Tvestjärtar – till både nytta och besvär i odlingen

Tvestjärtar – till både nytta och besvär i odlingen

Tvestjärtar är en del av en fungerande trädgård och de används ofta i kommersiella bär- och fruktodlingar för att hålla reda på skadeinsekter, men ibland, när mattillgången är begränsad kan de också utgöra ett problem. De går då över till att äta på levande växter, även om de egentligen föredrar annat, som insekter och fallfrukt. När de gör hål i blad försvagas plantorna och blir mer mottagliga för till exempel svampsjukdomar.

Tvestjärtar har unika egenskaper

Tvestjärtar är intressanta små djur och också unika i insektssammanhang – de har nämligen modersinstinkter. Honan sköter noga om sina ägg i boet genom att vända och putsa dem och pysslar sedan även om sina nykläckta ungar en tid.

De unga nymferna äter växtdelar, kvalster, bladlöss och småinsekter. Tillsammans med vuxna tvestjärtar gör de stor nytta, bland annat i komposter där de hjälper till med nedbrytningen. Men tvestjärtar kan förstås inte skilja på vilda växter och sådant vi vill ha kvar i trädgården, det händer därför att de ger sig på sådant som tomat, potatis, mangold och dahliaknoppar – varav det senare råkar vara en av deras favoriträtter.

När de blir ett alltför stort problem kan det finnas fog att försöka minska antalet – men döda dem inte. Det är långt bättre att flytta tvestjärtarna eller avskräcka dem från de växter eller det område du vill skydda.  

Bli av med tvestjärtar – minska trivseln för dem

Tvestjärtar gillar inte alltför städade trädgårdar utan vill helst ha fuktiga komposter, växtskräp och tät vegetation, precis som de flesta andra insekter.

Under dagarna gömmer de sig oftast på mörka och fuktiga platser, till exempel i skrevor, springor, postlådor eller i lite fuktiga kläder på tvättstrecket.

Har du stora problem i ett växthus eller i en specifik del av trädgården kan det därför vara värt att se över om det går att dra ner på fuktiga mörka ställen där de kan gömma sig. Lyft på utekrukor och borsta rent och undvik att ha presenningar och annat skräp som ligger i hörn och ger fuktiga och lockande gömställen.

Gillra fuktiga fällor

Ett sätt att minska antalet tvestjärtar är att gillra olika sorters fuktiga fällor. Du kan exempelvis rulla ihop en fuktad tidning eller ett stycke wellpapp och lägga där de brukar hålla till.

Under dagen kryper tvestjärtarna in i det fuktiga materialet och du kan då bara ta med fällan och lägga den på ett bättre ställe, kanske uppe i äppelträdet där de kan få jaga skadeinsekter?

Du kan också fylla krukor med fuktat tyg, papper eller fuktigt växtmaterial och lägga på sidan i rabatten. Glöm bara inte att vittja dem. 

Avskräck med barriärer

Ett sätt att vänligt men bestämt avvisa tvestjärtar är att bygga barriärer. Du kan till exempel hälla kalk på dubbelhäftande tejp och sätta runt plantan eller odlingen. Tvestjärtarna tycker inte om att ta sig över detta och som en bonus hjälper det även mot sniglar.

Även vitpeppar och vitlök är huskurer som anses ha effekt. Du kan blanda det med vatten och spraya på extra utsatta plantor. Vitpeppar kan även strös i botten av brevlådan om du har många tvestjärtar där. Även pepparmyntsolja lär fungera, sannolikt för att tvestjärten inte kan urskilja doften av sin favoritplanta.

Glöm inte att tvestjärten är ett nyttodjur

Oavsett vilken metod du använder för att minska tvestjärtangrepp så minns att tvestjärten främst är ett nyttodjur, en enda av dem kan äta tusentals bladlöss under en sommar och de hindrar därmed många större bladlusangrepp.

Agera därför med eftertanke och bara om det verkligen behövs. Kanske upptäcker du att du i själva verket har för få tvestjärtar och vill gynna dem istället, till exempel med ett fuktigt bo ibland päronen där de kan fånga päronloppor.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Se fler tips och råd

Mördarsniglar – så blir du av med dem >>
Kålodlarens mardröm – kålfjärilar, kålmal och kålflugor >>
Bladlöss – hobbyodlarens gissel >>



Amerikanskt blåbär 'Patriot'

Ø17 cm, Blå

249:-
2 för 449:-
Läs mer

Fiberduk pallkrage

Längd 120 cm, Vit

9990
Läs mer

Äpple 'Aroma' E A2

Höjd 150-200 cm, Röd

799:-
Läs mer

Snigelkant till pallkrage

Längd 80 cm, Silver

119:-
Läs mer

Äpple 'Discovery' A2

Höjd 150-200 cm, Röd

799:-
Läs mer

Fiberduk pallkrage

Längd 80 cm, Vit

9990
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen