Uppgradera balkongen

Uppgradera balkongen

Vår och sommar bjuder på många härliga stunder ute. Gör balkongen till ditt bästa sommarrum i form av en grön oas, prunkande odlingslott eller färgrik blomsteräng. Möjligheterna är många likaså lösningarna för att odla på både små och stora balkonger.

Balkong i solen

En solig balkong ger dig många möjligheter att odla och göra ditt sommarrum till något alldeles extra. För att växterna ska få tillgång till ordentligt med vatten under soliga dagar är ett rejält stort planteringskärl en bra lösning. Bär, kryddor och grönsaker är alla växter som trivs och blir goda i solen. Säsongsväxter som gör sig bäst i solen är t.ex., pelargon, lavendel, margerit, tagets, petunia, dahlia, rosor och stjärnöga. Vill du ha lite större växter kan oliv, citronträd och prydnadsgräs och pelaräppelträd passa fint. Se våra säsongsväxter här>>

Balkong i skugga

En balkong i skugga kan på sina vis vara mer lättskött än en soliga sådan. Med rätt växter kan du göra din balkong till en underbar oas bara för dig och dina nära. I skugga klarar växterna sig generellt längre utan vatten och håller sig fräschare hela säsongen. Exempel på växter som är fina i skugga är: femtunga, flitiga lisa, funkia, bambu, murgröna och begonia, många andra växter trivs i skugga även fast blomningen kanske blir lite mer sparsam. I princip alla gröna inomhusväxter kan placeras ut under sommarmånaderna.

Krukor på balkongen

Du kan använda nästa vad som helst som odlingskärl, det finns många varianter i olika stilar att köpa. En viktig detalj är att odlingskärlet har hål i botten så överskottsvatten kan rinna ut. Balkonglådor som är avlånga kan hängas upp på balkongräcket, den nya Olea serien i terrakotta finns i både runda, halvor och kvartar. Det ger dig möjlighet att inreda även en liten balkong med mycket växter. För lite större odling med plats för växternas rötter är Cultura odlingslådor ett fenomenalt alternativ. Till den finns det även en spaljé för de växter som klättrar eller behöver stöd.

Vattna på balkongen

En viktig del av att lyckas med växter är att ge dem vatten, så även på balkongen. Hur ofta och mycket beror inte bara på vilken växt det är utan även på hur stor växtens jordvolym alltså krukan den står i är, om den står i soligt läge eller mer i skugga och hur varmt det är. Generellt är det lättare att sköta om växter om de står i större krukor med hål i botten så växten har tillgång till en större reserv av både näring och vatten. Tänk på att använda fat som fångar upp överskottsvattnet så det inte rinner ner till grannen.

Odla vertikalt

Platsen kan vara begränsad på en balkong. För att ändå få en grön oas kan du använda en hängande odlingsficka, placera flera krukor på en Tilia piedestal och balkongset och hänga amplar på väggen och från balkongen ovanför. Balkonglådor i olika längd är enkla att hänga på räcket och fylla säsongens blommor, bär och grönsaker. Se våra utekrukor här >>

Odla ätbart på balkongen

Odla din egen mat på balkongen, mer närodlat blir det inte. Du kan börja var du vill, köp skördeklara grönsaker och plantera i större krukor eller börja från grunden med frö, eller köp sticklingar som ligger någonstans mitt emellan. Välj ört- och grönsaksjord så får du en kravmärkt jord som ger dina plantor bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Även bär och små fruktträd går bra att odla på balkongen. Björnbär, smultron och jordgubbar går utmärkt att plantera tillsammans, som alla bär vill de ha mycket sol och regelbundet med vatten för att bären ska bli söta och goda. Plantera gärna olika sorters jordgubbar och smultron för längre skörd. Björnbären mognar på sensommar/höst och ser till att sommarkänslan håller i sig lite till. Odla dina egna grönsaker och kryddor >>

Kom ihåg gödningen – växternas mat

Precis som allt annat som lever behöver växterna näring och vatten för att växa och må bra. En bra jord är starten till att växterna ska må bra, därefter tillför du lätt flytande näring när du vattnar. Läs på förpackningen så mängden blir rätt.

Rekommenderade Tillbehör