Växt- och odlingstrender

Växt- och odlingstrender

Växter och Odla, heta och eftertraktade ord. Vi pratar, gör och drömmer odling och växter, alla på olika sätt, från sin egen värld och verklighet. Gemensamt är att vi förstår hur bra vi mår av växter i vår närhet både ute och inne. Hälsa och mat som även de är synnerligen trendiga ord går direkt hand i hand med både växter och odling. Vi söker nya vägar i stort och smått för att producera vår mat så klimatsmart och hälsosam som möjligt.  

Hydroodling

Hydroponisk odling går ut på att man istället för att odla i jord, odlar i t.ex. stenull och vatten med flytande näringslösning. Vinsterna med ”hydroodling” är många. Det blir större skördar då växterna kan planteras tätare, växterna är närodlade och det är mer hållbart ur miljösynpunkt då inget gödningsmedel läcker ut i omgivningen. Odlingsmetoden har börjat användas i större skala istället för traditionell odling.

Oväntade platser

Det är inte bara intresset för kreativa odlingssätt som ökar, utan också intresset för att odla på oväntade ytor. Tak, parker, inomhusodlingar, pop-up-gardens i stadsmiljöer, på bredden och på höjden. Husväggar i städerna kläds med växter för att utnyttja ytan och tillföra mer syre i storstadsmiljön.

Grönt i alla vrår

Något som är extra roligt är att det har hänt mycket med ny teknik! Rätt lampa lyser inte bara upp mörkret utan gör så att växterna kan följa med in även i de mörkaste rummen. Och trenden med grönt växer in i mer otippade delar av hemmet som till exempel både badrum och hallar.

Coola växtlampor finns både som armaturer men även som går att skruva in i befintliga lampor som du har hemma.

Micro greens

Skott av olika sorters sallat såsom plocksallat, rucola, rödbeta, basilika och spenat. Det flesta grönsaker går att odla på detta sätt, det går fort, är kul och kan göras året om. Man kan även blanda olika sorters frö och få en supermix, en bra idé om odlingsytan är begränsad. Bladen skördas när de är små och blandas eller tillsätts i en sallad, på smörgåsen, i juicen, som garnering på maten. Här kan du läsa mer om att odla micro greens

Landscaping/terrarieodling

Att odla i glasskål, glasburk, svävande glasklot eller i en flaska kallas för terrarieodling eller trendigare uttryckt ”landscaping”. Det är ett kul och läckert sätt att skapa grönska i ditt hem. Det kan vara både en stängd och öppen odling och bara fantasin sätter gränser för vad du kan addera med dina växter. Så här gör du din egen terrarieodling.

Stora gröna växter

Ju mer vi använder och känner att gröna växter är bra för oss, ju fler och större växter vill vi ta in i våra hem och på våra arbetsplatser. Stora gröna växter som vi ställer på golvet gör mycket för en grönare känsla i rummet vilket följer trenden med växter i våra hem.

Lättskötta växter

Kaktusar direkt från western och torraste öknen och suckulenter med tjocka kraftiga blad som effektivt renar luften, överlever det mesta och är en tuff inredningsdetalj, de är och förblir omåttligt populärt och trendigt. Placeras gärna i grupper med olika krukor i terrakotta, mörk keramik och guld eller mässing som en oväntad detalj och kontrast.