingstliljor), tulpaner, allium och pärlhyacinter blir vi så glada av på våren då de ofta är det första som kommer upp. Passa på att sätta blomsterlök nu i höst så kommer du säkert att överraska dig själv i vår när det kommer upp.
Mer om hur du planterar blomsterlök på hösten >>

Vill du veta mer?

Här hittar du ett bredare urval av våra höstblommor >>