Vårblommor i kruka - så lyckas du

Vårblommor i kruka - så lyckas du

Det är härligt att göra vårfint på terrass, balkong och vid entré. Fyll krukor och balkonglådor med vårens tåliga växter där pensén står som huvudperson. Vi har ett stort sortiment blommor för krukor ute som passar för årstiden.

Plantera ihop i stora krukor

Tänk dig gärna ett tema, färg eller känsla (lekfull, stilrent, naturligt) för kärlet och komponera ihop växter som du tycker passar tillsammans. Många plantor eller vårblommor av samma färg ger fyllighet. Kontrasterande färger och former lyfter fram varandra. Olika kärl ger olika känsla, bara din fantasi sätter gränser - välj mellan en kruka, korg, zinkbalja, balkong – eller trälåda.

Givetvis finns det även massor av krukor i olika färg, material och form hos oss på Plantagen. Björk eller ormhasselgrenar är dekorativa att sätta ner tillsammans med dina växter. Stenar och bark kan läggas på jorden i krukan för att fylla ut mellan växterna. Nedan följer några förslag på växter som tål lite kyligare nätter.

Penséer - Det finns stora som små, enfärgade som flerfärgade och bäst av allt; de är frosttåliga!

Påsklilja – En tacksam lökväxt med gula härliga klockor, finns både stora och små. Den vita varianten kallas pingstlilja. Läs mer om påsklilja >>

Murgröna – Grön växt med långa rankor. Klarar sig bra i kyla och är fin som samplaneringsväxt till vårens blommande skönheter.

Bellis – En låg växt med rosa eller vita små blommor, passar utmärkt tillsammans med penséer.

Lökväxter – Scilla, tulpan och pärlhyacint är några exempel på lökväxter som säljs på kruka och passar fint i vårarrangemanget.

Buxbom – Vintergrön buxbom med små, glänsande blad som är formklippt till en boll. Fin i rabatt eller kruka. Trivs i fuktighetshållande, väldränerad, kalkrik jord,

Aubrietia – Vintergrön, marktäckande perenn med sagolik blomning på våren. Mycket fin i stenparti eller som kantväxt.

Gör så här

1. Fyll kärlet med lecakulor (1 dm) i botten

2. Häll på Premiumord upp till kanten och blanda i långtidsverkande gödsel

3. Plantera dina penséer, murgröna och andra favoriter

4. Vattna rejält och ställ gärna i soligt/halvskuggigt läge

5. Vattna sedan vid behov, cirka 1 gång i veckan

6. Vissna blommor plockas bort kontinuerligt för att förlänga blomningen

Hitta vårblommor av alla slag bland våra säsongsväxter och blommor >>