Så väljer du växter till graven

Sällan känns väl blommor så betydelsefulla som när de planteras vid en grav. Här får vi vara personliga i våra växtval, men vill också ha en lättskött plantering som blommar vackert under hela säsongen – från tidig vår till sen höst.

Så väljer du växter till graven

En grav kommer finnas med oss under lång tid och därför är fleråriga växter, perenner, en bra grund, dessa kan gärna kombineras med ettåriga sommarblommor och krukväxter som ger ännu fler blommor. Välj det du tycker om så länge det får plats och tillåts av kyrkogårdsförvaltningen. Kanske hade den avlidne några favoritblommor eller favoritfärger? Då kan det vara fint att låta dem finnas med.

Hur ser förutsättningarna ut?

Börja med att undersöka förutsättningarna. Vad är det för jord på platsen? Är det skugga eller sol? Väljer du perenner som passar jordtypen och odlingszonen får växterna lättare att överleva och frodas.

Inte sällan är det grus eller sand vid begravningsplatser, då kan du antingen byta jorden där du tänkt plantera eller anpassa dig till de naturliga förhållandena. Marktäckande växter som fetblad, timjan och taklök trivs till exempel bra i grus.

Blommor året om

Om du planterar växter som avlöser varandra i blomningstid så blir planteringen vacker under hela säsongen, vårblommande förgätmigej eller gullvivor kan till exempel kombineras med sommarblommande nävor och höstblommande kärleksört.

Här ges några förslag på växter som kan kombineras för längre blomning.

Vår

En riktigt tidig vårblomning kan vara lite knepig, men du kommer en bra bit på väg om du kombinerar tidiga perenner som till exempel lungört med vårblommande lökar som snödroppar, pärlhyacint, tulpaner, hyacinter och narcisser. Är det mycket rådjur i området är narcisser extra bra då de inte äter dem.

Sommar

Det finns en uppsjö av vackra perenner som blommar under sommaren. En vacker växt som står länge och dessutom har ett fint bladverk är alunrot, den passar dessutom fint bredvid andra mer färgstarka grannar, detsamma gäller marktäckaren spetsmössa som finns i flera färger. Även ettåriga sommarblommor och krukväxter kan få en plats i planteringen under denna tid.

Höst

Många känner till den klassiska gravväxten ljung, men det finns numera många andra höstblommande perenner som kan passa, exempelvis astrar, kärleksört och höstanemon. Lökar av tidlösa är också fina, de blommar dessutom mycket sent på säsongen när mycket annat vissnat.

Vinter

Ljung, prydnadskål och blommor med vackra fröställningar ser extra vackra ut när de är frostnupna och kan nu gärna kombineras med granris och ljus.

Växter för grav och minnesplats

Hur planterar jag?

En gravplats är ofta begränsad till ytan och därför kan det vara bra att hindra växternas rötter att breda ut sig för mycket. Gräv en 30 cm djup grop och lägg en liten bit markduk i som en skål botten, det hindrar rötterna att ta sig ut och ogräset att ta sig in.

Jorden i gropen kan med fördel blandas med gödsel och barkmull eller så använder du färdiggödslad perennjord. Gödsla därefter en gång per år på försommaren, omkring en näve hönsgödsel i en vattenkanna brukar räcka.

Då perenner vill ha rejält med vatten när de etablerar sig är det praktiskt att plantera dem under en regnig period, till exempel under hösten. Tänk också på att plantera högre växter långt bak och lägre längre fram så syns alla växter på ett bra sätt. 

Krukväxter och sommarblommor

Medan vi i den vanliga rabatten sällan gräver ner rena krukväxter så är det ibland praktiskt här. Krukväxter kan på ett fint sätt täcka upp i perioder utan blomning eller innan perennerna hunnit etablera sig. Petunia, pelargon, stjärnöga, lyckliga Lotta, nejlikor, vit snötörel, fuchsia och husarknappar är några exempel på fina växter som kan passa. På hösten kan de få ersättas av exempelvis cyklamen, astrar, krysantemum, penningblad och prydnadskål. Sommarblommor går förstås också bra att plantera, även från frö, välj gärna sådana som har en lång blomningstid. 

Och kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel när det gäller växtvalen, det är du som ska minnas någon du hållit kär.

Växter för grav och minnesplats


SKRIVEN AV
Liselotte Roll, journalist, trädgårdsinspiratör och författare till böcker om natur, djur och odling, som «Odla för insekter», «Jord» och «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Fler tips och råd

Tänd ett ljus för nära och kära på alla helgons dag



Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen