Vattna dina krukväxter inomhus - så lyckas du

Vattna dina krukväxter inomhus - så lyckas du

Här kan du läsa om lite generella tips och råd om vattning av dina krukväxter inomhus. Dessutom definierar vi de råd vi på Plantagen ger om varje specifik växt.

Känn med fingret i jorden – grönt eller ej spelar ingen roll

Börja med att känna i jorden med fingret när du ska vattna. Jorden ska i de flesta fall kännas lätt fuktig, är jorden blöt bör du undvika att vattna. Om överblivet vatten står kvar i krukan ska det hällas bort för att undvika att rötterna kvävs och växten vissnar. Är jorden istället stenhård och torr behöver växten däremot lite mer vatten alternativt att du vattnar lite oftare.

Om du ser och känner på växtens blad kommer du uppleva att vissa blad är tjockare än andra. De med spädast och tunnast blad, t.ex. azalea behöver mer vatten oftare och de med tjocka/feta blad mer sällan då dessa har en vätskereserv i bladen, t.ex. kalanchoe.

Rotsystem och jordvolym

En växt som stått i samma kruka under flera år har troligtvis ett rejält rotsystem. Omplantering till större kruka med ny jord gör att du kan vattna växten mer sällan. En nyköpt växt däremot har tunnare, finare rötter och mår bäst av att vattnas mer sparsamt i början för att inte dränka det sköra rotsystemet.

Blommande eller bara blad

Blommade växter behöver generellt mer vatten än gröna växter, detta gäller även orkidéer. Under den tid de står utan blommor och ”vilar” kan du dra ner på vattningen.

Varmt eller kallt vatten?

Värmen och luftfuktigheten i hemmet spelar en stor roll för växtens behov av vatten. I ett svalt rum i skugga/ norrläge är avdunstningen från växten betydligt lägre och växten behöver mindre vatten än i ett varmt och soligt rum i söderläge.

Plantagens definition av vattenbehov

För att förklara olika växters behov kommer en definition över de piktogram vi använder för växtens vattenbehov. Vi utgår från en kruka som är mellan 11-13 cm i diameter (normalstor), därefter får du lägga till eller dra ifrån mängd vatten i förhållande till de växter du har i ditt hem.

  • Sparsam vattning                         
    Dessa räcker det att vattna med ca 1,5 dl varannan eller var tredje vecka. T.ex. kalanchoe, svärmorstunga och porslinsblomma.

  • Normal vattning
    Vattna med ca 1 dl varje vecka. Här finner du t.ex. brudorkidé, murgröna, fredskalla och juvelblomma.

  • Riklig vattning
    Lättaste sättet att vattna dessa växter kan vara att doppa hela innerkrukan i vatten och låta den stå och dra några minuter så jorden blir ordentligt genomfuktig 1-2 gånger i veckan. Exempel på växt som vill ha mycket vatten är azalea, hibiskus och hortensia.

Njut när de blommar

Sist men inte minst kan det vara bra att ha i åtanke att vissa, särskilt blommande krukväxter som krysantemum, kalanchoe och begonia, blommar under 2-6 veckor och är därefter förbrukade. Mata komposten med den energi som finns kvar i växten. Det är alltså inget misslyckande med din vattning att blommorna ramlar av efter en tid utan helt naturligt. Orkidéns blommor håller betydligt längre och kan stå uppåt 6 månader i gynnsamt läge men även dessa har en begränsad livslängd. Med lite mindre vattenmängd och ljus (utan direkt solljus) placering finns det dock stora chanser att nya orkidéstänglar tittar upp inom några månader.