Det är inte bara tambin som pollinerar växter så att de kan föröka sig och ge fina skördar. Vilda bin, fjärilar, flugor och till och med enstaka skalbaggar kan också pollinera. Här är några av de ovärderliga trädgårdsmästare som vi inte klarar oss förutan.

Våra vanligaste pollinerare

Har du någon gång stannat upp i ett blomsterhav vet du att det myllrar av insekter, ett bi surrar lojt förbi, en fjäril lyfter från en nyutslagen vallmo. Fjäderlätt flyttar insekterna pollenkorn från en blomma till en annan så att de kan föröka sig och utveckla frukter och bär. Var tredje tugga vi tar är faktiskt insektpollinerad. Det finns förvisso växter som pollineras av vind och vatten, men pollinerarna är alltid nyckeln till en fungerande trädgård.

Tambin och vilda bin

Tambin, är de bin som hålls i bikupor, de har en viktig roll, men det mesta av världens pollinering står de vilda bina för. I den gruppen ingår bland annat humlor, men även andra sorters bin som till exempel hallonsandbi och blåklocksbi.

Vissa av dem är specialiserade på bara en viss sorts blomma eller ett par, vilket gör dem väldigt sårbara för förändringar i miljön. Olika arter av vilda bin lever på olika sätt, de kan till exempel bo i en springa i ladugårdsvägg eller i en håla i en sandig backe.

Pollinerare över hela världen är idag hotade och de vilda bina är inget undantag. Klimatförändringar, gifter och ett alltför expansivt jordbruk där stora ytor ofta används till bara en eller ett par grödor i monokultur är en del av orsakerna. Dessa problem drabbar även andra pollinatörerna som till exempel fjärilar.

Fjärilar, ofrivilliga pollinerare

Fjärilar är inte intresserade av pollen utan dricker bara nektar, med andra ord den söta saften i blommorna, men eftersom blommorna ofta även har pollen, så för fjärilarna oavsiktligt med sig något pollenkorn till nästa blomma.

Fjärilar har olika värdväxter och favoritblommor, genom att erbjuda dem nektarrika blommor, vatten och bon kan du gynna dem i din trädgård – och det behövs, för de minskar drastiskt. I exempelvis Holland har nattfjärilarna minskat med hälften bara de senaste decennierna.

Det bästa du kan göra för fjärilar är att mångfaldsodla och spara vildvuxna hörnor i trädgården, nässlor, korsblommiga kålväxter, brakved och getapel fungerar till exempel som bb.

Flugor

Flugor är inte så effektiva en och en, men de är så pass många att de ändå kan pollinera på ett bra sätt. Med tanke på att bina riskeras att utrotas har det inletts forskning på huruvida de skulle kunna ta över så småningom. Flugor har en fördel i att de kan leva och pollinera i mycket kalla områden, som till exempel uppe i Arktis där bin inte trivs. Flugor jobbar även fint i skuggan medan bin och fjärilar helst vill ha sol. Några flugfavoriter är bland annat ringblommor, rölleka, bovete och vildmorot.

Skalbaggar

Skalbaggar är inga höjdare på att pollinera – men det händer och i vissa delar av världen har de större betydelse, till exempel i odlingar med kakaobönor. Skalbaggar var en av de tidigaste pollinerarna på jorden, de var aktiva redan för 150-200 miljoner år sedan, femtio miljoner år före biet.

De skalbaggar som erbjuder pollinering är bland annat vissa sorters soldatbaggar, juvelbaggar, blåsbaggar och långhörniga skalbaggar. De dras ofta till blommor som luktar starkt.

Blommorna lockar

Eftersom det ligger i växters intresse att pollineras har de utvecklat olika metoder för att locka till sig insekter, det kan vara olika färger och former på blommorna, men också dofter. Nattfjärilar dras till exempel till vita väldoftande nektarrika blommor medan en del skalbaggar dras till blommor som luktar ruttet.

Hotade pollinerare

De vilda djuren dör idag ut i en takt som är 100-1000 gånger snabbare än före industrialismen, enligt forskare. Insekterna är tyvärr ännu hårdare drabbade och många arter redan utdöda. Det har aldrig varit så viktigt att hjälpa insekter och pollinatörer som nu – och även en liten blommande trädgård eller balkong är till hjälp.

Så låt denna sommar bli den mest blommande och ljuvliga både för dig och pollinerarna. De kommer att belöna dig med stora fina skördar och en blommande trädgård!


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Läs mer

Läs mer om hur du anlägger en äng >>
Läs mer om hur du hjälper pollinerare i trädgården >>
Humlor >>



Lavendel 'Felice'
Medlem 25%

Lavendel 'Felice'

Ø10,5 cm, Blå

5990
Läs mer

Lavandin 'Grosso'

6-pack, Blå

179:-
Läs mer

Jordgubbar 'Delizz' KRAV

6-pack, Röd

179:-
2 för 249:-
Läs mer

Ringblomma

Flerfärgad

1890
5 för 4
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 37 cm, Trä

4990 199:-
Läs mer

Rölleka 'Paprika'

Ø11 cm, Röd

8490
3 för 219:-
Läs mer
Insektshotell
Sänkt pris

Insektshotell

Höjd 30 cm, Trä

4990 189:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen