Har du tröttnat på att gödsla och plantera om? Då kan det vara en god idé att satsa på inomhusplantor som klarar sig helt utan jord.

Växter som lever utan jord

Även om jord är grunden till allt kan det ibland kännas skönt att slippa den, vanlig odling innefattar ju nästan alltid gödsling och omplanteringar, dessutom kan vissa vara allergiska mot de mögelsporer som naturligt finns i jord. Överraskande nog finns det faktiskt ganska många växter som klarar sig utan den, de lever istället av trä, vatten eller av luft. Här tar vi upp några av de intressantaste jordvägrarna.

Vattenväxter

Har du någonsin haft ett akvarium vet du att det finns rena vattenväxter, som till exempel vattenisop, javamossa och kaliko, dessa kan leva hela sitt liv i vatten och några vill helst hålla till under ytan vilket ofta ser spännande ut.

Det finns även vanliga växter som kan stå länge i vatten, till exempel i en vas om vattnet byts ut då och då, ibland kan de till och med överleva i flera år. Det kan vara skott av till exempel av murgröna, cyklamen, monstera, bambu eller palettblad. Jordväxter som står i enbart vatten kommer med tiden att vantrivas, men då har de ofta hunnit få ett bra rotsystem och kan omplanteras i kruka.

När det gäller odling i vatten bör också hydroponisk odling nämnas. I den tillförs näring löpande vilket öppnar upp för att odla ännu mer av jordväxter.

Orkidéer – växter som trivs i substrat

Det finns så många som 28 000 olika orkidéarter och totalt omkring 100 000 framodlade orkidéhybrider i världen. Vissa är lättskötta medan andra är mer kluriga. En del orkidéer är marklevande, andra klipp/stenlevande och många trädlevande, det innebär att vi behöver odla dem i olika sorters subtrat.

Till de marklevande terrestriska, som vill ha rötterna under jord passar det ofta med kokosfiber och tallbark, medan orkidéer som normalt lever på trädgrenar (så kallat epifytiska) vill växa i rent trä. För dessa är det också viktigt att krukan är genomskinlig, då rötterna ska vara exponerade likt de är i naturen.

Många av de orkidéer vi har inomhus trivs i fuktig luft och det kan därför vara en bra idé att ha en luftfuktare i rummet. När det gäller vattningen är det för de flesta sorter viktigt att plantan får torka upp mellan vattningarna. Det brukar vara lagom att vattna var 10:e till var 14:e dag, gärna med orkidénäring i svag dos varannan gång. De flesta orkidéer vill också ha det ljust, men inte för varmt, en lagom temperatur brukar ligga mellan 18 till 23 grader.

Luftlevande växter

Växter som lever på endast luft kan låta overkligt, men de finns faktiskt. Tillandsia är en grupp tropiska och mycket tåliga växter, namnet har de fått av den svenske botanikern Linné som döpte dem efter sin finske vän, naturvetaren och professorn Elias Tillandz.

Tillandsia saknar helt rötter och tar upp allt de behöver genom luften. I tropikerna växer de på andra växter, men de är trots detta ingen parasitväxt. De får sitt vatten genom luftfuktigheten. I våra hem, där vi sällan har tillräckligt hög luftfuktighet, behöver de emellanåt sprayas med vatten. Då växten inte har rötter kan den läggas var som helst, till exempel i en glasampel eller klistras på ett stenarrangemang, till exempel på lavastenar som på åttiotalet.

Så här sköter du om dina airplants 

  • Placering
    Plantorna gillar ljusa platser utan direkt solljus som kan bränna topparna på bladen. Vill du hänga eller placera dem en bit in i rummet kan en växtlampa hjälpa plantorna att trivas.
  • Vatten
    Airplants eller ”luftplantor” behöver precis som alla växter vatten ibland. Antingen kan du spraya dem ett par gånger i veckan eller lägga dem i en skål med vatten knappa halvtimmen varannan vecka. Låt dem därefter torka ordentligt i basen så de inte riskerar att ruttna. Om plantans blad är stängda och lite ihoprullade behöver den mer vatten, lägg den i ett långbad så har den chans att återhämta sig. En pigg och frisk planta har vidöppna blad.
  • Gamla blad och nya skott
    Om några blad längst ner har gett sig helt kan dessa försiktigt tas bort, nya blad kommer sedan växa fram. Friska och välmående airplants kan även producera nya små skott. Dessa kan du om du vill, försiktigt skilja från sin förälder när de nått en tredjedel av moderplantans storlek.

 


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd



Hydroponisk odling Harvy startpaket

Längd 79 cm, Vit

649:-
Läs mer

Hydroponisk odlingsplugg utan frö

6-pack

4990
Läs mer

Pluggkorg för hydroponisk odling 6 st

6-pack, Vit

4490
Läs mer

Sprayflaska

800 ml, Grå

5490
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen