Vårstäda i trädgården - förbered för nya projekt

Vårstäda i trädgården - förbered för nya projekt

Så snart vintern släpper sitt grepp om växterna är det dags att vårstäda och göra plats till nya skott och vårens växter. Njut av ljuset och fågelsången samtidigt som du får dagens dos av frisk luft och motion.

Vårfin uteplats

Både balkong och uteplats kan så här på våren behöva en omgång med kvasten, töm vinterns krukplanteringar och plantera härliga vårblommor som pensé, påsklilja och pärlhyacint. För att få lite volym och storlek i krukorna är buxbombollar och videträd fina tillsammans med vårens blommor. Damma av utemöblerna eller förnya med årets läckra nyheter, några kuddar och plädar gör det mer ombonat och är skönt att värma sig med.

Rensa rabatten

Rensa bort löv och klipp bort gamla växtrester, även en del ogräs kan redan nu ha börjat växa, en tidig rensning underlättar ogräsrensande längre fram på säsongen. Jordförbättra med kogödsel och gödsla med trädgårdsgödsel.

Gräsmattan på våren

Gräsmattan kan kännas lite trist tidigt på våren, med lite näring och skötsel blir den snart grön och fin igen. Mossan växer i lägre temperaturer än gräset, på så vis har den lite försprång men genom att kratta igenom gräsmattan med en hjärnkratta får gräsrötterna luft och mer kraft att sätta igång att ta över från mossan. Gödsla gräset med hönsgödsel eller annat gräsgödsel, de innehåller alla mycket kväve som gör gräsmattan grön och livskraftig. Här hittar du gräsgödsel och annat nyttigt för gräsmattan >>

Beskära träd och buskar

Träd och buskar kan beskäras under vårvintern men när de börjar slå ut och grönska är det bästa att lämna dem ifred, skadade eller vissna grenar kan klippas bort. Buskar som blommar tidigt på säsongen kan med fördel beskäras efter blomning.

Klipp eller såga bort gamla grenar för att föryngra och fräscha upp. Gödsla och jordförbättra runt stam och grenar. Se till att rensa bort ogräs och gräs närmast roten så växten får kraft att utvecklas. Gödsla med trädgårdsgödsel som ger växten alla näringsämnen den behöver.

Rensa - men lämna kvar en del

Rensa bort gamla växtrester och löv och hjälp växterna att vakna till liv efter vinters vila. Med en bra sekatör och handverktyg är det lätt att göra vårfint i trädgård och på din uteplats. Lite löv och växtresten kan med fördel lämnas kvar mellan buskar och perenner, de förmultnar och ger jorden näring och struktur.

Samla skräpet i korg eller skottkärra, finfördela det gärna innan det läggs i komposten så går förmultningsprocessen snabbare.

Rätt saker för att komma igång hittar du här: