Välj rätt växthus – läs trädgårdsmästarens tips

Växthus är en dröm för många och det är inte så konstigt. Du får inte bara ett skyddat klimat för att odla värmeälskande växter. Växthuset förlänger även säsongen och ger möjlighet till vinterförvaring av växter. Dessutom får du ett helt nytt trädgårdsrum. Men vilket växthus ska man välja? Här får du trädgårdsmästaren Malou Augustins tips.

Välj rätt växthus – läs trädgårdsmästarens tips


Text och bilder
Malou Augustin
@evergreengarden.se
 

Det första växthuset för mig var ett litet egenbyggt växthus gjort av av gamla fönster. Det var inte speciellt stort, bara ungefär 6 kvadratmeter men rymde desto större drömmar! För i det där växthuset har jag odlat alltifrån tomater, meloner, gurka och chili. Till klättrande vinrankor, ett stort fikonträd och exotiska växter som granatäpple och ananasguava.

Några vintrar fungerade växthuset med hjälp av en fläkt, som övervintring till mina medelhavsväxter. Och någon sommar blev det familjen lusthus med en liten sittgrupp för fikastunder under vindruvornas bladverk. Dessutom blev platsen utanför växthuset ett nytt trädgårdsrum, en ny favoritplats i trädgården. För det är lite så med ett växthus, det ger trädgården och livet i trädgården så himla mycket!

I vår nya trädgården ville vi så klart inte vara utan växthus, allra helst inte i köksträdgården. Därför är det extra kul att få visa vilket växthus vi har valt från Växthus! Och självklart berätta mer om varför vi valde just det växthuset.

Tänk på att välja ett växthus som passar dina behov

Mitt bästa råd innan du börjar välja växthus är att fundera på hur du vill använda det. Och precis som i mitt eget tidigare växthus så är det lätt att växthuset används till lite både och. Även om det från början kanske mest var tänkt att odla i växthuset.

Polykarbonat eller glas?

Om du vet att du främst vill odla är ett växthus i polykarbonat extra bra då det inte släpper ut värme lika lätt som glas. Vill man börja säsongen tidigt eller använda växthuset för vinterförvaring med hjälp av en värmefläkt, isolerar polykarbonaten växthuset bättre. Det gör också att man kan förlänga odlingssäsongen. Polykarbonat har också en något skuggande effekt vilket ger en jämnare temperatur i växthuset.

Vill man ha ett växthus att använda som ett extra rum hade jag valt ett växthus i glas. Det är trevligare att vara och umgås i. Om man skulle vilja förlänga säsongen även där eller övervintra växter i det kan man isolera med bubbelplast eller använda sig av ett övervintringstält i växthuset för att minska värmeförlusten.

Det man annars behöver tänka på i ett glasväxthus är att skugga växterna, solen blir annars lätt för stark. Det här kan man göra med fiberduk eller juteväv till exempel.

Vilken storlek ska man välja på växthuset?

Det här tipset får man ofta när det gäller växthus och jag håller med om det - Välj hellre ett större än ett för litet växthus.
Dels för att du då får fler användningsområden för växthuset. Och dels för att ett större växthus rymmer en större volym luft. Det gör att temperaturen blir jämnare i växthuset. Det här är eftersom luften i växthuset tar längre tid att värma upp eller kyla ner. Det är behagligare både för dig själv och för växterna att vistas i växthuset om temperaturen är jämnare och inte alltför varm.

Om man inte har plats med ett större växthus är mitt tips att välja ett växthus som är lite högre. Då får du mer volym utan att det tar för stor yta. Högre väggar ger också mer odlingsyta. Dels kan du låta grödorna växa högre och dels kan du odla uppåt väggarna med exempelvis amplar och hyllplan. Dessutom ger ett högre växthus känslan av att det är större än det egentligen är.

Vart ska växthuset placeras?

Ett växthus blir rejält varmt när solen ligger på så därför är vandrande skugga absolut bäst. Och är det svårt att ordna det, som hos oss, måste man tänka på att öppna upp och vädra växthuset när det är soligt ute. Och att skugga växthuset för att växterna inte ska få det för varmt och soligt.

Det är också bra att placera växthuset så att det får morgonsol. Då blir växthuset uppvärmt snabbt på dagen för att sedan hålla värmen längre innan nattkylan kommer.

Smarta tillbehör till växthuset

Eftersom vi haft växthus i flera år innan har vi lärt oss vad just vi behöver i växthuset. Och vi vill inte vara utan indragen el och vatten.

Vattnet är inte bara för att vattna för stunden utan även för att koppla in automatisk bevattning med timer. Det är perfekt när man åker iväg på semester på sommaren. Men också för att kunna slappna av och låta bevattningen sköta sig själv även när man är hemma. Dessutom sparar man på vattnet genom att punktvattna där det verkligen behövs. Tänk på att det kan vara bra att sätta dit en koppling både för vattenslang och automatisk bevattning.

El i växthuset är också så himla praktiskt. Till den kopplar vi mysbelysning och även ordentlig arbetsbelysning för mörkare tider på året. Men också för att använda värmematta vid försådder. Eller för att koppla in en frostvakt vid vinterförvaring.
Dessutom är det perfekt med ett kontaktuttag även utanför växthuset, för belysning, kompostkvarnen eller annat.

Vad har vi valt för växthus?

Vårt val av växthus till köksträdgården blev Plantagens växthus Cassandra på 9,9 kvadratmeter. Cassandra är ett traditionellt växthus som monteras på en 50 cm hög sockel.

Vi vill ha ett växthus på sockel för den traditionella karaktären och även för att få höga väggar i växthuset. Dessutom för att få värmelagrande egenskaper. Eftersom sockeln som vi gör av lecablock kommer att lagra värme under dagen. Då kyls växthuset ner långsammare på kvällen.

Växthuset har aluminiumstomme och 3 mm härdat glas.

Här inne kommer jag både att starta mina vintersådder, ställa ut försådder för avhärdning och odla massor av godsaker. Det blir två bäddar på vardera sida i växthuset och en smalare gång i mitten.

En av sakerna som var viktigt för mig med Cassandra är också att det har dubbeldörrar. Det gör det lätt att ta sig in och ut ur växthuset med jordpåsar, krukor eller en stor skörd till exempel.

Så här byggde vi vårt växthus

Vi har gjort i ordning grunden som en ram. Med makadam ner till frostfritt djup så den når till ca 10 cm under marknivå. Det har vi kompakterat med en markvibrator. Sedan har vi lagt markduk och på markduken har vi lagt betongplattor. Därefter har vi murat upp stommen med lecablock ovanpå betongplattorna. Lecablocken är 9X19X59cm. Vi behövde totalt 57 block som vi murade med grovbetong.

Vi funderade på att ta tjockare lecablock för att få till en naturlig hyllkant inne i växthuset. Men valde de smalare för att få mer odlingsyta i marknivå istället.

På stommen har vi sedan monterat växthuset efter manualen som medföljer. Det klurigaste var att få till måttet på stommen och få den i linje innan vi byggde växthuset. För det är viktigt att göra ett ordentligt förarbete innan monteringen av själva växthuset börjar.

Inne i växthuset har vi gjort odlingsbädden rätt på marken. För att kväva ogräset har vi lagt på kartonger och sedan Plantagens Planteringsjord Kvalitet. Och i mitten har vi gjort en gång med markduk i botten och träflis ovanpå.

Nu ser jag fram emot sommarens skörd! Men faktiskt kanske ännu mer fram emot att få planera för nästa års odlingar. För då står växthuset på plats redan från start!

Hitta din favorit bland våra växthus


TEXT OCH BILDER
Malou Augustin, trädgårdsmästare, trädgårdsdesinger och trädgårdsinspiratör som föreläser och håller onlinekurser i trädgårdsdesign och odling.
@evergreengarden.se

 

Fler tips och råd

Du är här:


Växthus Stina till pallkrage

Längd 120 cm, Svart

899:-
Läs mer

Växthus Ingrid till pallkrage

Längd 120 cm, Svart

1299:-
Läs mer
Växthus Mythos 3400 i polykarbonat
Sänkt pris

Växthus Mythos 3400 i polykarbonat

3.4 kvm, Grå

3999:- 5499:-
Läs mer
Växthus Venus 5000 i glas
Endast online

Växthus Venus 5000 i glas

5 kvm, Svart

8499:-
Läs mer
Växthus Sirius 13000 i glas
Endast online

Växthus Sirius 13000 i glas

13 kvm, Svart

32899:-
Läs mer
Växthus Merkur 8300 i glas
Endast online

Växthus Merkur 8300 i glas

8.3 kvm, Grå

13999:-
Läs mer
Växthus Uranus 11500 i glas
Endast online

Växthus Uranus 11500 i glas

11,5 kvm, Svart

19999:-
Läs mer
Växthus Hera 4500 i glas
Endast online

Växthus Hera 4500 i glas

4,5 kvm, Grå

11299:-
Läs mer
Växthus Venus 5000 i glas
Endast online

Växthus Venus 5000 i glas

5 kvm, Grå

7499:-
Läs mer
Växthus Merkur 8300 i glas
Endast online

Växthus Merkur 8300 i glas

8.3 kvm, Svart

15599:-
Läs mer
Växthus Hera 9000 i glas
Endast online

Växthus Hera 9000 i glas

9 kvm, Svart

25499:-
Läs mer
Växthus Venus 5000 i polykarbonat
Endast online

Växthus Venus 5000 i polykarbonat

5 kvm, Grå

7499:-
Läs mer
Växthus Poseidon 10000 i glas
Endast online

Växthus Poseidon 10000 i glas

10 kvm, Svart

49499:-
Läs mer
Växthus Merkur 8300 i polykarbonat
Endast online

Växthus Merkur 8300 i polykarbonat

8.3 kvm, Grå

15699:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen