Vill du ha rabatt? Gör så här!

Vill du ha rabatt? Gör så här!

En vacker rabatt har du glädje av år efter år från tidig vår till sen höst. Allt som krävs är lite planering, växter som trivs ihop och lust att skapa något fint i trädgården.

1. Planera

Börja med rabattens läge. Är det soligt söderläge? Skugga eller halvskugga? Torrt eller fuktigt? Välj växter som passar läget. Fundera också på olika blomningstider för att få en fin rabatt från vår till höst.

Gräv och rensa

2. Gräv och rensa

Vänd jorden och ta bort allt ogräs.

3. Förbättra

Blanda i planteringsjord och kogödsel. Är jorden lerig tillför gärna barkmylla. Är jorden sandig behöver du fylla på rikligt med jord och barkmull.

4. Köp växter

På de flesta perenner finns information om planteringsavstånd så du kan räkna ut hur många plantor som behövs per kvadratmeter. Tänk på att plantera dem så snart som möjligt, de behöver komma i jorden för att må bra.

5. Plantera i grupper

Placera ut växterna som du har tänkt dig, gärna i grupper om 3-5 av samma sort. Samla färger och sorter så får rabatten ett lugnt och harmoniskt intryck. Tänk på att högre perenner är fina längst bak, t ex nära en husvägg.
Plantera i grupper

6. Arbeta med händerna

När jorden är uppgrävd och förbättrad behöver du bara gräva precis så mycket att roten får plats. Lossa växten genom att vända krukan upp och ner och knacka på botten. Håll i plantan så att den inte ramlar ur. Använd händerna för att trycka till jorden runt plantan.

7. Vattna och gödsla

Vattna direkt efter plantering och sedan vid behov. Cirka 3-4 veckor efter plantering är det dags att gödsla igen.

8. Rama in och rensa

Ett tips är att rama in rabatten med kantband eller varför inte lavendel? Då får du en tydlig gräns mellan t ex rabatt och gräsmatta. Dessutom blir det enklare att rensa ogräs och hålla rabatten fin. Klipp bort vissna blommor för längre och rikligare blomning.
Kantband 

Titta gärna igenom vårt sortiment för trädgårdsväxter och hitta växterna som passar för just din rabatt!