Tulpan – plantering och skötsel

Med en enkel tulipan - så inleds den välkända sång vi sjunger när någon fyller år. Men att säga att denna spektakulära växt är enkel, är att frånta tulpanen den ärofyllda plats den förtjänar i våra hjärtan, som en av de viktigaste snittblommor och prydnadsväxter vi har i Sverige.

Tulpan – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Tulipa
Familj: Liljeväxter (Liliaceae)

Plantera tulpanlökar

Tulpaner är för det mesta ettåriga växter, däremot finns det en del sorter som är fleråriga och producerar nya lökar, vilket gör att de fortsätter att blomma även efter ett år. Då är det däremot de nya lökarna som blommar, och inte de ursprungliga.

För dig som gärna vill ha tulpaner som kan producera nya lökar rekommenderas exempelvis sorterna Purissima, Gavota och Salmon impression – medan du som samtidigt är ute efter stora, granna tulpaner med gälla färger kan kika på Apeldoorn, som även denna klarar av att producera nya lökar.

  • Tidpunkt
    Tulpanlökar planteras med fördel under sensommaren och in på tidig höst, det vill säga allt från september och fram tills någon vecka innan tjälen går ner i marken. En bra regel är att desto mer norröver i landet du bor, desto tidigare kan du sätta lökarna.
     
  • Placering
    Välj en bra och ganska vindstilla plats för planteringen av dina tulpaner. För att de ska trivas som allra bäst vill de ha en väldränerad, varm och humusrik jord med ett pH-värde över 6,5. 
     
  • Jord
    Du kan med fördel välja en sandblandad jord som du själv förbättrar genom att tillföra kompostjord eller barkmull på årlig basis. För att tulpanerna ska klara av vinterkylan på ett bra sätt kan du även tillföra lite benmjöl i samband med planteringen.
     
  • Plantering
    Gräv upp en grop där du har tänkt att plantera dina tulpanlökar. Sätt sedan ner löken med den spetsiga delen uppåt, på ett djup som kan jämföras med två till tre gånger lökens egna storlek. För att säkra en fylld rabatt kan du sätta ner fler lökar på samma plats.
     
  • Vattning
    Vattna när du planterar för att sätta igång rotbildningen på tulpanlökarna.
     
  • Vinterskydd
    Skydda din plantering med höstlöv inför vintern. Dessa lägger sig som ett täcke över dina tulpaner och skyddar därmed bra från snö och kyla.
     
  • Näring
    Innan de börjar blomma framåt våren kan du gärna tillföra plantan lite blodmjöl för att ge en extra näringskick inför säsongen. Det ökar även chansen för att dina tulpaner klarar av att bilda fler lökar som i sin tur kan blomma i flera år. Om du dessutom har en ganska torr vår så kan du med fördel vattna dina tulpaner även då.

Plantera tulpaner i kruka

För dig som hellre planterar dina tulpaner i kruka så går detta givetvis lika bra att göra.

  • Rätt kruka
    Välj i första hand en kruka som klarar av frost och fukt, och som har ett hål för dränering i botten av krukan.
     
  • Jord
    Fyll sedan med en sandblandad jord för att se till att skapa bra möjligheter för dränage. Blanda även i lite benmjöl.
     
  • Plantera
    Sätt ner lökarna ganska tätt, med ungefär 1 cm mellan varandra – men försök hålla alla lökarna till mitten av krukan för att låta den yttre jorden fungera isolerande.
     
  • Förvaring och skydd
    Efter planteringen bör du förvara krukan utomhus, skyddad från vatten, snö och extremkyla. Ett sätt att skydda dina tulpaner på är att gräva ner krukan i komposten och täcka med löv.
     
  • Blomning
    För att löken ska börja blomma kräver den först en sammanhängande period av kyla, vilket för tulpanen räknas som 9 °C eller lägre. Om den står varmare än så riskerar den att börja gro. Du kan ta in krukan när du ser ungefär 5 cm av stjälken, men då vill den ha en placering som är sval för att kunna blomma ut maximalt.

Tulpaner odling

Förutom att tulpanen sätter färg på många svenska hem, särskilt under våren som snittblomma  är den även en vanligt förekommande växt i rabatter och parker runt om i landet. Tulpanen finns i 6000 registrerade sorter, varav ungefär 400 av dessa odlas i Sverige idag. Det är en ganska kravlös växt att odla upp för den som vill pynta sin trädgård, men visst kräver den lite omvårdnad och skötsel för att verkligen trivas.

Populär blomma med spännande historia

I Nederländerna finns en av de största och mest välkända tulpanodlingarna. Dit kom tulpanen ursprungligen från mindre Asien i början på 1500-talet. Under åren har man tagit fram tusentals hybrider från de ursprungliga arterna, och alla dessa kommer i olika färger och former.

År 1636 pågick den så kallade tulpomanin i Nederländerna, som skulle resultera i att handeln med tulpanlökar breddades och vidgades så till den grad att vissa började kalla den för världens första finansbubbla. Fler och fler gav sig in i tulpanhandeln och priserna steg i takt med efterfrågan vilket fick spekulationerna att sätta igång. Denna bubbla höll sig fram till 1637, och när den sprack gick landet in i en ekonomisk depression.

Det säger en hel del om exakt hur populär tulpanen var för samhället, redan då. Man menar att priset på en tulpanlök under denna tid kunde hetsas upp så pass mycket att den landade på en tredjedels normal årslön, med dåtidens mått beräknat – vilket gjorde att det då förekom en hel del stölder och svarthandel av just tulpanlökar.

Svenskarna älskar tulpaner

I Sverige producerar vi idag tillräckligt med tulpaner för att täcka ungefär 90 % av vårt inhemska behov och resten importeras nästan uteslutande från Nederländerna. 

Snabbfakta tulpan

  • Olof Rudbeck d.ä. var den första som dokumenterade odling av tulpaner i Sverige 1686.
  • Tulpanen tillhör ett släkte med cirka 100 olika arter av lökväxter.
  • Används både som snittblomma, prydnadsväxt och i rabatter och parker.
  • Dess blommor sitter en och en på stjälkarna.
  • Det finns 15 olika grupper av odlade tulpaner.
  • Tulpanen planteras med fördel under sensommaren, in på hösten.

Mer om tulpaner, snittblommor och blomsterlök

Piffa din tulpanbukett i fem enkla steg >>
Råd för att lyckas med plantering av blomsterlök på hösten >>

Du är här:


Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen