SÅ HÅLLER DU DINA VÄXTER GLADA

Den superlätta guiden:

Tre enkla steg för att dina växter ska må bra - vår superlätta guide gör det enkelt att lyckas med växter hemma.

VATTEN


Börja med att känna i jorden med fingret när du ska vattna. Jorden ska i de flesta fall kännas lätt fuktig, är jorden blöt bör du undvika att vattna. Om överblivet vatten står kvar i krukan ska det hällas bort för att undvika att rötterna kvävs och växten vissnar. Är jorden istället hård och torr behöver växten däremot lite mer vatten alternativt att du vattnar lite oftare.

Om du ser och känner på växtens blad kommer du uppleva att vissa blad är tjockare än andra. De med spädast och tunnast blad, t.ex. ormbunke behöver mer vatten oftare och de med tjocka/feta blad mer sällan då dessa har en vätskereserv i bladen, t.ex. kalanchoe.


LJUSNästan alla gröna växter är glada och nöjda med det dagsljus som finns i ett normalt rum med normala fönster. Sätt dem där du vill ha dem och se vad som händer. Om de börjar bli lite bleka och hängiga, behöver de troligtvis stå närmare fönstren. Ett sätt att ge extra kraft och ljus till dina växter är att komplettera med växtbelysning som kan ge precis det ljus dina växter behöver. Oavsett om du väljer att placera dem i köket, i ett mörkt hörn i hallen eller i badrummet.


NÄRINGSÄMNEN


Det är inte bara människor som behöver mat då och då. Växter inomhus och i krukor ute är helt beroende av den näring vi tillför. Näringen som finns i jorden vi plantering räcker som mest en månad sedan mår växten bäst om den får regelbundet tillskott antingen av flytande näring vid vattning eller genom näringspinnar som trycks ner i jorden. Plantagens pumpnäring är lätt att använda genom att ta några pumptryck i vattenkannan vid varje vattning. Med fyra pump i en 1-liters vattenkanna kommer dina växter att må så mycket bättre.

TIPS

Tjocka blad
– vattna mig mindre

Tunna blad
– låt mig inte torka ut

Klargrön
– gjord för solen

Mörkgrön
– gjord för skuggan


Sakerna som hjälper dig att hålla dina växter glada: