Vattna med regnvatten och gynna både plånboken och miljön

Det finns många fördelar med att vattna med regnvatten. Växterna älskar det, grundvattnet sparas och det går åt mindre energi. Här berättar vi hur du enkelt kan samla in och få ut regnvattnet i din trädgård.

Vattna med regnvatten och gynna både plånboken och miljön

Under de senaste åren har torkor blivit allt vanligare på grund av klimatförändringarna och i många områden har det under perioder införts kommunala bevattningsstopp på grund av låga grundvattennivåer. Att ha ett eget förråd av regnvatten är därför klokt. Men även under normala väderförhållanden är det bättre att vattna med regnvatten än med kommunalt kranvatten. 

Tre bra skäl att vattna med regnvatten

  1. De flesta växter uppskattar regnvatten
    Regnvatten är inte renat med klor och innehåller lägre halter av kalk än vad kranvatten gör. Särskilt surjordsväxter som barrträd, ljung, blåbär och rhododendron mår därför betydligt bättre av det. 
  2. Du spar energi
    Kommunalt kranvatten behöver renas och ta sig genom rör till våra bostäder, det innebär att det går åt energi. Genom att vattna med regnvatten sparar du in på detta.
  3. Du sparar pengar 
    Vattnar du med kommunalt vatten kostar det, naturligt regnvatten är helt gratis.

Hur mycket regnvatten behövs?

För att en trädgård ska bli ordentligt genomvattnad vid regn krävs ofta mer än 10 millimeters nederbörd. Ett vanligt hustak på hundra kvadratmeter ger cirka 100 liter vatten om det regnar runt en millimeter – motsvarande en kort sommarskur, men genom att samla upp vattnet på ett effektivt sätt kan du punktbevattna där det behövs.

Hur samlar man upp regnvatten för bevattning?

Regnvatten kan samlas i tankar och dammar, men kanske är vattentunnor vid stuprören det vanligaste, de rymmer ofta 100-200 liter. För att maxa vattenskörden kan du dock ha en tunna i varje hörn av huset.

Numera finns praktiska tunnor med kran på, i den kan du fästa en slang för utvattning eller mer avancerade bevattningssystem styrda av solceller. De senare kan pytsa ut vattnet på en jämn nivå – till och med om du åker på semester. Du kan också ansluta en enkel porslang som sipprar ut vattnet där du vill ha det. Om vattentunnan placeras en bit ovanför marknivå är det lättare att få in en vattenkanna under den om du har en tappkran.

Tips: Även växthustak och garagetak samlar vatten så sätt gärna en tunna även vid dem. Vid växthuset är det extra praktiskt, då finns vattnet nära till hands när du behöver det.

Barnsäkerhet

En viktig sak att tänka på när du har vattenkärl på tomten är att de är barnsäkra. Använd alltid barnsäkra lock, de hindrar även insekter, ekorrar och andra smådjur från att drunkna. Löv och skräp i tunnan kan minimeras genom hängrännenät eller filter i stuprören.

När det läcker över kanten

Om regntunnan är för liten kan du överväga att seriekoppla flera tunnor eller skaffa en större. Ett annat sätt är att borra ett hål högt upp i kanten av tunnan och där sätta en slang som leder bort vatten till en ny uppsamlingsplats eller ett land som du kan bevattna lite mer.

När ska jag vattna?

Passa gärna på att vattna när det redan regnat lite, då dunstar inte vattnet på samma sätt som när marken är helt torr och vattnet når därmed djupare. Det är också bra att undvika att vattna mitt på dagen eller vid blåsigt väder, då vattnet dunstar snabbare.

Tänk på att en täckt, vattenhållande jord med bra struktur minskar behovet av vattning betydligt, exempelvis kan en fungerande täckodling minska vattenbehovet med cirka sjuttio procent.


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd



Regntunna 200L

200 L, Grå

1299:-
Läs mer

Regntunna

100 L, Grå

1199:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen