Växtbelysning för inomhusväxter ger grönska året runt

Växtbelysning för inomhusväxter ger grönska året runt

Det skandinaviska klimatet är en utmaning för våra växter, särskilt de som kräver extra mycket ljus för att frodas och överleva i hemmet året runt. Vi på Plantagen vill göra det enklare för alla att ta in det gröna i hemmet. Och framförallt vill vi ge extra kraft till dina växter när det inte finns tillgång till naturligt ljus - med hjälp av rätt växtbelysning.

Ett sätt att ge extra kraft och ljus till dina växter är att komplettera med växtbelysning som kan ge precis det ljus dina växter behöver. Oavsett om du väljer att placera dem i köket, i ett mörkt hörn i hallen eller i badrummet. 

Ge dina skott en snabbstart i livet

Vi på Plantagen har tagit fram en serie växtbelysningar från Anoda som ger dina skott en snabbstart i livet och som passar till växter i flera olika storlekar. Växtbelysningen finns utformad med två olika funktioner. Den ena är att ge ljus till de växter som inte får naturligt ljus på en mörk plats i hemmet eller som kräver extremt mycket ljus. Den andra är till för att ge extra ljus vid exempelvis sådd.

De olika växtlampa är:

  • Anoda växtlampa i kruka. En liten och smidig växtlampa som är liten nog att den kan placeras i en kruka. Den är även utmärkt att placera i fröplanteringar. Den är bäst lämpad för växter som är upp till 25 cm höga. 45–61.5 cm hög. 
     
  • Anoda växtlampa för bord och byrå. En växtlampa för bordet med en lampfot som skyddar bordet från vatten som läcker från krukan. Den är bäst lämpad för växter som är upp till 50 cm höga. 68-100 cm hög.
     
  • Anoda växtlampa golv. En växtlampa för golvet med en lampfot som skyddar golvet från vatten som läcker från krukan. Den är bäst lämpad för växter som är upp till 140 cm höga. 137-221 cm hög.

Alla tre växtlamporna har en armatur som du kan använda för att justera hur hög lampan ska vara.

Tips och råd om växtbelysning

Dina växter kan säkert överleva och klara sig bra även om du bara låter dem stå i ljuset, men det finns olika sätt att göra växtbelysningen mer effektiv. Tänk på att alla dessa råd är generella, och undantag kan finnas beroende på vilka växter det är som du ska plantera och ta hand om.

  • Om du ska plantera frön inomhus under senvinter eller tidig vår, för att förkultivera inför en tidig skörd, placera då inte växtbelysningen för långt bort från frösådden. Lampan bör vara max en halvmeter ovanför växterna.

  • Växtbelysning fungerar vanligtvis bäst när den simulerar normalt dagsljus. Använd därför inte växtbelysningen alltför länge. Det beror på vad du växer, men cirka 12-15 timmar om dygnet är en bra standard. Tanken ”Mer ljus = Bättre” kan kännas rätt, men det stämmer inte alltid och du bör inte lämna växtbelysningen igång dygnet runt. Du kan hitta mer fakta om hur mycket ljus olika växter bör ha för att trivas. Tomatplantor är ett exempel på en växt som gärna vill ha enorma mängder ljus.

  • Bara för att de har tillgång till ljus och värme innebär det inte att dina växter inte längre påverkas av sina naturliga säsonger. Om du har växter som ska övervintra är det bäst att förvara dem på svala platser som källaren.

Prova på att bli en del av den växande odla-själv-trenden och odla dina egna frukter och grönsaker i hemmet. Läs mer och inspireras av våra råd och tips här. Komplettera med växtbelysning och du kan njuta av färska grönsaker under hela året.

Odlingen ser lite olika ut beroende på vad du ska odla och ljuskälla köps separat så prata med oss i butiken om du är osäker eller läs våra inspirationsartiklar för råd och tips. Hitta din butik - vi gör det tillsammans!